Skocz do zawartości
  • 0

Termin ważności zezwolenia.

samwieszkto

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gwoli wyjaśnienia . Oczywiście chodzi o PZW.

W kole gdzie opłacam składki , sprawy załatwia się tylko w czwartki ; niestety w ten czwartek nie zdążyłem a tak się składa że jest fajna pogoda i chętnie wybrałbym się na ryby.

Stąd pytanie . Są instytucje ( np towarzystwa ubezpieczeniowe ) gdzie okres karencji trwa jeszcze jakiś czas po upływie terminu płatności.

Ciekaw byłem czy tak jest też w PZW.

@TomCast. Płacę składki 5 lat . I co z tego ?

• 0

Nic z tego, dziwi mnie tylko że tak dużo ludzi łowi ryby a nie wie do kiedy ważna jest składka. Pewnie po części wina leży w ich kolach. Z tym czwartkiem to i u mnie tak samo jest. Ale akurat ja naszego skarbnika rozumiem, bo oprócz tego sprzedawania znaczków, ma jeszcze swoje życie prywatne i prace zawodową.

• 0

Wiele razy spotkałem się z tym, że wędkarze uważają że czas na zapłacenie składek na dany rok jest do końca kwietnia i do tego czasu można łowić na podstawie zeszłorocznej opłaty. Jak zaczynałem wędkować na dobre, pod koniec lat 90-tych takie przekonanie było powszechne. Nie wiem skąd się to brało, może dawniej faktycznie tak było?

• 0

Nie, każde zezwolenie PZW ważne jest do 31 grudnia danego roku. Znaczki na 100% są w głównej siedzibie PZW, skąd poszczególne kola pobierają je dla swoich członków. Tam też można dokonać opłat, jeśli w Twoim kole skarbnik nie pobrał jeszcze znaczków.

• 0
Mnie bardziej nurtuje inna sprawa.

Po nowym roku koło otwarte były w czwartek 3 stycznia, ale nie mieli znaczków.

Czy zezwolenie, które było na 2012 obowiązuje do pierwszego dnia, kiedy będę mógł zakupić składki w kole?

Niestety nie.

Sytuacja jest podobna do tej: jak wsiądziesz do autobusu i chcesz kupić bilet u kierowcy, a on akurat ich nie ma w sprzedaży to nie zwalnia cię z obowiązku opłaty za przejazd i wtedy albo jedziesz na gapę albo wysiadasz i idziesz z kapcia.

• 0

Mnie bardziej nurtuje inna sprawa.

Po nowym roku koło otwarte były w czwartek 3 stycznia, ale nie mieli znaczków.

Czy zezwolenie, które było na 2012 obowiązuje do pierwszego dnia, kiedy będę mógł zakupić składki w kole?

michcio w krakowie to jest dramat jak te koła funkcjonują znaczki powinny być dostępne przed styczniem i wszystko było by w porządku każdy kto chce łowić od 1wszego by sobie nabył a tak ja wszedłem w ten sezon jako kłusownik 

moim i pewnie nie tylko moim zdaniem zezwolenie powinno być ważne na rok od daty wykupienia

• 0

Sprawa była by prostsza, gdyby nowe opłaty można było wnosić już od np. listopada. Aby zachęcić do wcześniejszych opłat jakiś drobny, kilka procent rabat. A tak, to dzięki przedłużającej się zimie w połowie kwietnia "wszyscy", czyli jakieś 80% wędkarzy nabierze nagłej chęci na opłacenie składek i znów będzie narzekanie, że to całe PZW tylko złośliwie kolejki robi normalnym wędkarzom. Jakby PZW tworzył ktoś inny, a nie my i nasi koledzy...