Skocz do zawartości
  • 0

Utopiona szpula, trzeba smarować?

dawid_

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O to mi właśnie chodzi. Nie chcę poprawiać sobie samopoczucia, ale poznać prawdę :D W zasadzie smar nie powinien wyjść nawet z łożysk otwartych, w końcu jest hydrofobowy. Pytam, bo wszelkie rady wyszukane w internecie mówią: smarować jak najczęściej.

• 0

@dawid

niestety nie rozstrzygnę osobiście tego dylematu, ale we własnym zakresie zamierzam się stosować do tez artykułu @Thymallusa o łożyskach

Inna sprawa, że jednak łozyska rdzewiją czasem i spotykają je tym podobne defekty, które wskazują na to że różnie z tą szczelnościa bywa - ale tutaj chyba wecowanie oliwką też niewiel pomoże, bo okaże się ze taniej wymienic lozyska na nowe niz wylewac na nie butelkę drogiej oliwki

• 0

Dzięki :D Zobaczę co będzie. Kłopot w tym, że nie miałem wcześniej doświadczeń z multikami. Jeżeli wzrosną opory, to je wymienię. Choć mam pewne wątpliwości, bo już rzucam z włączonymi 2 bloczkami i wyluzowanym dociskiem (drugie łowienie po utopieniu i zarazem drugie w ogóle na multika).

• 0

Zgadzam się z tym co napisał Friko. dawid_@ robisz pewnien błąd myślowy. Jeżeli wspomniane łożyska są w kołowrotku którym rzucasz i łowisz ryby to to czy były one jakiś czas pod wodą czy nie, nie ma większego znaczenia. Podczas rzutów i zbierania linki kołowrotkiem na łożyskach i tak zbiera się woda! dalej. Łożyska we wspomnianym kołowrotku są kryte blachę czyli t.z. 2ZZ. Szczelność tego rozwiążania jest prawie żadna. W środku łożyska jest smar plastyczny niewiadomego gatunku. Dodanie do niego oliwki(sam nie wiem jak) spowoduje jego rozpuszczenie i pogorszenie jego właściwości smarnych.

Dlatego jeżeli masz obawy to rozsądne byłoby wymienienie łożysk na nowe. To jest jakieś 20 zł. Chyba, że chcesz skorzystać z propozycji jednego specjalisty z naszego forum wówczas to jakieś 1 zł i 50 groszy. Jednak ja tego nie polecam.

W sumie zrobisz jak uważasz bo to przeciesz twój kołowrotek.

• 0

Skoro normalnie też zbiera się woda, to ciężko żeby po 2 dniach użytkowania kołowrotek wymagał serwisu :D

Ciekawy jestem tylko, dlaczego tak szybko odłączyłem bloczki. Może jest to spowodowane tym, że okuma jest głównie do nieco cięższych przynęt :D

• 0

dawid_@ dlaczego ty zrobiłeś to czy tamto to ja nie wiem. Być może jesteś tak wspaniały, że możesz już rzucać w ogóle bez bloczków. Czytałem już o takim zawodniku na forum.

A tak na poważnie to trzeba poluzować całkowicie docisk boczny szpuli (działa w drugą stronę!) i sprawdzić t.z. wolny wybieg szpuli. Czas wolnego biegu szpuli jest charakterystyczny dla każdego kołowrotka i nawet ma własną wartość w różnych okresach eksploatacyjnych. w ten prosty sposób można jakby organoleptycznie skontrolować, ocenić łożyska.