Skocz do zawartości

Sum 2007

Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za cenne info, naprawde jestem wdzieczny. Poslucham twoich rad i uzyje zylki, kijek mam fajny sumowo - dorszowy - powinien dac rade i młynek dołoze 4000 bo narazie wiekszego nie mam. Jeszcze raz dzieki, jak bede mial jeszcze jakies pytania to napewno sie zwroce tu na forum i jesli beda jakies efekty sumowe to oczywiscie wkleje fotke z podziekowaniami :mellow: . Mam nadzieję, że w połowie suma pomoze mi rowniez moj mistrz szpiegu :D Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 339
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moim skromnym zdaniem tanie dorszówki (a zakładam, że masz właśnie coś takiego) nie są dobrym rozwiązaniem. Mają stosunkowo dużą wagę przy danej długości, słabe czucie przynęty i ciężkko je wyważyć normalnym kołowrotkiem. Na trolling jeszcze oblecą, ale łażenie z takim kijem po rzece to męka. Można się szybko zniechęcić - a w łowieniu sumów jest już wystarczająco dużo czynników zniechęcających...

• 3 tygodnie później...

Wrocilimy z Luksajem z 4 dniowej eskapady nad Ebro.

Tlumy nad woda...pustki w wodzie :(

Niestety nie udalo sie spotkac z wasatym birbantem :(

Ponizej zdjecie znajomej peleciarni dzis rano - ok 9 czasu srodkowoeuropejskiego

Temperatura powietrza to ok 8 stopni, temp wody ok 15 stopni...

Guzu

post-16-1348913643,4458_thumb.jpg

Ja tez byłem nad Rio Ebro .... nie dane mi było wyjąć ryby. Jednakże hole ryb, które miałem na kiju dały mi dużo do myślenia. Stojąc na brzegu wypadało by założyć kamizelkę asekuracyjna. Koledzy połapali i to nie małe rybki. wszystkie na pelet.

Sorry, ale jakość zdjęcia to porażka. Mifek HELP

mifek: Normalnie mówisz i masz... Jak sama Matka wszystkich Wędkarzy potrzebuje pomocy to ...

EDIT:

post-7-1348913643,7628_thumb.jpg

post-7-1348913643,8175_thumb.jpg

Już od wielu ludzi słyszałęm ,że łowienie sumów na Ebro staje się prawie karpiarstwem,łowienie na pelety ,no fajnie pocholować takiego kabana ale,łowienie takie statyczne,bez ruchu, bez machania spinem czy castem :wacko: te sumiska sie staja rybami spokojnego żeru.

To nie sumiska takie staja sie.

To ludzie tak sie do nich zabieraja.

Jakby w Polsce populacja szczupakow byla jakakolwiek, to pewnie znalezliby sie amatorzy lapania tych ryb na martwe morskie ryby z dna.

Wygodnie jest sobie siedziec z grillem, piwem, pod parasolem w cieniu. Cieplo. Espańa :mellow:

Alternatywa to 12 godzin non stop na lodce, slonce, ograniczone zapasy piwa itd itp...czyli to co my KOCHAMY :D

Guzu

Te klatki wyciąłem z filmu o tym jak pracują przewodnicy na Ebro. Full sewis, zanęcone miejsce, sprzęt, mata, foto, video i wiadro z wodą do polewania suma i klienta :D A z miłości do machania kijem można się pewnie nad Ebro wyleczyć - przynajmniej na jakiś czas :D zwłaszcza jak nie biorą i nie ma się na przewodnika :D

Byłem nad Rio Ebro od 20 października. Pierwszego dnia było ciepło, lecz następnego dnia żałowałem, że nie zabrałem z domu kalesonów ...... albo kombinezonu. Można machać kijem, lecz straty w przynętach byłyby spore. Niski poziom wody, zatopione drzewa i liczne zaczepy sprawiały, że nie łatwą sztuką było doprowadzenie ryby do brzegu. Na własnej skórze się o tym przekonałem, gdyż straciłem ryby podczas holu. Czasami warto rozstawić grilla nad woda i mieć czas i warunki na medytacje ...... Teraz muszę zapomnieć o technice poławiania sumów. Groziło by to tym, że wyjmowałbym same głowy naszych rodzimych ryb.

Też się nei znam ale na moje oko wszystko ok. To są spore rybki więc pontonik przydatny. jeżeli spływają wodą i wpuszczają rybkę co kilkanaście metrów, też chyba ok.

Niepokoją mnie tylko czerwone plamki na ogonach u niektórych sumków widoczne na fotkach powyżej.