Skocz do zawartości

Chaparral ?

Daro

Rekomendowane odpowiedzi

Od ostatniego zlotu nad Bobrem i Kwisa szukam wedki ktora by tam, jak rowniez do mnie pasowala.Ostatnio nie wychodzi mi z glowy ten oto kij F2 66 1/8-5/8 5-14lb.Do tego Conquest 51S+0,10 Stren.A teraz pod gorke; czy da sie z tego sprzetu poslac 1 Mepsa na drugi brzeg Bobru ?Wszelkie uwagi mile widziane.

Daro

To pytanie jest trochę zawiłe i niedokładne. Nie wiem co to jest za kij F2. Ale załóżmy, że jest to 2m kij castingowy o mocy 14 lbs i ciężarze wyrzutowym do 18 gram. Do tego kołowrotek Conquest 51S z nawiniętą jakąś linką. Obrotówka Meps Comet nr1 waży około 3 gram.

Odpowiedz można napisać tak. Rzeka Bóbr posiada różną szerokość (przeciętnie 10-30m). Jeżeli wędkarz jest sprawny w rzutach castingowych to może spróbować przerzucić rzekę tym bardzo źle dobranym sprzętem ale będzie to trudne.

Osiąganie 30m malutką obrotówką wymaga bardzo dobrze dobranego kija i sporych umiejętności. :D

Cześć Daro,

Moim zdaniem jeśli chcesz łowić pstrągi Bobru to F2-66X może być dobry choć moim zdaniem będzie już troszkę mocny. Miałem okazję pomachać wedką F1 1/2 ESPADA, którą własnie w tym roku wycofali z oferty i ta byłaby idealna pod każdym względem. Z Chaparral'a wraz z 51SS blaszka typu mepps 1 poleci spokojnie i moim zdaniem to bardzo dobry wybór na większe pstrągi. Możesz jeszcze pomyśleć o ELITE F1-60X. Ze względu na długość i moc będzie moim zdaniem idealna do łowienia pstrągów w tych rzeczkach.

Pozdrawiam

Remek

Wedka ta jest z oferty megabassa.Poprostu nie chcialem powtazac tematu,dlatego napisalem Chaparral.Bobr i Kwisa sa tylko wskazowkami dla uproszczenia,poniewaz na mysli mialem moja rzeke Wupper.Jest to rzeka podobna do Kwisy i Bobru(przynajmniej na moim odcinku).To znaczy, sa miejsca tak samo zarosniete jak Kwisa i jest troche wezsza od rzeki Bobr.Roznia sie jednak uciagiem wody.Przy niskim stanie wody (tzn. okolo 70cm w rynnie) potrzebuje 10min. na przejscie na druga strone rzeki i to w najlatwiejszych miejscach.Przez rzeke przebiegaja od jednej do 3 rynnien (moja miejscowka na odcinku 100m).Najdrobniejsze opady deszczu zmieniaja natychmiast poziom wody.Juz raz bawilem sie w alpiniste bo niewiedzialem ktoredy uciekac przed woda.Ze wzgledu na male natlenienie wody latem, pstragi czymaja sie tutaj rynnien.W zaleznosci od pory roku,itp. , itd. ryby tu wystepujace maja rozne upodobania do przynet.Do moich ulubionych naleza 1,2Meps (jeszcze lepsze byly ostatnio przezemnie kupione male przeciazone obrotowki za 4zl na styl 1 Mepsa) i woblery takie jak Salmo Minow tonace ok. 7cm/10g.Mepsami zucam plasko do lustra wody,pod konary drzew znajdujacyh sie po drugiej stronie rzeki.Najczesciej sa one zbierane zaraz po wpadnieciu do wody.Z woblerami to juz inna historia.Wyprobowalem tu 5 wedek zanim znalazlem ta ,ktora mi tu najlepiej pasuje-ILLEX 240cm 10-16lb 8-28g , dla porownania na St.Croix Avid AS96MF2 6-12lb 3/8-3/4 oz. mialem wiecej pustych zaciec.Illex jest szybszy i nerwowy a do Avida mam wiecej ,duzo wiecej zaufania.Nie ma zadnego sensu porownywanie mocy tych wedek.Co do Megabassa to wiem czego sie mam spodziewac(lb , bo mam jedna z tej serji),czego niewiem to jaka ma przeze mnie wyszukany kij akcje ?.No i jaki multiplikator?To tak w skrucie wszystko.

Daro

Chaparral ma akcję regularną zresztą tak samo jak polecana przeze mnie Elite lub Elese. Chaparral to na prawdę już kawał ładnego kija :D

Ja tam wybrałbym 51SS, Presso później -> 51, chronarcha 51mg :D Presso będzie się pięknie komponowało z tą wędką pod względem kolorystycznym. A jeśli za słaby dla Ciebie hamulec to po prostu zrobisz wymiane oryginalnego za 10USD i masz maszynę jak się patrzy.

Pozdrawiam

Remek

Jako że cały czas szukam czegoś na pstrągi bardzo zainteresował mnie ten temat, tym bardziej że ww kij dość dokładnie spełniał by moje wymagania. Tym bardziej że cena 220e+wysyłka bardzo jest kusząca

Po za tym wyczytałem że Ginrin daje 5 lat gwarancji

http://www.ginrinpeche.com/shipping.php

???? Dobrze mówię czy coś się mi pomieszało??

Chaparral ma akcję regularną zresztą tak samo jak polecana przeze mnie Elite lub Elese.

Właśnie, a u ginrina opisany jako slow taper - co to znaczy?? mała zbiezność blanku?? nie mam pojęcia. Czy myślicie że kij ten umożliwiłby bardzo szybkie zacięcie - z nadgarstka?? To jest obecnie mój największy problem - zacięcie w tempo - przy braniu krótki kij zanim wybierze linkę i się ugnie (to jest niestety kłopot zbyt lekkiego kija - 10lb) to ryby już dawno nie ma. Po za tym przekonałem się do łowienia pstrągów na casting - wielka frajda, szczególnie jeśli chodzi o kontrolę nad lotem przynęty!! :D