Skocz do zawartości

OKONIE 2013

mafijas

Rekomendowane odpowiedzi

Dołożę swoje trzy grosze w temacie trzymania dużego okonia ( masa ma tu szczególne znaczenie). Na zdjęciu okoń 44 cm. Wydaję mi się, ze prezentuję się równie dobrze trzymany " tradycyjnie" niż tylko za pysk. Wydaje mi się, ze podobnie jak trzymania dużego szczupaka na chwytaku jest dla ryby szkodliwe tak chwyt za pysk dużego okonia może mieć dla niego przykre konsekwencje. Żeby pogodzić tych co lubią ten sposób prezentacji z jej przeciwnikami, myślę, że kompromisem będzie dodatkowe podtrzymanie ryby do zdjęcia......

pozdrawiam 

Radek

Panowie może inaczej,okonie są przyłowem dla mnie ja nastawiam sie na sandacze to co z takiego okonia zostalo by po cieciu, każdy wie jak  zacina się mętne, łby powinny być urywane  tak że szybka fota i do wody i kazdy wraca do wody Pozdrawiam sandacz1

Witam 

Dziś krótki wypadzik nad wodę o świcie. Najpierw 2 godzinki śmigania muchówką   za trocią, lecz niestety bez brania :(  (uwiesiły się 2 malutkie okonki)  :angry: .

Następne 2 godzinki przesiadka na spina i szukanie grubych okoni. I tak dzisiaj może nie tak dużo jak ostatnio, ale za to bardziej treściwie. W wyniku czego dwukrotne pobicie PB :)  :) , dwa piękne garbusy 46 i 47 cm. Do tego jeszcze jeden 40 i kilka 30 :rolleyes: . Fotki niestety nie miał kto zrobić więc próbowałem sam z samowyzwalacza i dlatego jakość nie najlepsza :mellow: .

Pozdrawiam Mariusz

post-47643-0-86006000-1380278954_thumb.jpg

post-47643-0-81020200-1380278999_thumb.jpg

post-47643-0-85678700-1380279050_thumb.jpg

post-47643-0-94780400-1380279091_thumb.jpg

• Like 17

@woyciech,

było tego garba do beczki i do Polandii przywieźć, niech się tu rozmnaża :)

Piękny Ci on, Gratuluję !!!

W Polandii pelno jest okonia, tyle że niestety bardzo długo rośnie i takie okazy zdarzają się dość rzadko. Trzeba by było zrobić całkowity zakaz zabierania tej pięknej ryby, to za kilka lat pewno i u nas pływało by dużo takich.

Witam 

Dziś krótki wypadzik nad wodę o świcie. Najpierw 2 godzinki śmigania muchówką   za trocią, lecz niestety bez brania :(  (uwiesiły się 2 malutkie okonki)  :angry: .

Następne 2 godzinki przesiadka na spina i szukanie grubych okoni. I tak dzisiaj może nie tak dużo jak ostatnio, ale za to bardziej treściwie. W wyniku czego dwukrotne pobicie PB :)  :) , dwa piękne garbusy 46 i 47 cm. Do tego jeszcze jeden 40 i kilka 30 :rolleyes: . Fotki niestety nie miał kto zrobić więc próbowałem sam z samowyzwalacza i dlatego jakość nie najlepsza :mellow: .

Pozdrawiam Mariusz

attachicon.gif2013-09-27 10.12.25.jpg

attachicon.gif2013-09-27 09.42.43.jpg

attachicon.gif2013-09-27 10.20.36.jpg

attachicon.gif2013-09-27 09.06.24.jpg

piękne szkoda że w Polsce tak sie nie da jak nie gryzie troć to okoniska biorą pozdrawiam sandacz1

Dziś pojechaliśmy we dwóch, z moim kuzynem Łukaszem.

Wiatr trochę przeszkadzał w łowieniu ale i tak udało się wyjąć kilka garbusów :) .

Najzabawniejsza sytuacja z dzisiejszego dnia, to że obaj w jednym czasie zacięliśmy ryby. Moja pierwsza wylądowała w podbieraku ze stwierdzeniem że "ładny", Łukasz wprowadzając swojego do podbieraka rzekł "mój większy".

Po przyłożeniu obydwu garbusów do siebie, okazało się że są identyczne  :D , a miarka wskazała 43 cm.

hswi.jpg

Moje 43 szczęścia  :)

ldt.JPG

A tu Łukasza :)

cbph.jpg

f3vu.jpg

agb.JPG

I ostatni z dzisiejszego dnia 42 cm.

Edytowane przez woyciech

Dziś pojechaliśmy we dwóch, z moim kuzynem Łukaszem.

Wiatr trochę przeszkadzał w łowieniu ale i tak udało się wyjąć kilka garbusów :) .

Najzabawniejsza sytuacja z dzisiejszego dnia, to że obaj w jednym czasie zacięliśmy ryby. Moja pierwsza wylądowała w podbieraku ze stwierdzeniem że "ładny", Łukasz wprowadzając swojego do podbieraka rzekł "mój większy".

Po przyłożeniu obydwu garbusów do siebie, okazało się że są identyczne  :D , a miarka wskazała 43 cm.

hswi.jpg

Moje 43 szczęścia  :)

ldt.JPG

A tu Łukasza :)

cbph.jpg

f3vu.jpg

agb.JPG

I ostatni z dzisiejszego dnia 42 cm.

ale garby gratki:)

• Like 1

Dziś kolejna tura  ;)  z Łukaszem. W sumie 5 sztuk 40+ i kilka w przedziale 25-38. 

Wcześniej nie pisałem nic o sprzęcie i technice :mellow: , więc dziś kilka szczegółów:

Wędka Shimano Alivio Sesitive CX 240 ML, kręciek Abu Cardinal SX30, plećka PP 10 lbs czerwona z dowiązaną żyłką 0,18 .

Przynęty to kopyta Predator 4" perłowe z brokatem i bez na główkach 7 i 10 g. prowadzone w opadzie.

I tak kolejno na fotkach 46, 45 i 43 cm.  :)

vjm4.jpg

cwfu.jpg

i4ek.jpg

Edytowane przez woyciech
  • Like 5