Skocz do zawartości

Moc plecionki a wytrzymałość wędki

zorak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale nie znalazłem. Otórz, chcę kupić nową plecionkę do nowego kija i nie wiem jaka moc byłaby optymalna dla tego kija żeby go nie uszkodzić. Na kiju nie ma żadnego opisu jaka moc plecionki może być stosowana. Spinning ma c.w 8-35gr. W grę wchodzi tylko PowerPro.

Czy do tego kija może być plecionka 18 i 20 lbs (czyli 0,13-0,15mm)

Spinning to Daiwa InfinityQ Jigerspin

Dobierz sobie plecionke do lowiska, wielkosci ryb i przynet  a dopasujesz ja do wedki hamulcem kolowrotka - tak robia wedkarze od dosyc dawna ;)

Inaczej do kazdego kolowrotka musialbym miec tyle szpulek z roznymi linkami ile mam wedek ;)

pozatym akurat w twoim poscie sa 2 niemal identyczne linki to co za roznica?

Ale ciężko będzie złamać kij, używając zbyt silnej linki (jeśli o to chodzi). Najczęściej pęka linka z wielu powodów. Kiedy pęknie kij, to i tak nie pewności dlaczego. Jeśli posiadasz kołowrotek, który puszcza hamulec przy tych 20lb, to zrób prosty test. Nalej do wiaderka powiedzmy połowę, czyli 4,5 litrów wody i sprawdź jakie jest ugięcie kija przy mocno dokręconym hamulcu. Jeśli hamulec trzyma, a ugięcie wygląda "niebezpiecznie" odkręć hamulec i odlej wody, aż znajdziesz optimum. Optimum, czyli ugięcie bardzo duże, przy hamulcu puszczającym określoną ilość masy . Test prosty i, szybko można znaleźć szacunkową moc kija. Hamulec zaczyna pracować, kiedy kij przestaje przejmować obciążenie, przy określonym ugięciu- dolnik w takim wypadku najczęściej gnie się wyraźnie, a część szczytowa prostuje.  :)

można

napisz jeszcze z dwa zdania pod jakie przynęty Szykujesz swój zestaw

Przynęty to głównie gumy na główkach max. 15 gr., woblery do 10-12 gr.

Dziękuję wszystkim za sugestię i jak dla mnie moje wątpliwości zostały rozwiane i nie mam więcej pytań :)

Edytowane przez zorak

Jak już napisano wyżej, miedzy 0,13, a 0,15 wielkiej różnicy nie ma. Kiedyś "grubość" plecionki dobierałem w zależności od wytrzymałości jaka sadziłem, że będzie optymalna dla danego zastosowania. Dzisiaj stosuję w zależności od tego jak szybko przynęta ma dotrzeć do dna lub do niego nie dotrzeć wcale. Z plecionką o mocy 15lbs w zasadzie można wytargać większość ryb, które pływają w polskich wodach (oczywiście bez skrajności jak łowienie sumów czy okonków - przy celowym nastawieniu się na te gatunki z takim zestawem). Jednak używam i 30lbs jeśli chcę spowolnić opad i zaprezentować przynętę akurat w taki sposób. Jeżeli chcę, żeby przynęta szybko dotarła do dna i tam ją prezentować to wolę linki cieńsze. Czy kij jest opisany tak czy srak to już dawno się przestałem przejmować. Dostając wędkę w ręce zazwyczaj wiem na co ją stać i jak już wyżej pisano jest hamulec (nie wiem dlaczego nazywany też sprzęgłem) w kołowrotku, który rozwiązuje problem nadmiaru mocy w plecionce.

Witam

Szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale nie znalazłem. Otórz, chcę kupić nową plecionkę do nowego kija i nie wiem jaka moc byłaby optymalna dla tego kija żeby go nie uszkodzić. Na kiju nie ma żadnego opisu jaka moc plecionki może być stosowana. Spinning ma c.w 8-35gr. W grę wchodzi tylko PowerPro.

Czy do tego kija może być plecionka 18 i 20 lbs (czyli 0,13-0,15mm)

Spinning to Daiwa InfinityQ Jigerspin

Zdaje się, że że u PP 20 lbs sprzedawane w Europie to 0,23mm. Niżej jet 15lbs w handlu jako 0,19. "Średnice" 0,13 i 0,15 mm  to odpowiedniki 8 i 10 lbs. Też uważam,że kontrolując moc hamulca można dać niec mocniejszę linkę. O wytrzymałości kijków  Daiwa Infinity słyszałem bardzo pochlebne opinie,oczywiście w relacji cena/jakość.

Zdaje się, że że u PP 20 lbs sprzedawane w Europie to 0,23mm. Niżej jet 15lbs w handlu jako 0,19. "Średnice" 0,13 i 0,15 mm  to odpowiedniki 8 i 10 lbs. Też uważam,że kontrolując moc hamulca można dać niec mocniejszę linkę. O wytrzymałości kijków  Daiwa Infinity słyszałem bardzo pochlebne opinie,oczywiście w relacji cena/jakość.

Zamówiłem nową plecionkę PP Bite Motion 0,15mm. W sumie też różnica między 0,13 a 0,15 nie jest za duża. Poza tym używa się również hamulca. Na stronie PP w sekcji Europe w specyfikacjach jest że 0,15 to 20lbs.

Zamówiłem nową plecionkę PP Bite Motion 0,15mm. W sumie też różnica między 0,13 a 0,15 nie jest za duża. Poza tym używa się również hamulca. Na stronie PP w sekcji Europe w specyfikacjach jest że 0,15 to 20lbs.

Morze słów już było na Jerkbait, że plecionki po dotarciu z USA do Europy zyskują dwukrotnie na mocy. To są kwestie marketingowe. Poszukaj wątków na forum i się przekonasz.. Ja zdecydowanie podtrzymuję to co napisałem. Wiele lat używałem między innymi PP i  sam rozgryzałem zależności, bo coś mi nie pasowało . Obecnie używam innych, moim(wyłącznie) zdaniem  lepszych pletek. Wobec bełkotu reklamowego stosowanego w Europie , a w Polsce w szczególności, na opakowaniach nawet  takich tuzów , jak PP wytrzymałóść max liniowa zostaje podana na opakowaniu  jako standard.(Tak przynajmniej  było przez ostatnich naście lat). W ten sposób z plecionka 10 lbs-odpowiednik 0,15 (w USA wszyscy producenci plecionek i żyłek  podają minimalną wytrzymałość na węźle i to jest kryterium doboru linki) robi się W Europie dwukrotnie mocniejsza. Porób testy na zrywanie to się przekonasz, a przede wszystkim poszukaj dobrze-  jest mnóstwo informacji na tym forum. Na wytrzymałości linki  w newralgicznym punkcie tj,węźle możesz nieco zyskać stosując łącznik bezwęzłowy, ja przynajmniej tak robię i korzyść w stosunku do węzła jest z moich doświadadczeń jest istotny. Sam łączik to koszt rzędu kiludziesięciu groszy, a połączenie z plecionką prostsze niż palomar. Przez dwadzieścia  pare lat spiningowania przerobiłem już trochę kilometrów plecionek oraz innych akcesoriów i już żadna informacja handlowca czy dystrybutora nie jest mnie w stanie zaskoczyć. Pogląd o produkcie wyrabiam sobie empirycznie, a od pewnego czasu również czerpię wiedzę z wypowiedzi kolegów praktyków na Jerkbait.pl i na nich się raczej nie zawiodłem. Ale to wszystko moje subiektywne odczucia. Pozdrawiam