Skocz do zawartości

OKONIE 2013

mafijas

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś kolejna tura  ;)  z Łukaszem. W sumie 5 sztuk 40+ i kilka w przedziale 25-38. 

Wcześniej nie pisałem nic o sprzęcie i technice :mellow: , więc dziś kilka szczegółów:

Wędka Shimano Alivio Sesitive CX 240 ML, kręciek Abu Cardinal SX30, plećka PP 10 lbs czerwona z dowiązaną żyłką 0,18 .

Przynęty to kopyta Predator 4" perłowe z brokatem i bez na główkach 7 i 10 g. prowadzone w opadzie.

I tak kolejno na fotkach 46, 45 i 43 cm.  :)

vjm4.jpg

cwfu.jpg

i4ek.jpg

Moje gratulacje. Moze paru sie zastanowi i od czasu do czasu zalozy przynety normalnej wielkosci chociaz moga miec ciezko przy kijach do 2.228 gram wyrzutu :) 

Coś w tym jest. Nie mniej jednak, każdy łowi, jak mu woda dyktuje, a jeśli nie ma woli podróży lub funduszy na nie, nie pozostaje nic innego, jak dopasować wabie do gabarytów ryb. Nie powiem, zdarza mi się złowić okonia na przynęty, a nie przynętki, ale gdybym wciąż łowił, jak koledzy za granicą Polski, nie złowiłbym wiele. A i tak nie stosuję najmniejszych drobiazgów :P

• Like 1

Przeszlo, wielokrotnie, pisalem o tym. Zamiast 10 wedek do okonia wraz ze Stellkami do d..y dwie godziny samolotem i .....

Zejdź z tego swojego samolotu na ziemię.................

Coś ostatnio zaczynasz być bardzo pryncypialny w swoich osądach . Przynęty takie be, wędki takie to niepotrzebne. Chłopie: jest nas na forum ponad 9 000 wędkarzy . I tyle temperamentów, potrzeb i ocen sytuacji. Jakby była jedna słuszna linia to zrobiłoby się  temat ;okonie -wędka taka, linka taka, przynęta taka. Jeden post i finito.

Ale jakby się trafiła jakaś oferma (powiedzmy że to ja :D ) która szuka, kombinuje jak koń pod górę bo jego woda jest nazwijmy to chimeryczna , o, to wtedy można faktycznie: stos ale przed tym delikwent robi samokrytykę .

Dajmy spokój już z tymi wycieczkami że małe przynęty są nieetyczne ,trudno rzucalne itp.

Ja mam problem z czasem ( i z kasą) by na dorsze pojechać a Ty wyjeżdżasz z wycieczkami samolotowymi na ryby.

Czy chciałbym -jasne , ale muszę stąpać po ziemi.

PO TEJ ZIEMI ;)

• Like 2

No cóż. 800 na ten temat pewno nie napiszę. Ale myślę ze forum jest dla wszystkich , nawet takich zakręconych jak ja. Bo dzięki temu forum w ogóle żyje .

Karcisz mnie (słownie) za posty  , za radość. ;)

To może nic nie będziemy pisać . Zobacz sam jak to forum żyje : głownie dzięki rodbuildingowi i giełdzie.

A dlaczego?

Bo zmoże zbyt wielu na zapytania odsyła do wyszukiwarki. Fakt, prawie wszystko już było. No to może zamknijmy forum a pozostawmy tylko  wyszukiwarke.

Ktoś się wychyla ( znowu ja :lol: ) entuzjazmem, ktoś chce dać więcej życia forum ; do wora z nim.

Wiesz co: lataj tam sobie tymi samolotami na te swoje okonie tamtejsze a ode mnie już się odczep. Nie chcesz czytać w Cafe o oczekiwaniu na wędkę , nie czytaj i po sprawie. Zablokuj temat i nie będzie Ci wyskakiwał.

O kurcze - ostatnio jakichś wojowniczy się zrobiłem :lol:

Edytowane przez staszek
  • Like 1

No cóż. 800 na ten temat pewno nie napiszę. Ale myślę ze forum jest dla wszystkich , nawet takich zakręconych jak ja. Bo dzięki temu forum w ogóle żyje .

Karcisz mnie (słownie) za posty  , za radość. ;)

To może nic nie będziemy pisać . Zobacz sam jak to forum żyje : głownie dzięki rodbuildingowi i giełdzie.

A dlaczego?

Bo zmoże zbyt wielu na zapytania odsyła do wyszukiwarki. Fakt, prawie wszystko już było. No to może zamknijmy forum a pozostawmy tylko  wyszukiwarke.

Ktoś się wychyla ( znowu ja :lol: ) entuzjazmem, ktoś chce dać więcej życia forum ; do wora z nim.

Wiesz co: lataj tam sobie tymi samolotami na te swoje okonie tamtejsze a ode mnie już się odczep. Nie chcesz czytać w Cafe o oczekiwaniu na wędkę , nie czytaj i po sprawie. Zablokuj temat i nie będzie Ci wyskakiwał.

