Skocz do zawartości

Okonie 2007

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Mateusz cytat Twojej wypowiedzi był tylko rozpoczęciem mojej .. Nie odnosi się do Ciebie i chyba to rozumiesz , odnosi sie on do nas wszystkich , wiem czym się różni okoń styczniowy od marcowego , co nie zmienia faktu , że dla przyrody nie ma znaczenia czy zabije go w styczniu czy marcu bo efekt będzie ten sam ... Jak wiesz nie zabieram ryb, dlaczego tak postępuje moja sprawa i nie dorabiam do tego ideologii.. Uważam , że promowanie C&R jest słuszne i jestem jak najbardziej ZA , natomiast piętnowanie wszystkich innych i to w tak wyraźny sposób nie jest chyba dobre .. tym bardziej jełśi nie znamy faktów ... i w jednym się chyba zgodzisz bez względu na to co robimy z rybami i tak wszyscy jesteśmy chorymi sadystami pastwiącymi sie na żywych istotach ... Powinniśmy chyba brać przykład z myśliwych tam nie ma C&R z wiadomych względów , mimo to nie mogą narzekać na brak zwierzyny ... bo dbanie o przyrode o zwierzęta...nasze ryby , to nie tylko wypuszczanie i piętnowanie tych którzy tego nie robią , to jest chyba troska o ich siedliska o stwarzanie nowych i racjonalna gospodarka .. myśle , ze jest to chyba nawet ważniejsze niz wypuszczanie ryb?

• Odpowiedzi 367
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A dlaczego nie mamy prawa oceniać i piętnować? Każdy ma prawo wyraźić swój pogląd na różne sprawy. A brak aprobaty i przyzwolenia społecznego moze byc kolejnym krokiem do zmiany złych przyzwyczajeń a może nawet do zmiany niedoskonałego regulaminu.

Na żywo jego wypchany brzuszek było widać lepiej. A z drugiej strony złowiony został 10 marca, a wtedy woda była jeszcze za zimna jak na tarło (może w rzekach jest inaczej).

Na zdjęciu poniżej zaokrąglony brzuszek jest lepiej widoczny. Drugi okoń złowiony został latem, ma wyraźnie płaski brzuszek.

To tak dla porównania.

http://www.grubyzwierz.pl/pliki/fotki_fora/okonie.jpg

a może brak zakazu połowu okoni w czasie tarła wynika z tego że one żywią się również ikrą innych ryb, bardziej zagrożonych np. szczupaków??

to tylko takie moje przemyślenia więc nie linczujcie mnie od razu :mellow:

jak wiele innych gatunków, łącznie z karpiem, jazgarzem itd. ale to nie jest powód aby aby je zjadać bez ograniczeń. Chociaż karpia jak ktoś lubi to bardzo lubi to smacznego :D

• 4 tygodnie później...

Razem z kumplem po pracy wybraliśmy się na 2,5 h porzucać gumkami w Dąbrowie Górniczej na terenie przystani żeglarskiej.

Nie było źle bo okonie skubały. Złowiłem 4 powyżej 30 cm.

Na szczęście mieliśmy aparat nad wodą i dwa okonie prezentuję.

Okoń 38 cm

post-151-1348913415,1848_thumb.jpg

post-151-1348913415,2736_thumb.jpg