Skocz do zawartości

zestaw muchowy

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem po pierwszym "muchowaniu".Sprzet to Okuma Slv Fly 9' #5/6 kołowrotek z bliźniaczej seri rozmiar też #5/6,sznur 3M #5 WF5F kupiony na przecenie,miejsce-jezioro,cel- stada płoci.Rybki wyraznie nie żerowały ale udało mi się przechytrzyć 15 sztuk takich 20-25 cm na suchego i podtopionego Red Taga 18.Udało mi się opanować rzuty na odległość do 10m.Koszt sprzetu zamknal sie w 130 euro czyli cos kolo 600 zlociszy. Bakcyl złapany na całego :) .

Edytowane przez PablovelLoco

Panowie takie pytanie: czy pod naukę rzutów jak i początkowego łowienia nada się oto taki zestaw: wędka  http://allegro.pl/wedka-muchowa-konger-grandis-fly-270-3-5-solidna-i4148492502.html Kołowrotek http://allegro.pl/kolowrotek-muchowy-mistrall-delta-fly-5-6-tanio-i4150582037.html sznur http://allegro.pl/sznur-muchowy-flextec-wf5f-i4107867765.html Jako że nie posiadam zbyt wielkiego budżetu a chciałbym spróbować swoich sił w tej dyscyplinie. Jestem zupełnym laikiem i z tego co wyczytałem powinno to jako tako zagrać na początek. Z góry dziękuję za opinie i pozdrawiam!  

Cytat ze wskazanej strony:

"Nowatorskie wędzisko przeznaczone specjalnie dla zawodników muchowych.Ma długość 270cm i klasę 5 AFTMA.  Służy między innymi do połowu daleką nimfą nową metodą opracowaną przez polskich muszkarzy sportowych. Nad projektem tego modelu konstruktorzy pracowali dwa lata, starannie dopracowując każdy szczegół jego budowy. Dzięki ich pracy wędzisko to jest maksymalnie wygodne i funkcjonalne. Ultra cienkie i odpowiednio profilowane przelotki sprawiają że sznur nie klei się do blanku. Kolejnym istotnym elementem jest wydłużona rękojeść, powodująca że podczas połowu ręka mniej się męczy, oraz ukryty w rękojeści dopalacz służący do regulacji środka ciężkości wędziska."

Nooo, trochę sprzedający się rozpędził z tym opisem, bo po jego przeczytaniu człowiek odnosi wrażenie, że ma do czynienia z genialnym wędziskiem muchowym za prawie darmochę..

Konger Grandis to wędeczka raczej dla początkującego wędkarza. Trochę ciężka jak na standardy obowiązujące obecnie na rynku. Ale do nauki się nada. Na temat kołowrotków mam swoje zdanie i w tym miejscu i do tego modelu nie będę go wypowiadał. Jeśli chodzi o linkę, ta musi być dobra aby się nie zniechęcić. Za taką cenę moim skromnym zdaniem dobrej linki muchowej się nie kupi. A z wędkarstwem muchowym jest jak z operą. Po pierwszym razie albo pokochasz albo znienawidzisz, a zależy to od tego, co będzie dane Ci obejrzeć. Przekładając na muszkarstwo - .... jakim sprzętem po raz pierwszy będziesz łowił. I dotyczy to przede wszystkim wędki i linki.

Edytowane przez Marszal

Z jednej strony racja, z drugiej - musisz trafić na jakąś paczkę nawiedzonych, to cię wciągną i pokażą jak się to je. Nie wiem co prawda, ilu takich masz w PKSie ;) ale wbrew pozorom to jest popularna metoda :)

Co do sprzętu - nie miałem w ręce wiec ciężko cos podpowiedzieć.

Na początku sprzęt aż takiego znaczenia nie ma, ale jak Marszal pisał - linkę warto kupić z tych lepszych, w sensie, zeby to jakieś wynalazki nie były. Większość uznanych firm ma w swojej ofercie sznury dla początkujących.

Co do kołowrotka przynajmniej narazie traktuje go jako magazyn na sznur. Więc polecany tutaj wcześniej Rio Gold będzie ok? Czy szukać jakiegoś specjalnie asygnowanego dla świeżaków takich jak ja.

Zapaleńców jest duuużo jeżeli chodzi o ten rodzaj naszego sportu/hobby wiem o to tym. 

Poszukaj Kongera ale World Champion w klasie 4/5. Będzie dobrze pracował z linką DT4 lub WF5. Długość 9 stóp będzie dobra.  Nowy kosztował Cię bļdzie jedynie 80 PLN więcej, a jeżeli zaskoczysz, połowisz nim przez najbliższy czas. Jeżeli nie, raczej nie będziesz miał kłopotu ze sprzedażą. 

Nie mam doświadczeń z tymi linkami. Natomiast sprawdzonym wyborem na początek jest Vision Attack w cenie około 120 PLN. Trzeba jedynie na jej końcu zrobić zgrabną pętelkę, ale na to n sieci znajdziesz kilka sposobów. Linka jest miękka, ładnie lata i układa się na wodzie. Może Koledzy wskażą coś jeszcze, co sami przetestowali.

• 1 miesiąc temu...