Skocz do zawartości

zestaw muchowy

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie warto zainwestować w taki zestawik na początek??

http://bass-sklep.pl/zestaw-vision-keeper.html

ma być na pstrągi :) dodam że muchowke trzymałem w ręce tylko raz, i to w domu :P heheh ale tak samo bylo z castingiem i spinnem :) więc się nie przerażam

Idea fajna :) Bedziesz mial ogromna frajde z muchowki. Zeby osiagnac kunszt w tej dziedzinie potrzeba czasu ale ryby mozna zaczac lowic na pierwszym lub drugim wypadzie, wiec masz racje ze nie ma sie czego bac :)

Z punktu widzenia poczatkujacego podpowiem tylko ze przy wydawaniu kasy, zwlaszcza przy ekonomicznym budzecie, skupilbym sie na wedce i sznurze. Kolowrotek moze byc najtanszy, backing tez. Przerobilem kilka sznurow, wszystkie na jednej wedce i nie pakowalbym sie w zadne sznury noname lub niesygnowane z niby dobrej fabryki. Roznice w sznurze roznej jakosci sa ogromne i widac je od razu po odleglosci rzutow i latwosci ich wykonywania. Nonamy leza u mnie w szafie, to strata kasy. Kup sobie Rio, SA, Airflo albo Cortlanda.

Gdybym znow kupowal pierwszy zestaw to wzialbym chyba linke Rio Grand WF6f lub SA GPX wf6f. Oczywiscie kijek tez s klasie 6. Wszedzie nim polowisz.

Edytowane przez ictus

Teraz pewnie zlinczują mnie zwolennicy fly fishingu, ale łowię/łowiłem lipienie na Sanie, czy Wisłoku na suchą muchę (rzadko na nimfę). A pstrągi tylko na spinna, bo tak najbardziej lubię :P

W Ire złowiłem parę rybek na ciężko w oceanie, ale to naprawdę męka...

Tomek bierz tego CD i nastawiaj się na lipienie, może niedługo będzie ich więcej...

W sprzedam jest ładny CD, ale niestety tylko #4...

Na nasze warunki da radę wszystko tym wytargać z wody, chyba że do strima na głębokim jeziorze ktoś by potrzebował no to wtedy byłby problem, jak i obskoczyć wszystkie techniki. Jeden sezon zmuszony byłem łapać Talonem #3 i spokojnie dawał radę bez problemu 40paro centymetrowym pstrągom i lipieniom. Nie wiem jak bym poradził sobie z tonącą linką bo nie posiadam w tej klasie, z zacięciem raczej nie było by problemy, jeśli już to z szybkim jej wyciągnięciem.

no najchętniej to bym od kogoś pożyczył na kilka dni żeby popróbować :) hehe racja nie ma co wydawać niewiadomo jakiej kasy na początek, popatrze za czymś używanym, mam w sumie jeszcze duuuużo czasu :-)

Jak chcesz zostawię Ci mój sprzęt, ale najpierw muszę go odebrać od Józia :ph34r:

Kołowrotek, taki do 100 zł to chyba tylko Okuma Airframe.

i ta inicjatywa mi się bardzo podoba :)

Tomek u mnie leży ciekawy kijek na zbyciu 2,7m  #6/7 poczciwy Dam super kijek jak na początek, niby mocny ale ma piękną progresywną pracę, na Wisłoku i Sanie sprawdzał się na pstrągach, kleniach.Do tego młynek się znajdzie i może jakaś linka na początek :) .

a może na początek jaxon

Grand Virtuoso Fly 2.70m #5/6
Długość: 2,70m ; AFTM: #5/6 ; Długość transportowa: 72cm ; Ilość elementów: 4 ; Waga: 109g

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/jaxon-grand-virtuoso-fly-g6-a1-p53-k10861.html  

w tym sezonie miałem okazję dotknąć nad wodą tej wędki od początkującego muszkarza na początku byłem sceptycznie nastawiony bo to przecież  jaxon ale zostałem mile zaskoczony akcją tej wędki no i ta cena dla początkujących nic lepszego ale każdy ma swoją opinie. pozdrawiam Paweł.

Tomek u mnie leży ciekawy kijek na zbyciu 2,7m  #6/7 poczciwy Dam super kijek jak na początek, niby mocny ale ma piękną progresywną pracę, na Wisłoku i Sanie sprawdzał się na pstrągach, kleniach.Do tego młynek się znajdzie i może jakaś linka na początek :) .

dopiero teraz zauważyłem tą oferte...  jak dołożysz do tego pomoc w nauce to może się dogadamy :)

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Kolego ja używam wędki 9' Robinson Diaflex w klasie 6 do tego kręcioł 5/6 i linka SA DT 6 F. Wszystko pięknie ze sobą współgra. Klenie pięknie się na taki zestaw holuje.

Niektórzy pewnie powiedzą że zestaw za mocny żeby połowić na wszystkie metody, z doświadczenia jednak powiem że jest to zestaw uniwersalny. Można połowić ukleje, płocie jak i klenie i lipienie.

Pozdrawiam.

Bez problemu. Na nimfy zależy jaki masz uciąg na rzeczkach bo u mnie na silnym uciągu żeby sprowadzić lekką nimfę głębiej muszę założyć polyleader tonący. Ale wystarczy umotać jakąś obciążoną ołowiem albo z wolframową główką. Niektórzy dziwili się jak mówiłem że klenie łowię na nimfy.

Jako że w większości uciąg jest nieduży to wystarczy dłuższy przypon. Łowię na wodach nizinnych.

W tym sezonie potestuje linki inter i tonące. Pozdrawiam. Mucha wciąga... ;)