Skocz do zawartości

Wędka i kołowrotek do GT poppingu

kingadivers

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeże temat.

Razem z grupką kolegów planujemy wyjazd na GT.

Wybraliśmy już rejon. Jest to ocean Indyjski. Dokładnie Malediwy.

Czy jest ktoś może kto tam był?

Każda informacja mile widziana. :) wrecz pożadana. :)

Wlklejam linka z fejsa z rybkami tam łowionymi.

https://www.facebook.com/GT.Fishers.Maldives

Ja jeszcze ciągam szczękę za sobą :P

• 3 tygodnie później...

Znajomi byli na Malediwach, klimaty ciekawe :)

Zależy, na jakim atolu będziesz miał bazę wypadową i w jakim miesiącu planujesz wyjazd.

Wiele osób jeździ tam z żonami/os. towarzyszącymi i "przy okazji" łowi ryby.

Ryb jest dużo, ale jeśli chodzi o GT, to nie jest łatwo złowić okaz.

Można złowić sporo wahoo, jacków, barakudy.

Zależy, na jakiego przewodnika trafisz i jaki będzie miał sprzęt (chyba, że zabierzecie własny sprzęt, polecam).

Napisz więcej szczegółów o Waszych planach.

Kolejna grupa znajomych jedzie tam pod koniec lutego.

Ja w tym czasie (połowa lutego) będę próbował też na Oceanie Indyjskim, ale w pobliżu Kenii. Mam zamiar dobrać się

do tamtejszych GT. Przy okazji popływamy trochę za marlinami i żaglicami. Chętnie zapiąłbym żaglicę na poppera . . .

Ostatnio, w listopadzie namierzyliśmy żaglicę na Morzu Czerwonym w Egipcie, ale nie była zainteresowana naszymi popperami

i stickbaitsami. Za to GT bardzo chętnie współpracowały.Padło kilka trzydziestek i sporo "mniejszych", w granicach 12-25 kg.

Działo się :)

Znajomi byli na Malediwach, klimaty ciekawe :)

Zależy, na jakim atolu będziesz miał bazę wypadową i w jakim miesiącu planujesz wyjazd.

Wiele osób jeździ tam z żonami/os. towarzyszącymi i "przy okazji" łowi ryby.

Ryb jest dużo, ale jeśli chodzi o GT, to nie jest łatwo złowić okaz.

Można złowić sporo wahoo, jacków, barakudy.

Zależy, na jakiego przewodnika trafisz i jaki będzie miał sprzęt (chyba, że zabierzecie własny sprzęt, polecam).

Napisz więcej szczegółów o Waszych planach.

Kolejna grupa znajomych jedzie tam pod koniec lutego.

Ja w tym czasie (połowa lutego) będę próbował też na Oceanie Indyjskim, ale w pobliżu Kenii. Mam zamiar dobrać się

do tamtejszych GT. Przy okazji popływamy trochę za marlinami i żaglicami. Chętnie zapiąłbym żaglicę na poppera . . .

Ostatnio, w listopadzie namierzyliśmy żaglicę na Morzu Czerwonym w Egipcie, ale nie była zainteresowana naszymi popperami

i stickbaitsami. Za to GT bardzo chętnie współpracowały.Padło kilka trzydziestek i sporo "mniejszych", w granicach 12-25 kg.

Działo się :)

Planujemy poczatek lutego 2015

atol -Lhaviyani &Baa

http://www.gtfishers.com/en/

Chcemy wynająć dużą łódź jako hoteli a taą małą do łowienia. Oczywiście z dużej też sie łowi

planujemy jechać w 8 osób. Czyli dzielili byśmy się  na dwie grupy po 4-ech i na zmianę jedni łowią z dużej a drudzy z mniejszej.

są loty bezpośrednie.z europy

Wygląda nieźle:Planujemy poczatek lutego 2015,

atol -Lhaviyani &Baa, http://www.gtfishers.com/en/;

Rzeczywiście na dobre miejscówki trzeba trochę poczekać, nie ma miejsc "od zaraz"

Dopytam się moich znajomych, gdzie oni byli na Maledivach i odpiszę.

Wcześnie radzę zacząć chodzić na siłownię, bo GT są cholernie wymagające.

