Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2013

diverek

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie dziś test nowego badyla. No i na jego pierwszy raz zameldowała się taka oto sztuka. Nowa wędka - nowy personal best:)

Sprzętowo: MHX MB842, Daiwa Certate 3000. Wziął na predatorka manns'a

Pozdro.

10lf.jpg

Edytowane przez puszek7
  • Like 7

Aż tak źle ze mną nie jest :D Dzisiaj wracałem do Gdańska pociągiem i właśnie się przyglądałem tej wodzie - zastanawiałem się, czy jest w niej moc i po powrocie zobaczyłem pajka, więc musiałem zapytać (z resztą Malditen jako lokalizacja trochę podpowiedziało :P ) ;) Poza tym szwagier jest z Małdyt :P

to ryba z tej "kałuży" koło Małdyt? ;)

Tiaa z naszego prywatnego Drużna :P Ehh a skad tak trafna dedukcja?

Panowie, szanujcie swoje kałuże, swoje "prywatne Drużna", im mniejsze tym bardziej. O łowieniu ryb swobodnie tu, a o miejscówkach na priv. Mówię serio. Mogę wkleić mapkę ze strzałeczką gdzie złowiony 50/50, a skąd wiadomo że nie jestem kłusolem? Na każy wpis przypadają dziesiątki wyświetleń. Skąd wiecie kto to czyta i czy nie z waszej okolicy? Wszystkich jezior wam nie wykłusuję, ale jakąś małą kałużę może dam radę... :ph34r: Proszę, nie traktujcie tego jako czepialstwo, tylko koleżeńską radę, dobrą dla Was i dla ryb.

Wszystkim łowcom gratuluję pięknych szczupaków! :)

Pozdrawiam

Grzesiek

• Like 3

jesienią raz ze trudnień a dwa ze ryby są waleczniejsze

dlatego podwójne gratulacje dla tych co łowią i te mniejsze i te większe jesienne "zębole"

ja swój 11 dniowy wypad w uganianiu się za jesiennymi szczupakami zakończyłem, 10 godz dziennie na wodzie - można sie umęczyć 

(padało, wiało jak to o tej porze roku bywa) ;)

Edytowane przez @Wojti

jesienią raz ze trudnień a dwa ze ryby są waleczniejsze

Mam zupełnie inne doświadczenia - według mnie jest dużo łatwiej o dużego szczupaka jesienią (październik chyba wymiata), tylko niestety ryby kompletnie niewaleczne.

Im temperatura bliższa zeru tym szczupaki bardziej zombie przypominają ...

• Like 1

Mam zupełnie inne doświadczenia - według mnie jest dużo łatwiej o dużego szczupaka jesienią (październik chyba wymiata), tylko niestety ryby kompletnie niewaleczne.

Im temperatura bliższa zeru tym szczupaki bardziej zombie przypominają ...

...a mnie przekonał o powyższym lapoński lipiec. Trochę czasu, żeby się odpaść po tarle i stosunkowo zimna woda - ryby chodziły jak petardy.

...a mnie przekonał o powyższym lapoński lipiec. Trochę czasu, żeby się odpaść po tarle i stosunkowo zimna woda - ryby chodziły jak petardy.

Też takie mam obserwacje - koniec maja-początek lipca - wtedy szczupak to wojownik.

We wrześniu też potrafi pohasać. Później to już tylko stają się coraz grubsze i  bardziej leniwe.

W grudniu to nawet pyska im się nie chce otworzyć żeby coś dziabnąć, a jak już dziabną to wyjeżdżają jak wór kartofli :)

p.s. Woda wodzie nie równa.

Edytowane przez hlehle

Myślę, że "intensywność walki" z pajkiem zależy w znacznej mierze od temperatury wody, ja zauważyłem, że jeśli mamy 8-14 (góra 16)stopni - nie dość, że pajki chętnie zażerają przynęty, to jeszcze potrafią włączyć turbo wrotki. Czyli, jeśli chcecie wojownika jesienią, lepszy będzie październik :)