Skocz do zawartości
  • 0

Minn Kota 80Lb 24V - problem

ubot

Pytanie

Mam problem z nowym silnikiem (kupiony w necie ale sklep zagraniczny)

Silnik w weekend pierwszy raz na wodzie i od razu widać, słychać i czuć mocne „bicie” śruby lub jej wału. Wysłałem dziś info do sklepu ale póki co zero odpowiedzi..

Czy możecie polecić jakiś dobry serwis gdzie dobrze naprawią i usuną taką usterkę?

(Ile to może kosztować..?)

Bicie i dźwięki w trakcie pracy są bardzo duże i narastają wraz ze wzrostem prędkości..

Aż serce boli jak przekręcam rumpel..

Nie da rady go normalnie używać..????

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miałem tak kiedyś. Możesz spróbować obrócić/przełożyć śrubę na wałku o 180stopni. to czasami pomaga. U mnie problem rozwiązała dopiero druga śruba, fabrycznie była po prostu krzywa. A może dociągnąłeś na opór nakrętkę i pogiąłeś pin i teraz siedzi krzywo? Nakrętka powinna być dociągnięta tylko tyle, żeby śruba nie bujała się lużno na wałku. Druga opcją to krzywy/uszkodzony wał, ale takiej historii w nowym to jeszcze nie widziałem. Sprawdź najpierw montaż śruby, czy wszystko ok, pin nie pogięty, równo ustawiony, spróbój przełożyć ją o 180 stopni. Na początek najprostsze sprawy.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Dzięki, sprawdzę z tą śrubą…, ale u mnie już była przykręcona przez (chyba..) producenta, więc ja już nic nie dotykałem..

Nie powinna być. Nowy silnik przychodzi z zabezpieczeniem transportowym, które trzeba zdjąć z wałka i przykręcić w jego miejsce śrubę. 

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Odkręciłem śrubę, pin jest prosty Ośka może pracuje jakby z bardzo minimalnym biciem, ale to może być złudzenie optyczne, bo pewnie doszukuję się tego.. ;)

Zamieniłem ustawianie śruby o 180 st. i skręciłem dokładnie całość. Optycznie jest jakby trochę lepiej, ale sprawdzę realnie na wodzie prawdopodobnie w wekend..

Na wszelki wypadek zamówiłem też nową śrubę, najwyżej będzie na "zaś".

Wielkie dzięki za podpowiedzi, dam znać jak będzie dalej..

• 0

Po przełożeniu śruby o 180 st. jest poprawa, (na niskich prędkościach..) ale nie całkowita, a przy pracy "na wstecznym" i wyższej prędkości wyraźnie nadal piszczy i skrzypi..

Przedstawiałem sytuację sprzedawcy i póki co otrzymałem takie info:

Dziękujemy za informację zwrotną i wszystkie przeprowadzone kontrole.
Wzięliśmy pod uwagę Twoją prośbę i przekazane nam informacje.
Skontaktowaliśmy się bezpośrednio z dostawcą, aby uzyskać najlepsze możliwe rozwiązanie – wymianę silnika lub zwrot kosztów.
Jak tylko otrzymamy odpowiedź, niezwłocznie skontaktujemy się z Tobą, aby poinformować Cię o dalszych działaniach.
Dziękujemy za cierpliwość i zrozumienie.

• Like 1