Skocz do zawartości

koleczka lacznikowe mocne.

gooral

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś stosowałem kółka Owner, głównie przy wędkowaniu w tropikach, ale po pojawieniu się kółek Kamatsu Hyper Strong w bardzo przystępnych cenach, nie szukam już innych. Kółka Kamatsu są bardzo mocne, wytrzymują ekstremalne przeciążenia, nie odkształcają się. I nie muszę ich sprowadzać z zagranicy :)

• 4 tygodnie później...

hmm kupilem 5 paczek kamatsu hyper strong jak bylem w pl. 13, 16, 21 i 29kg. wszystkie maja podobna wytrzymalosc??!?!?!

zaczynaja sie rozginac w okolicach 13kg (no 29kg 14-15kg) . MZ bez cudow. owner #3 opisany jako 20 kg zaczynal sie prostowac blizej 18 kg.

tzn wytrzymalosc jest odpowiednia do wiekszosci metod polowu zwlaszcza biorac rozmiar pod uwage, ale nigdzie w poblizu deklarowanej...

te 29kg to chyba do rozprostowania na gladko ciagnac za konce... ;)

ja nie powiedzialem, ze sa za slabe do lowienia tylko, ze zle opisane. umowmy sie poki nie rwiesz na twardo z zaczepow woblera 10kg rzadko serio wykorzystasz.

ps z ciekawostek z krainy plecionek wlasnie kupilem daiwe samurai 70 lbs i na krotkim odcinku wyglada na SLABSZA od daiwy shinobi 50lbs bedac przy okazji sporo grubsza...

• 2 miesiące temu...

wlasnie probowalem uzyc koleczek kamatsu hs chyba zuzylem cale 10 sztuk zanim zalozylem 2 kotwiczki do cykady... masakra koleczka jak juz sie troche naciagna to nei sprezynuja spowrotem. nie pamietam juz jaki rozmiar koleczek mam (kupilem 3 jednym z nich jest od 3,5). ale chyba lepiej bylo zostawic te zardzewiale...

kotwiczki rozmiar na oko 4? (cykady jakies 7-10cm) raczej cienkie i koleczka na oko pasuja idealnie. Uzywam kombinerek do kolek FOXa (najmniejszych jakie widzialem). raz na probe uzylem jednego z wiekszych rozmiarow i to samo - jak juz zalozylem na kotwiczke to szczelina jest szerokosci 1/2 srednicy kotwiczki lekko a po zalozeniu do cykady juz czesto szersza...

20140409_215527.jpg

moze to kwestia jak z innymi rzeczami? inny drut niz ten o ktorym wy piszecie? tak podobno sie stalo ze spinwalem (ponoc nowy blyszczacy drut jest gorszy - mi sie jeszcze nic nie stalo b o mialem duzy zapas, ale znajomii narzekaja) i wydaje mi sie, ze glowki dragona speed 21 tez sa jakby slabsze niz te co kupilem gdzies rok temu. moze mi sie wydaje kto wie...

no. bez kitu. nie pamietam, ale chyba po kilka paczek kupilem z 3 rozmiarow uzbroilem 3 czy 4 cykady i doslownie moze max z 10 tych koleczek mi zostalo. to na fotce jest po zalozeniu na cieniutka (rzadne cynkowane grubasy sumowe) kotwiczke (zgaduje owner 46? czerwony? nie pamietam modelu zwykly nie wzmacniany).

tych samych kombinerek uzywalem do koleczek kupionych w LPO i dozbrajania kotwicami x2/x3 woblerow na sumy oraz x1/x2 takich bardziej sandaczowych i nie mialem problemow...