rush111 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Witam ponownie i pytanko jak w temacie tj.:czy ktoś z kolegów miał w ręku kijek z tak ustawionymi przelotkami i ew. jak tym się rzuca ?czy może / ja tak sobie myślę / jest to rozwiązanie do połowów z kutrów gdzie przynętę opuszczamy ?Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam . http://www.wedkarzmorski.pl/inne/item/179-budowa-w%C5%82asnej-w%C4%99dkiw%C4%99dkarz%20morski%20budowa%20w%C5%82asnej%20w%C4%99dki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Rzuca się normalnie. Przeszukaj dobrze forum. Było bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 wyszukiwarka prawde ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Rzyty dobrze zestrojonym zestawem takie same ,jak nie dłuższe niż w spinie,zarówno w krótkich jak i dłuższych badylach.Na dorsza z łódki mam tak uzbrojone dwa kije i wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Od pewnego czasu zbroję tak (prawie) wszystkie casty i do trola i do rzutu. Użytkowo bardzo dobrze, estetycznie - kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ja mam wszystkie casty uzbrojone spiralnie. Nie występuje tu możliwość tarcia linki o blank. Można dać mniejsze przelotki i zmniejszyć ich liczbę potrzebną do uzbrojenia wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Potwierdzam wypowiedz Tomka. Mam w kolekcji jedną wędkę uzbrojona spiralnie, która łowię od jesieni. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów, szczególnie jeżeli chodzi o eliminację kontaktu linki z blankiem. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez -PYTOON- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Większość zbroję spiralnie, uważam że to zbrojenie pozwala wyciągnąć więcej z blanku. Zdarzyło mi się robić przejście na dwóch przelotkach. Nie korzystam z żadnych schematów typu rewolwer, czy haubica , do każedgo blanku trzeba podejsc indywidualnie i kąty na obrocie są bardzo różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Pierwszy kij spiralnie uzbroilem w pracowni rodmas.pl ponad 6 lat temu. Byl to krotki 6 stopowy spin-jig Shikkari SHIII o mocy do 10 funtow. Typowa okoniowka na lodke. Gdzies w zakamarkach forum jest opis tej wedki. Nastepny kij spiralnie zrobilem w tej samej pracowni w 2007 roku na blanku st Croix 4S70MLF i spirala wyszla jeszcze lepsza. Oba kije mam do dzis i lowie nimi pasiki sporadycznie bedac w PL. Na portalu Multiplikator.pl jest opis lekkiego castingu spiralnie zbrojonego na przelotkach recoil. Byla to zdaje sie pierwsza wieksza publikacja takiego rozwiazania w polskim internecie. 2006 rok! Zamierzchle czasy poczatkow castingu w PL http://www.multiplikator.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=45 Od tamtego czasu wiele sie zmienilo i samo spiralne zbrojenie ewouluje dalej. Ja nadal uwazam ze w przypadku lekkich wedek spiralne zbrojenie ma wiecej zalet niz wad. Przede wszytskim spirala wymaga mniejszej ilosci przelotek co ma wplyw na mase zbrojenia i akcje kija. W przypadku wedek najlzejszych jest to odczuwalne w akcji wedki po uzbrojeniu. Sily skretne na blank tez sa mniejsze w spiralnym zbrojeniu, dlatego czesto tak zbroi sie ciezkie kije morskie, na ktore podczas holu dzialaja spore sily. Obcieranie linki o blank tez jest wyeliminowane, ale nie wydaje mi sie zeby mialo to jakies wieksze znaczenie w praktyce. Sam lowie obecnie seryjnym kijem zbrojonym klasycznie (7' 12-25lb) i czesto linka obciera o blank podczas holu dosc czesto. Na koniec pozostaje estetyka takiego rozwiazania, no ale co komu sie podoba niepodlega dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Mam takie pytanie czy warto zbroić spiralnie kij średniej mocy do jerków max 60g? Myślę o blanku MB785-MHX 6'6 14-35. ? Mam zamiar taki złożyć i jest to moja pierwsza produkcja a klasyczne zbrojenie wydaje mi się łatwiejsze w wykonaniu a nie wiem czy podołam spirali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 nie ma przeslanek ku temu by kij o takiej mocy MUSIAL byc w spirali.... skoro zaczynasz zabawe w RB to zacznij klasycznie. Co innego gdybys chcial zbroic jakiegos UL CASTa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedz. Na pewno skorzystam z rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi