Skocz do zawartości

Pytanie do MISTRZÓW troka okoniowego.

koyot

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do MISTRZÓW troka okoniowego.

Jezioro z dużą ilością ostrożnego okonia, czasami trafiają się szczupaczki 50.

Co zrobić aby łowić ostrożne okonie ale nie tracić szczupaczków ?

Czy cienki fluocarbon coś da taki 0,15 ???  Używa Fluorocarbnu  na przypony szczupacze ale 0,0-1,2mm, podejrzewam że 0,15mm  to 50% ścinek ????

Edytowane przez Spigott

Zestaw który ma nie obciąć szczupak nie sprzyja braniom ostrożnych okoni. Stalki, grube fluorocarbony, agrafki i wszelkie dodatki mogą być przyczyną mniejszej ilości brań, zwłaszcza ostrożnych okoni. Jak masz możliwość zabierz ze sobą dwa zestawy, jeden uzbrojony na ostrożne okonie a drugi szczupaczki 

Gość Umbra The Sidewinder

Używał ktoś Jaxon Micro plus 3kg ?

Tak . Całkiem fajna. Wiąże ją do agrafki ,krętlika zwykłym węzłem. Kiedyś na Allegro było dostępne jeszcze coś cieńszego ,kupowane na metry.

to "coś" nadal jest dostępne i można kupować na metry :D

A musi być trok ?  Jak się woda oziębia otwiera się cała paleta technik połowu okonia:  drop-shot, free-rig, carolina-rig....  nie twierdze że "boczny" nie jest skuteczny ale warto spróbować czegoś innego czasem...  jako zabezpieczenie przed szczupakiem najcienszy wolfram  - może i szybko robi się sprężynka ale za to będzie mocniejszy, cienka plecionkę stalową łatwo zmiażdżyć na zaciskach a cienki wolfram można wiązać jak żyłke.... fluorocarbony żeby mówić że dają jakieś zabezpieczenie przez zębami szczupaka to gdzieś od 0.5mm w górę dopiero

Gość Umbra The Sidewinder

Podajcie nazwę  po słowach "to coś" znajduje mi wiele tematów na allegro   :P

Szukałem i znaleźć nie mogę :D

Zapomniałem jak to się nazywa, ale na pewno da się jeszcze kupić na allegro

To było na takich szpulkach.

Nie trzeba było zaciskarki itd

Linka bardzo miękka i wiązało się ją jak zwykłą plecionkę

I się nie skręcała, nie robi się sprężyna

Edytowane przez Umbra The Sidewinder

Taki znalazłem najcieńszy. https://allegro.pl/oferta/stalka-z-metra-zawodnicza-splot-1x19-0-2-mm-4-5-kg-flexonit-16878036941 W zasadzie to samo u Jaxona pod nazwą Micro Plus. Od dawna używam Micro o wytrzymałości 3 kg (średnicy nie podano), na oko 0,10 mm i już cieniej chyba trochę bez sensu.