O kurcze - ostatnio jakichś wojowniczy się zrobiłem :lol:

A moze kolesiom co sie na tym na prawde znaja nie chce sie pisac tego samego po raz 50-ty a opinie dostajesz od podobnie jak ty zakreconych ale nie koniecznie jest ona zgodna z prawda? Co wolisz to Twoja sprawa. Jak juz masz problem z samolotami to zrob dokladna kalkulacje, z takich powodow nie jezdzilem w Polsce na pstragi bo za 4 dwudniowe wyjazdy wychodzilo tyle samo co 2 tygodnie w Szwecji

Piękne okonie, gratulacje! Oby tak dalej, miło popatrzeć!

Bujo, rozbawiasz mnie, dzięki. :lol:  10 wędek i Stelle wymienić na samolot na okonie, hahaha, paradne :)  Tylko kto ode mnie kupi te niemieszczące się w szafie wypasy za setki $ sztuka? Nie mam wędek do 2,228 wyrzutu, więc nikt nie kupi, jak żyć? :(  Pewnie, że paproszenie to jest zastępstwo łowienia normalnych okoni na normalne przynęty, ale żeby zaraz kazać się paproszącym zastanawiać... Eeeee. No jakbyś miał rację, to na "szczupakowe" przynęty padały by okonie. :P

Pozdrawiam
Grzesiek

• Like 1

Piękne okonie, gratulacje! Oby tak dalej, miło popatrzeć!

Bujo, rozbawiasz mnie, dzięki. :lol:  10 wędek i Stelle wymienić na samolot na okonie, hahaha, paradne :)  Tylko kto ode mnie kupi te niemieszczące się w szafie wypasy za setki $ sztuka? Nie mam wędek do 2,228 wyrzutu, więc nikt nie kupi, jak żyć? :(  Pewnie, że paproszenie to jest zastępstwo łowienia normalnych okoni na normalne przynęty, ale żeby zaraz kazać się paproszącym zastanawiać... Eeeee. No jakbyś miał rację, to na "szczupakowe" przynęty padały by okonie. :P

Kolego, dzisiaj bawiłem się "mikrogumką" ok 7cm i łowiłem okonki po 15-30cm. Gdy wychodzę na poważne okonie to minimalna długość wabika wynosi 10cm a najlepiej 12. Problem tkwi w tym,  że większość z nas nie potrafi okoniom odpowiednio zaprezentować tych "szczupakowych" przynęt. Okonie pływają w naszych jeziorach przepiękne i nie trzeba jeździć za granicę. 

Nadmienię jeszcze, że w tym roku po raz pierwszy zastosowałem na lodzie przynęty 8-12cm i w miejscach gdzie przez kilkadziesiąt lat łowiłem pasiaczki do max 40cm, zaczęły wyjeżdżać z wody konkretne okazy.

Czasem warto zmienić coś diametralnie w sposobie poławianego gatunku.

• Like 1

Iras, podpisuję się pod tym co piszesz, zwłaszcza co do kombinowania i łowienie po swojemu, nie powielaniu schematów. Wiem, że i u nas są jeszcze piękne ryby. Sam jak łowię, to zazwyczaj na konkretny kąsek, ale są łowiska, gdzie przynęta +10cm nie da ani okazu, ani 30-taka, ani palczaka. A okonie są. Mi chodziło tylko o to, że szkoda w tym wątku czepiać się paprochowców i już :)

Pozdrowienia
Grzesiek

• Like 1

Dziś ekstremalne warunki nad wodą . Dmuchało niesamowicie i łowienie było bardzo niekomfortowe :angry: .

Przez 2 godzinki udało się :)  wyholować kilka garbusów. 

3h4e.jpg

Mój największy z dzisiaj nie mierzony  :)

2wwj.jpg

Największy Łukasza 46 cm  :)

g23b.jpg

A tu rodzinnie  ;)  wyjęte w tym samym czasie   :D .

• Like 7

I nie ma się co dziwić ;)

Wymiatacie Panowie. Dajcie już spokój, bo komplementów brakuje :D

Ok to już ostatnie , chyba że padnie jakiś nowy rekord :o . Mam zamiar jakąś pięćdziesiątkę złowić  :rolleyes: .

Edytowane przez woyciech

Aj aj aj i znow wojna panowie a nawet jeszcze zimy nie ma. Jestem zdania jak @Bujo ze paprochy na okonie to jakies nieporozumienie ale niestety jest to metoda "beton" jak ZG PZW. Sam uczylem sie Polawiac pasiaki od paprochow ale szybko doszlem do wniosku ze lapie malo i malych ryb, wtedy moje PB wynosilo cale 30cm. W nastepnym sezonie uzywalem wabikow 5-7,5cm i podnioslem PB na 40cm. 2 ostatnie sezony uzywqm wabikow 7,5 - 13cm i moje PB wynosi aktualnie 52cm. Chce przez to powiedziec ze z wiekszymi wabikami ma sie szanse na wieksze ryby choc wiadomo ze sa wyjatki. Wbrew pozorom odkad uzywam wiekszych wabikow lapie wiecej okoni i do tego wiekszych. Bardzo rzadko trafia sie cos ponizej 30cm wiec mysle ze warto konsekwetnie choc jeden sezon przelamac sie i lowic o jedno oczko wyzej.

Koledze @Woyciech, Serdecznie gratuluje i zazdroszcze jak diabli. Moje rzeczne Pasiaki jeszcze nie zaczely wielkiego zarcia.

Zdr