koyot Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października (edytowane) Pytanie do MISTRZÓW troka okoniowego. Jezioro z dużą ilością ostrożnego okonia, czasami trafiają się szczupaczki 50. Co zrobić aby łowić ostrożne okonie ale nie tracić szczupaczków ? Czy cienki fluocarbon coś da taki 0,15 ??? Używa Fluorocarbnu na przypony szczupacze ale 0,0-1,2mm, podejrzewam że 0,15mm to 50% ścinek ???? Edytowane 9 Października przez Spigott Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra The Sidewinder Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października (edytowane) na szczupaki nic nie poradzisz przy bocznym troku. Edytowane 9 Października przez Umbra The Sidewinder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Jako amator łowienia proponuję spróbować połowić z delikatnym przyponem, powiedzmy o wytrzymałości 2 kg. i porównać wyniki.Ponadto chciałbym też napomknąć, iż są na forum wątki dotyczące tej metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gold Tinca tinca Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Zestaw który ma nie obciąć szczupak nie sprzyja braniom ostrożnych okoni. Stalki, grube fluorocarbony, agrafki i wszelkie dodatki mogą być przyczyną mniejszej ilości brań, zwłaszcza ostrożnych okoni. Jak masz możliwość zabierz ze sobą dwa zestawy, jeden uzbrojony na ostrożne okonie a drugi szczupaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Tylko cienka stalka (2kg). Oczywiście kosztem brań ale coś za coś. Cienki fluorocarbon niczym się nie różni od żyłki. Obcinka praktycznie pewna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 9 Października Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Używał ktoś Jaxon Micro plus 3kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Tego spróbuj https://sklepdrapieznik.pl/5497-przypony-wolframowe-jan-tex-do-bocznego-troka-20cmhak-6-5-sztuk.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października na szczupaki nic nie poradzisz przy bocznym troku. Możesz jednak odrobinę "uspokoić sumienie" - Stosując bezzadziorowe haki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Używał ktoś Jaxon Micro plus 3kg ? Tak . Całkiem fajna. Wiąże ją do agrafki ,krętlika zwykłym węzłem. Kiedyś na Allegro było dostępne jeszcze coś cieńszego ,kupowane na metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra The Sidewinder Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Używał ktoś Jaxon Micro plus 3kg ? Tak . Całkiem fajna. Wiąże ją do agrafki ,krętlika zwykłym węzłem. Kiedyś na Allegro było dostępne jeszcze coś cieńszego ,kupowane na metry.to "coś" nadal jest dostępne i można kupować na metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października A musi być trok ? Jak się woda oziębia otwiera się cała paleta technik połowu okonia: drop-shot, free-rig, carolina-rig.... nie twierdze że "boczny" nie jest skuteczny ale warto spróbować czegoś innego czasem... jako zabezpieczenie przed szczupakiem najcienszy wolfram - może i szybko robi się sprężynka ale za to będzie mocniejszy, cienka plecionkę stalową łatwo zmiażdżyć na zaciskach a cienki wolfram można wiązać jak żyłke.... fluorocarbony żeby mówić że dają jakieś zabezpieczenie przez zębami szczupaka to gdzieś od 0.5mm w górę dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 10 Października Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października to "coś" nadal jest dostępne i można kupować na metry Podajcie nazwę po słowach "to coś" znajduje mi wiele tematów na allegro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października Możesz jednak odrobinę "uspokoić sumienie" - Stosując bezzadziorowe haki. Okoni też więcej przeżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniekzns Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października A probowal ktoś plecionke z mistralla z rdzeniem stalowym? mistrall steel core szpulki po 5m, brat to raz używał i się wydawało w miarę w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra The Sidewinder Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października (edytowane) Podajcie nazwę po słowach "to coś" znajduje mi wiele tematów na allegro Szukałem i znaleźć nie mogę Zapomniałem jak to się nazywa, ale na pewno da się jeszcze kupić na allegroTo było na takich szpulkach.Nie trzeba było zaciskarki itdLinka bardzo miękka i wiązało się ją jak zwykłą plecionkęI się nie skręcała, nie robi się sprężyna Edytowane 11 Października przez Umbra The Sidewinder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października FLEXONIT?Ale jeśli o niej mowa to do wiązania tylko wersja 7x7.Na obecną chwilę cieniutkiej w tej wersji brak u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października Taki znalazłem najcieńszy. https://allegro.pl/oferta/stalka-z-metra-zawodnicza-splot-1x19-0-2-mm-4-5-kg-flexonit-16878036941 W zasadzie to samo u Jaxona pod nazwą Micro Plus. Od dawna używam Micro o wytrzymałości 3 kg (średnicy nie podano), na oko 0,10 mm i już cieniej chyba trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października (edytowane) Mam tą z linka (1x19) i jak pisałem: ona do wiązania się nie nadaje- tulejki jak najbardziej.Do wiązania tylko 7x7. Edytowane 11 Października przez ObraFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi