Skocz do zawartości

OKONIE 2013

mafijas

Rekomendowane odpowiedzi

sądzę ,że ciężko było by się zbliżyć choć do połowy twojego wyniku :) większości forumowych zawodowców , ale żeby takie garby łowić regularnie ,trzeba też mieć taką wodę w której występują takie stadka .Pełen szacun ,podziwiam jak zawsze twoje okonie i czekam na następne - z lodu :)

W sumie grubo ponad 70 szt od 40cm w górę, a małych 30-40cm chyba ponad setka. W listopadzie kilka takich jak ten.

Wypada tylko pogratulować umiejętności, dobrego rozpoznania oraz rybnej wody. Dla niektórych (bardzo wielu?) złowienie jednego okonia w sezonie o gabarytach 40+ stanowi nie lada wyczyn ;)

Edytowane przez Bootleg

Iras - to gdzieś się wyniosły, czy po prostu nie żrą?

Ja dziś lecę, mam okoniówkę i popróbuję także z okoniami, tylko nie wiem czego się spodziewać bo w tygodniu rybacy siatkowali caaaaaaałe jezioro....

Teoretycznie powinno iść ku lepszemu, bo z reguły w okolicach pełni miałem najlepsze wyniki w połowach okoni, a sandacze(w jeziorach) to normalnie świrowały.

Rybacy i siaty to przygnębiający widok, ale pamiętam jak kiedyś za czasów PGR okoń ruszył  po przeciągnięciu siatami.. wcześniej łowiliśmy jak w studni.

No to życzę ugięcia po sam uchwyt na jakiejś 50-tce. :)

Miałem z 30x okoni i dały mi nauczkę. Nigdy tak nie miałem. Były na kiju 40-staki. Największy wyholowany jakieś 35-40cm, z pośród około 30stu wyholowałem 4szt! Wszystkie zapięte od zewnątrz pyska -pod pyskiem. Reszta się spinała po 5sekundach lub w połowie drogi, jeden grubas przy samej łodzi - też zapięty od zewnątrz. Musiały walić w gumę zamkniętym pyskiem???

Miałem z 30x okoni i dały mi nauczkę. Nigdy tak nie miałem. Były na kiju 40-staki. Największy wyholowany jakieś 35-40cm, z pośród około 30stu wyholowałem 4szt! Wszystkie zapięte od zewnątrz pyska -pod pyskiem. Reszta się spinała po 5sekundach lub w połowie drogi, jeden grubas przy samej łodzi - też zapięty od zewnątrz. Musiały walić w gumę zamkniętym pyskiem???

No to rybacy chyba ciągali siatami z oczkiem 10x10?  Co do tylu spadów, to proponuję dobrego kuraka i brutalny hol.. teoretycznie powinno być lepiej.

U mnie dzisiaj pierwszy garbusek od kilku dni i szczupak ponad miarę. Ryby wzięły na koguta - 2 brania = dwie ryby wyjęte.

Okoń nie był wielki, ot taki ok 37-38cm, ale wybarwienie miał super.. żółciutki z wyraźnymi pręgami. Zrobiłem naprawdę fajne foto. Po powrocie do domu usuwałem stare fotki z aparatu i... przy okazji poooszła fota z żólciutkim okonkiem. :(

Tak wybarwionych okoni miałem może ze 3-4szt w ciągu roku.

Wczorajsze muchowe pasiaki. Niestety tylko 2 szt. :(  Brania bardzo delikatne, ledwo wyczuwalne. Przynęta to imitacja tobiasza w kolorze biało - różowym.

f78b.jpg

byyc.jpg

Edytowane przez woyciech
  • Like 6

Piękne, ja dziś byłem na urlopie. Wpływam na jezioro - lód crying.gif 90% jeziora lód. Później wiatr, falka, o 12:00 juz prawie nie było lodu - tylko z 5m od brzegu. Nałowiłem się okoni do bólu. Wziąłem specjalnie okoniówkę. Kilkadziesiąt 30-40cm, drugie tyle spadło i się nie zacięło smile.gif Ale była jazda. Nie wyjmowałem nawet aparatu - tak brały... Do tego 2 szczupaki prawie 80 i drugi około 60.

• Like 1

Piękne, ja dziś byłem na urlopie. Wpływam na jezioro - lód crying.gif 90% jeziora lód. Później wiatr, falka, o 12:00 juz prawie nie było lodu - tylko z 5m od brzegu. Nałowiłem się okoni do bólu. Wziąłem specjalnie okoniówkę. Kilkadziesiąt 30-40cm, drugie tyle spadło i się nie zacięło smile.gif Ale była jazda. Nie wyjmowałem nawet aparatu - tak brały... Do tego 2 szczupaki prawie 80 i drugi około 60.

No faktycznie niezła jazda była. :)

Kilkadziesiąt okoni dziennie w tym rozmiarze, to dla mnie jakiś kosmos. W mojej okolicy to maksymalnie kilkanaście takich ryb w ciągu dnia udawało się złowić. 

U mnie dzisiaj 3x okoń i szczupak pod 70cm.

post-54844-0-51936100-1387995511_thumb.jpg