POLONIAb Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Witam całe forum. W planach zakup powyższego sprzętu długości 2,75 cm, c.w. 2-14 gram. Dlatego proszę o opinie rzeczywistych użytkowników takiego sprzętu. Na co, gdzie itp. Dlaczego Dragon a nie custom, pomijam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Dlaczego Dragon a nie custom, pomijam... A dlaczego dragon a nie custom? Masz w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Jeżeli za nówkę poniżej 600 złociszy jest dobrze, to mam :-). I to faktyczną nówkę. A Kolega jakoś doświadczony w tym sprzęcie? Różnie opisują pracę tego kija w dość silnym nurcie z małym ale mocno trzepiącym, tonącym wobkiem. Że nie podoła. W opisie jest med/fast. HM, które mam to super fast i X-fast, faktycznie sztywne, troche za szytwne do tego, co potrzebuję tj. co chciałbym :-). Szukam czegoś na średnią rzekę - Brda, Wda ale dość szybko płynącą i małe ale mocno pracujące wobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Napisz priva do @ryba7 on chyba takim lowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Jeżeli masz nówki w cenie poniżej 600zł to jest do przełknięcia.Zależy jaki kij, bo prawdą jest że są bardziej udane lub mniej udane modele.Custom może i czasem droższy od HM80(w tej jego zawyżonej a nie normalnej cenie) ale możesz wybrać sobie produkt do swoich warunków połowu, który to idealnie spełnia wymagania.Jeżeli ów dragon będzie spełniał kryteria połowu, nówka z gwarancją poniżej 6stówek to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dzięki za info (ryba7!) , no to chyba już jest mój. Najwyżej wiosną pojawi się w dziale Sprzedam :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dzięki za info (ryba7!) , no to chyba już jest mój. Najwyżej wiosną pojawi się w dziale Sprzedam :-). Pamiętaj ze hm nie łatwo się sprzedaje.... chyba ze cena niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Pamiętaj ze hm nie łatwo się sprzedaje.... chyba ze cena niska Za czapkę gruszek zawsze .Moża kupić dla samych przelotek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Łowiłem ze dwa lata kijkiem HM 80 Electra Dream, to coś o oczko wyżej w mocy i w wagach, i złego słowa nie powiem.Jak dobra cena to brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ja bardzo chciałem mieć hm80, pierwsze kupiłem hm62 super fast, był bardziej fast niż super, ale lubiałem ten kijek :-) ale dalej chciałem hm80 bo te reklamy, naiwność młodocianych lat.... bla bla bla, na przekór wszystkim kupiłem... żeby sie przekonać... szybko kupiłem dłuuuuugo sprzedawałem i dużo straciłem :-) warto wg mnie kupic za 400-500 zlotych, więcej nie dał bym już teraz mając świadomość i jakieś tam doświadczenie z różnymi patykami :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witamwidzę, że Kolega czytał różne wątki nt. wędek Dragona z serii HM i od razu zastrzega, że woli pominąć dyskusję, czemu nie wędka od wędkotwórcy. Która i tak, automatycznie, na hasło HM się pojawi(a) ;-) A konkretniej i w nawiązaniu do tematu, co do wspomnianej wędki, na którą sporo łowiłem: Jazioklenie - warszawska Wisła, nurt średni / szybki. Rafy, przelewy.Wędka jest opisana od 4 gramów. I tu za bardzo twórcy się nie pomylili. W praktyce komfort łowienia np. Salmo Tiny jest średni, gorzej ciut z rzucaniem. Kijek nie ładuje się za bardzo pod niespełna 2g. obciążeniem i osiągi nie są satysfakcjonujące. Czucie za to brania oraz pracy dobre - kijek jest czuły, wrażliwy, sensoryczny, etc. :-) Zastrzegam, że łowiłem głównie na plecionkę 0,07 lub 0,10 mm. 0,10 PP odpada - za gruba. Jako tako było z 0,07 Crystal Whiplash Berkleya (rzuty). Przy żyłce rzuty ciut lepsze, czucie pracy przynęty takoż.Obrotówki 1 i 2 spoko. Zerówki - problemy, jak w przypadku Tiny. Kijek ciut za mało poddaje się pod przynętą i nie oddaje jej energii przy rzucie. Chyba, że założymy Aszychminkę 0 w wersji Aglia, z przeciążonym korpusem i poślemy ją na przelew. Sporo łowiłem na ww. spinning na woblerki własnej konstrukcji - 3,5-4cm, powierzchniowe baryłki mocno obciążone i z dość sporymi niekiedy sterami (odpowiednik Lake 3,5cm). Łowienie spoko. Lake 5cm to już, jak dla mnie, za dużo. Testy polegające na próbie łowienia z pontonu w nurcie zwalającym z nóg wykazały, że nie ma co przeginać w II stronę. Hornety 4cm, w tym w wersji SDR w środowisku sprzyjającym występowaniu tylko panien z wąsikami wywierały na kij ciut za dużą presję. Łowić się da, ale to nie jest (dla mnie) wędka do tego celu. Anie miejsce do jej stosowania. Natomiast te same Hornety w normalnym nurcie napływu przelewu były ok. Poza marnym rzucaniem, ale to nie wina wędki, a lajtowości Salmiaków... III opcja łowienia, to nocne łowy na powierzchniowe woblery. Cel: drapieżny białoryb oraz sandacze. Woblerki płytkochodzące 5-7 (w porywach 9) cm. Było ok. Silver Demona katuję za to na wiosennych i letnich szczupakach łowionych z pływadła na wodzie stojącej. Przynęty: gumy, kopyta i rippery 8-12cm, główka 2-5g. Wędka i ja lubimy to. Podobnie jak szczupaki. Największe po 80cm na plecionkę szybko opuszczały naturalne środowisko. Wędka jest szybka. Jak ktoś lubi - ok, ale niesie to ze sobą pewne ograniczenie, jeśli chodzi o wykorzystywanie wędki do lajtowego łowienia. Lubię ją też za smukłość - małą średnicę blanku.Nie jest to kijek do ultralajta, ale "normalne" przynęty kleziowo-jaziowe obsługuje spokojnie. Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Opis pełen profesjonalizm. Dzięki. Mam tylko wątpliwość czy to dotyczy tego patyka bo mój w danych ma c.w. 2-14, a nie od 4 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witamtak, opis tyczy się Silver Demona, c.w. 2-14g. Myślami byłem gdzie indziej, pisząc o 4g.Opis dolnego c.w. jest, moim zdaniem, ciut zaniżony, choć to kwestia mocno subiektywna i względna. Podobnie, jak powyższa "recenzja" moja. Najlepiej, niestety, przetestować samemu. Jak się nie spodoba / nie będzie leżał, to: http://jerkbait.pl/forum/12-sprzedam/ Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi