Skocz do zawartości

Trocie 2013

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm...ciekawe? a jeśli można spytać skąd takie informacje i dane?

pozdro Michał

hmmm...ciekawe? a jeśli można spytać skąd takie informacje i dane?

pozdro Michał

Z artykułu w magazynie " Wędkarz Polski" bodaj z 98r. Artykuł opowiadał o najciekawszych drwęckich miejscówkach. Zawierał też dane z badań, kiedy to trocie podczas ciągu były odławiane i znaczone po czym wypuszczane. Odławiano je później w Lubiczu i po oznaczeniach szacowano czas wędrówki. Mam gdzieś jeszcze skan tego artykułu, mogę Ci podesłać na prv.

Z artykułu w magazynie " Wędkarz Polski" bodaj z 98r. Artykuł opowiadał o najciekawszych drwęckich miejscówkach. Zawierał też dane z badań, kiedy to trocie podczas ciągu były odławiane i znaczone po czym wypuszczane. Odławiano je później w Lubiczu i po oznaczeniach szacowano czas wędrówki. Mam gdzieś jeszcze skan tego artykułu, mogę Ci podesłać na prv.

czy mogę też poprosić ten art? :)

Nie wszystkie łosośki dostają w łeb.

Dzisiaj kolega dostał trotkę 68 cm  i pływa dalej :)

Podeprę słowa kolegi Rafała krótką fotorelacją z połowu wspomnianej Troci ;) . Złowić Troć i podarować jej życie to dla mnie podwójna radość. Pozdrawiam.

post-53071-0-87917000-1380385804_thumb.jpg

post-53071-0-51987500-1380385809_thumb.jpg

post-53071-0-54067500-1380385800_thumb.jpg

• Like 6

Piękny hakownik. Takiej rybie powinno okazać się szacunek że dorosła do takich rozmiarów i wypuścić, a nie walić ją pałą po łbie. Nie wiem dlaczego stworzeniu które dostarczyło tyle radości wędkarzowi dziękuje się w ten sposób, tym bardziej że wartości kulinarne są raczej mizerne.

• Like 1

To co chciałem zostało osiągnięte. Od czwartku były plany na Słupię. Piątkowa noc, nie przespana w połowie, wstaję o 3,40, szybkie śniadanie, liścik do żony "będę wieczorem". O "prawie " świcie nad rzeką. Bajka. Jestem sam, zero ludzi w Bydlinie, jednak dopiero na koniec efekt taki jak na foto...

Edytowane przez lukomat
Fotka niezgodna z regulaminem.
  • Like 2

To co chciałem zostało osiągnięte. Od czwartku były plany na Słupię. Piątkowa noc, nie przespana w połowie, wstaję o 3,40, szybkie śniadanie, liścik do żony "będę wieczorem". O "prawie " świcie nad rzeką. Bajka. Jestem sam, zero ludzi w Bydlinie, jednak dopiero na koniec efekt taki jak na foto...

Gratulacje kolego :) Wychodziłeś ją :D

A ja byłem w czwartek w Trzebiatowie nad Regą i cisza totalna, walczyłem od 5tej rano... Od "tubylca" dowiedziałem się, że od 2-3lat z Regą na odcinku Mrzeżyno - Trzebiatów słabo, ponieważ trwają prace remontowe w porcie Mrzeżyno a i w Trzebiatowie od kilku lat umacniają koryt rzeki i trotki jak na lekarstwo...

Poniekąd jego słowa sprawdziły się, rzeka pusta ale i tak było sympatycznie...

• Like 1

A na Parsęcie dobrze było przez weekend  ;) dobrze podmuchało i na zawodach 20 szt padło. To od dawna najlepszy wynik na zawodach kończących sezon, choc na 200 chłopa,- to można mieć mieszane uczucia. Nie było ani jednej chorej ryby co cieszy :)

Trzymam kciuki za chłopaków z Salmo Kolobrzeg i gratuluje kolejnej udanej imprezy. Wiem że inne rzeki i rzeczki też fajne ale do Parsęty mam sentyment bo na niej zaczynałem łowić trocie i życzę jej jak najlepiej !!!!!

• 4 tygodnie później...