Skocz do zawartości

OKONIE 2013

mafijas

Rekomendowane odpowiedzi

Wydawałoby się, że złowienie okonia jest najprostszą sprawą na świecie ....

niestety aby dobrać się do tych większych trzeba się już trochę namęczyć.

z dzisiejszego pobojowiska (30+)

post-50670-0-24206300-1372364773_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti

Kolejny duży - jak dla mnie - bo 40stak. Parę mm zabrakło, żeby 40 przekroczył. Poprzedni duży walnął w paprocha, tutaj sytuacja była inna. Z pierwszego opadu w paprocha walnął taki 10-12cm i 2sekundy później jakby wbił się w moczarkę - chociaż pod nim jeszcze z 6m wody  :D  I jedzie coś w bok. Nie zacinałem, wyciągnąłem obydwa.

Fenwick River Runner do 5g, Shimano Twin Power 1000FA, P-Line 0,12 i twisterek RELAX 0,75"

qeoe.jpg

• Like 3

Kolejny duży - jak dla mnie - bo 40stak. Parę mm zabrakło, żeby 40 przekroczył. Poprzedni duży walnął w paprocha, tutaj sytuacja była inna. Z pierwszego opadu w paprocha walnął taki 10-12cm i 2sekundy później jakby wbił się w moczarkę - chociaż pod nim jeszcze z 6m wody  :D  I jedzie coś w bok. Nie zacinałem, wyciągnąłem obydwa.

Fenwick River Runner do 5g, Shimano Twin Power 1000FA, P-Line 0,12 i twisterek RELAX 0,75"

qeoe.jpg

Maciek piękny garbusek , który raczył przypomnieć na jakiej wielkości przynęty ,biorą o tej porze roku ;) Swisterki 0,75" zostaw raczej na późny listopad :) 

• Like 1

Gratki Maciek! Fajny zboj.

@Dabek troche nie rozumiem twojego stwierdzenia zeby paprochy zostawic na listopad. Ja na paprochy nie lowie wogole bo uwazam to za zawodniczy bezsens. W okresie wiosenno letnim lapie okonie na wbiki 5 - 8cm a jesiania 8 - 12,5cm. Nie czepiam sie tylko zainteresowala mnie twoja teoria.

Gość White--fish

Maciek, czy to oby nie zakrawa na spinningowanie żywą przynętą ? .... żart oczywiście.... piękna rybka.

BTW zamieniłeś Rarenium 1000FA na TP przy kijku? Żeby doważyć czy z innego powodu?

Marcin, Maciek miał wcześniej Mitchell'a Mag Pro 500, to jego zamienił na TP1000FA.

No nie koniecznie, bo niedawno miałem 50-tkę na paprocha, więc nie tak do końca... Różnie to bywa nad wodą i nie koniecznie o porę roku chodzi, a czasami nawet o godzinę i minutę ;)  Są też pokarmy okresowe itd.

Większe przynęty też mam w pudełku ale nic konkretnego nimi nie złowiłem.

Okoni wogole nie interesuja paprochy :-P przynajmniej takie moje zdanie. Nie jestem jakims Okoniowym mistrzem ale nie zauwazylem spadku bran uzywajac wabikow 5-12,5cm za to wielkosc ryb sie poprawila. Tak jak pisalem na przelomie wiosna -lato uzywam gumy 5-8cm potem im pozniej tym wieksza gumka ;-)

• Like 1

No nie koniecznie, bo niedawno miałem 50-tkę na paprocha, więc nie tak do końca... Różnie to bywa nad wodą i nie koniecznie o porę roku chodzi, a czasami nawet o godzinę i minutę ;)  Są też pokarmy okresowe itd.

Większe przynęty też mam w pudełku ale nic konkretnego nimi nie złowiłem.

to tylko świadczy o jednym,trzeba być nad wodą "elastycznym" bo nie zawsze utarty szlak to dobre wyjście... ;) pzdr

• Like 1