Skocz do zawartości

Trocie 2013

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Piękne trocie. Jako były mieszkaniec Słupska, gdy oglądam Wasze trotki, to serce mi się raduje. Teraz pozostaje mi niestety " tylko" wklejać moje trofea w wątku 

http://jerkbait.pl/topic/2159-lososiowate-michigenu-nowe-odkrycie/page-64

ale to nie to, co poranna mgła nad łąkami i rzeką w Kwakowie lub leśny odcinek Wlynkowo-Bydlino.

Powodzenia koledzy  w połowach styczniowych keltów, może jakiś świeży łosoś zawita w Słupi, Łebie lub Łupawie.

dziś udało mi się otworzyć jesienny sezon trocinowy :D

- pływałem w trollingu w rejonie Mechelinki - Gdynia Babie Doły

od rana do 14-tej złowiliśmy 6 ryb do tego jeszcze mieliśmy sporo brań i kilka spadów podczaszych holu

post-50670-0-62813300-1385306774_thumb.jpg

rano dominowały woblery później prym wiodły blaszki Igora

trollingowa sceneria:

post-50670-0-68896500-1385306846_thumb.jpg

post-50670-0-63816300-1385306823_thumb.jpg

kij szklany batson 2,7m, kołowrotek: pen slamer 460 (na identyczny łowie szczupaki)

wszystkie wyjęte ryby z planerów + żyłka na szpuli,

post-50670-0-60996300-1385306863_thumb.jpg

Dobre, też zacząłem sezon w tym tygodniu.

Kolega trzy brania, dwa trocie wyjęte - ja na zero.

Kolejnego dnia u mnie zaczęły się wieszać.

Rozpocząłem sezon 60tką i tego dnia to była moja jedyna ryba.

post-50566-0-62013900-1385309211_thumb.jpg nie licząc wymiarowego śledzia z całą kotwiczką w pyszczku :D  post-50566-0-17188000-1385309282_thumb.jpg

W kolejny dzień już same ledwo wymiarowe gluty na burcie.

Też łowimy z planerami ale choć są skuteczne to chyba zrobię własny, jeden większy, odczepialny.

Przynajmniej taki mam plan.

Ciekawy jestem Twoich planerów.

Własna konstrukcja, sklepowa? Może PW?

Pzd

Ciekawy jestem Twoich planerów.

Własna konstrukcja, sklepowa? Może PW?

Pzd

planety robię sam, mam na tyle sprawdzona konstrukcje, ze robię je w sporych ilościach

tak wyglądają w akcji:

post-50670-0-27298500-1385310760_thumb.jpg

(dwa planery na jednej burcie, na foto plannery sa od siebie 20m)

waga około 200g, długość 30cm, robię je w 3 kolorach (w zależności jaka jest pogoda)

bez problemu odchodzą na bok na 60m, przy zatokowej fali nie wyskakują z wody ;)

Edytowane przez @Wojti

Wojti dlaczego używasz żyłki? Planery są  przyczepione do wędek czy macie "maszt" trollingowy?

niedziela - zero brań na zestawach z plecionką, wszystkie ryby złowione z planera + zestaw z żyłką (daje to do myślenia)

dlatego częściej używam żyłek do łowienia troci w trollingu, planety stosuje w opcji montowane do linki nie wymagają masztu

powiem tak, z tymi rybami nigdy nie dowiemy się o co im chodzi, dlatego zabieram po 2 szpulki (żyłka i cienka plecionka)

jednego dnia lepiej wycinają się na żyłce a drugiego na plecionce rodzaj przynęty nie ma na to wpływu (wobler czy blaszka)

wiec jak nie ma brań powiedzmy prze 2 godziny warto pokombinować nie tylko z przynętami ;)

np. rodzaj linki i długość wypuszczenia przynęty (5-10m różnicy decyduje czasami o ilości brań)

• 2 tygodnie później...

witam kolegów  wędkarzy  wybieramy  się  na trocie a ja nie byłem nigdy na trociach jakie przynęty mam mieć i co potrzeba np woblery,koguty ,gumy  ? oraz obrotówki  ale jakie ,kolory są   akceptowane i przynęty   będziemy wędkować nad rzeką   pozdrawiam japa

Tommek a Ty jakie multiki używasz do trolla, jestem na etapie przejscia. Mniejwięcej mam już upatrzony kołowrotek gorzej z odpowiednim kijem, a raczej kijami

Dopiero teraz zauważyłem że pytasz się o multiki. Ja troci póki co nie łowię ale zastanawiam się nad używaniem multików z licznikami na szczupaki.