Skocz do zawartości

OKONIE 2013

mafijas

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje dla wszystkich "lodowych" wędkarzy.

I jeszce małe pytanie. Jak wygląda sytuacja na jeziorach? Głównie interesuje mnie województwo Kujawsko-Pomorskie. Jaka grubość lodu? I kiedy Waszym zdaniem będzie można wybrać się po długiej, zimowej przerwie na okoniowe łowy? ;)

Pozdrawiam

Edit: Naprawiłem już swój błąd wytknięty przez kolegę niżej. Pozdrawiam i obiecuję poprawę ;)

W piątek-sobotę na Skarlinie (wprawdzie to nie kujawsko-pomorskie ale blisko) 5-6 wędkujących. Na Bachotku i Zbicznie również również widziałem wędkujących... rozmawiałem też z sąsiadem i twierdził, że pokrywa jest naprawdę różnej grubości. Miejscami można spokojnie wejść, ale np. na nasłonecznionym brzegu było już ciężko.

Edytowane przez Bootleg

Dzięki Bootleg za odpowiedź. Ja właśnie czekam, aż ten lód już zniknie z jezior;) I będzie można trochę porzucać. Kończe już z offtopem.

Pozdrawiam

No to dokładnie jak ja... wolałbym się wpisać w temacie z ładnym okoniem... lód to nie bardzo moja bajka, a z chęcią wyskoczyłbym gdzieś z lekkim jigiem czy nawet trokiem na pasiaki. Ogólnie, to w Kujawsko-Pomorskim jeszcze trochę będzie trzeba poczekać, myślę, że może w ostatnim tygodniu miesiąca się uda... i obym miał rację, bo w toruńskim w kwietniu na okonia okres ochronny, także później to dopiero od maja za drapieżnikiem

Edytowane przez Bootleg

Krótkie wędki muszą poczekać do grudnia :(

Niestety :( . Ja sezon zakończyłem równo tydzień temu. Po ostatnich nocnych przymrozkach można jeszcze było miejscami połowić. W tym roku zima w okolicach Koszałkowa była różna. Na początku kwietnia lód był grubszy niż w styczniu. Na niektórych jeziorach nie udało mi się nawet dojść do miejscówek, ale wszystkie takie niedogodności odbiłem sobie w tym tygodniu ze spinem. Sezon mimo wszystko udany, zima piękna i długa. Pozostały piękne wspomnienia. Byle do grudnia ;)

26160291.jpg

37060518.jpg

40499532.jpg

63875140.jpg

67849829.jpg

77216440.jpg

• Like 1