Skocz do zawartości

Okonie 2007

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

@spigot wspaniały garbus :D

opowiedz trochę jak łowisz na raczki bo na jeziorze ,w którym łowie okonie się nimi pożywiają ale gumkowych jakoś niebardzo może coś żle robię???

siemasz @warciak

generalnie woda na której padło kilka podobnych garbów jest bogata lecz i na innych wodach trafiają się strzały.

Generalnie na blatach lub wysokich progach 4m na 7m są super wyniki.

metody podobne co do prowadzenia jak wszędzie lecz staram się przeciążyć zestaw na 5 m około 12-15g - musi kurzyć w dno jak kogut. krótkie zwijki co 1/4 obrotu lecz agresywnie - suwakiem bez podbijania.

Ps. przy braniach ... może inaczej, przy kopach nie spiesz się z zacinaniem !!!!! - spóźnij cięcie o 2 sek.

:lol: powaga :mellow:

• Odpowiedzi 367
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ładna gruba 40 :mellow: dzisiejsza do tego złapałem jeszcze sandaczyka ale maluszka i jeden niezły sandał spadł... :angry: niestety zbyt mocno dokręcony hamulec :wacko:

http://img201.imageshack.us/img201/7862/dsc00006er7.jpg

http://img454.imageshack.us/img454/899/fhveu6.jpg

OLEIX - już teraz wiem dlaczego na sklepach we WROCKU są braki w wobkach fama poszłą ostro !!!!

nawet są braki na stacjach paliw w N95

biedne ryby a szkoda takie amerykańskie :lol:

Ładna gruba 40 :mellow: dzisiejsza do tego złapałem jeszcze sandaczyka ale maluszka i jeden niezły sandał spadł... :angry: niestety zbyt mocno dokręcony hamulec :wacko:

http://img201.imageshack.us/img201/7862/dsc00006er7.jpg

http://img454.imageshack.us/img454/899/fhveu6.jpg

OLEIX - już teraz wiem dlaczego na sklepach we WROCKU są braki w wobkach fama poszłą ostro !!!!

nawet są braki na stacjach paliw w N95

biedne ryby a szkoda takie amerykańskie :lol:

Hehe @Spigot woblerów to juz od dawna niema cięzko coś fajnego wyrwać...

:mellow: dlatego gdzie tylko pojade do jakiejś miejscowości odrazu zakupuje to co maja ciekawego(ostatnio w Lublinie chyba z 12 Storków kupiłem)

Ostatnio trafiłem też takiego okonka

http://img440.imageshack.us/img440/7039/dsc00007sg1.jpg

I po oddaniu łodki ciemno było na przystani niewytrzymałem bo zobaczyłem ze cos bije w drobnice niewytrzymałem rozłozyłem sie od nowa i w pierwszym rzucie trafiłem szczupaczka :lol: +/- 56cm

http://img410.imageshack.us/img410/1940/dsc00043ya1.jpg

Witam

W ciągu ostatnich kilku dni na malym jeziorku w mojej okolicy jestem swiatkiem niesamowitego zerowania okoni, od kilku juz lat nie bylem swiadkiem czegos podobnego. Okonie ganiaja drobnice jak w amoku i nie sa to male egzemplarze. Problem w tym ze nie moge sobie z nimi poradzic, przewalilem caly arsenal swoich przynet poczawszy od micro po maxi wszelkiego rodzaju i jak na razie skusilem tylko jedna sztuke 34cm na 9cm zoltego ropera na glowce 5gr. co z perspektywy tego co sie dzieje na wodzie jest marnym wynikiem. Macie moze jakies pomysły?

Ja podobnie zaobserwowałem jakąs nadaktywnośc okoni w końcu lipca. Pobiłem swój zyciowy rekord...w ilości złowionych ryb w ciągu 3 godzin. 118 sztuk, największy jednak miał raptem 32 cm. Co do przynety to trudno wyrokować co akurat jest bardziej skuteczne a co mniej. jJk okoniee atakują ryby przy samej owierzchni stosuję srebrnego mepssa aglia 3, zazwyczaj działa, ewentualnie 6cm salmo minnow w kolorze RR. Sprawdza się tez mała wahadłówka zrobiona z aluminiowej blachy. Jak siedzą przy dnie albo w tonii, stosuje 5-7 cm twistery i kopyta w ciemnych kolorach. Jak widzisz żadnych cudów.

pozd JW :D

Witam,mam taki sam problem jak Yeah z tym że mi się plącze wszystko co ma nie więcej niż 4cm. Wiecie jak wyeliminować splątania?? Używać jednej kotwiczki,ale w takim razie którą zdjąć??

Pozdrawiam

Cześć

Zdejmij tylną kotwiczkę razem z kółkiem,nasuń w tym miejscu kawałek np.wętylka(ok3-4mm),załóż spowrotem kólko z kotwiczką ,zsuń wętylek

żeby mocno dotykał kółka i po kłopocie :mellow:

Pozdr.Seba

Spigot przyjedz do nas na Piecki na okonie.Są ładne garbusy.Pochuśtamy Cię z Grubym Pioterem na pontonie. :lol:

Ty chłopie takie okonie łowisz a fali się boisz?

A tak poważnie, jesienią jak bedziesz w okolicy Dezonga czy Eksperta możemy połowić niebrzydkie okoniska.

Michał siemka

czekam aż Pitek zakończy remont już mnie zapraszają na nocleg ale sam wiesz jak jest

ale to Wasze jeziorko :unsure: nic nie mów

no i podobno namierzyłeś pieski :mellow:

Pitek też pociska na banieczki najlepsze jest to że zaczyna sięgać do pazurka :huh:

Michał a jak tam nowe 62??????????????? :unsure:

kręcicie omoty?????????? :lol:

• 2 tygodnie później...

Sam atak aż tak widowiskowy jak szczupaków nie był.

Może dlatego nie wystraszył mnie i go dobrze zaciołem.

Łukasz jeszcze raz dzięki za wspólne łowienie.

To starorzecze super mam nadzieje że następnym razem

szczupaki lepiej się spiszą :unsure: :mellow: pozdrawiam.

PS. Atak szczupaka na powierzchniowce to super

widowisko w połączeniu z tym malowniczym miejscem

nie do zapomnienia.