Przypadkiem trafiłem na ten temat bo właśnie ściągam kolejną wędkę na GT  :). Prowadzę grupę na Malediwy w październiku 2014 (17-26 października) i jedziemy właśnie do www.gtfrishers.com

Brakuje nam 3-4 osób jeszcze (w sumie będzie nas 8-9). Może kogoś zainteresuje to prześle info na priva. Szukamy także 1 brakującej osoby do Egiptu (okonie nilowe na Nasera) w lutym 2014...Oba wyjazdy organizuje Eventur.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Z seryjny jest dostępny u nas Konger Saltex blue ocan i red sea , to sa typowe kije do poppingu mam lżejszy z blue ocean , i jestem bardzo zadowolony 

bardzo fajny przyklad jak powinien taki kij wygladać ,czyli długosc 8-8,6' po co takie długie ?  podstawa przy tego typu lowieniu to zasieg , a przy długim przyponie Fc  te 8 stóp to konieczność , duże przelotki startowa KL 30+ top 8-10 , używa sie naprawde grubych linek i fc .

Długie fore ,długi rear grip GT to mega silne ryby i na prawde kawał blanku trzeba , stąd też grubość scianek imponująca 

zazwyczaj sa to kije 1+1 

plecionki 60-80lb i tej samej wytrzymalosci fc :D

kolowrokti klasa 10k-20k z najmocniejszymi dragami , droga i męcząca zabawa ale chyba warto.

z blankow ktróre ja wyszukalme dla siebie to tak :

Black Hole seria Cape Cod 8-8'6'' http://www.jignpop.com/categories/Blanks/Popping-Blanks/

czyli Black hole ,Carpenter , Jigging master ,Ripple ,Yamaga  

ja tego lżejszego uzywam tez do trolla na wiśle i sprawdza sie :)

Edytowane przez antilag
  • Like 2

Z seryjny jest dostępny u nas Konger Saltex blue ocan i red sea , to sa typowe kije do poppingu mam lżejszy z blue ocean , i jestem bardzo zadowolony 

bardzo fajny przyklad jak powinien taki kij wygladać ,czyli długosc 8-8,6' po co takie długie ?  podstawa przy tego typu lowieniu to zasieg , a przy długim przyponie Fc  te 8 stóp to konieczność , duże przelotki startowa KL 30+ top 8-10 , używa sie naprawde grubych linek i fc .

Długie fore ,długi rear grip GT to mega silne ryby i na prawde kawał blanku trzeba , stąd też grubość scianek imponująca 

zazwyczaj sa to kije 1+1 

plecionki 60-80lb i tej samej wytrzymalosci fc :D

kolowrokti klasa 10k-20k z najmocniejszymi dragami , droga i męcząca zabawa ale chyba warto.

Najlżejszy ocean daje radę z mocnym dragiem i 80lb plecionkami? Nie zdycha pod tak duzym obciążeniem?

Prośba - masz moze jakieś foto z walki, żeby zobaczyć ugięcie wędki?

ja to trolla uzywam plecionki stren 0,35 czyli 45 czy iles tam kg prawie 100lb + tica taurus  z dokreconym na pale heblem  i nie mialem tyle sily by to urwać :D a saltex dawal rade naprawde nie wyobrazam sobie tego zmać na rybie , powiem wiecej na zaczepie tez nie :P 

fotek nie mam , bo i na rybach w tym roku bylem za mało razy 

• Like 1

No niestety  kije i kołowrotki do popingu kosztuja fortune , jeden topowy set czyli np stella / saltiga i ripple / carpenter wychodzi koło 7-8 kilo , a z jednym zestawem jakoś gupio jechać na koniec świata...

Naprawdę warto przemyśleć , travele po pierwsze koszta transportu , po drugie chyba ważniejsze tuby bardzo często giną .

A tak mamy jedna torbe np quick silver robi wielgaśne samary , do których z łatwośćią wlezie tuba z fi 90-110mm i cały potrzebny majdan , jak kolowrotki ciuchy i kosmetyki .

opcja trzecia , to wypozyczenie sprzetu od armatorow / gajdów . Np No Boundaries maja klasowe zestawy ze stellami i kijami black hole

keep calm and cast!!!

hqdefault.jpg

Edytowane przez antilag

- To akurat nie koniec świata, jadę autem, wiec luz.. Travel potrzebny o tyle, ze jak dylasz gdzieś plażą po skałkach, to 8' w 4cz wchodzi w plecak. Plus na łodzi do lekkiego łowienia.

-zestawów musze docelowo zakupić 6, więc poszukiwania trwają, bo jeszcze nie tanie zestawy muchowe, łódź, elektronika, a nerki mamy tylko dwie :) Jedną przydałoby się zachować :D

Znam te kręciołki, po za ryobi, czytałem kilku z nich opisy. Tica ma zacinający się hamulec (pod dużym obciążeniem) co dyskwalifikuje.

Saragosa nie jest nachylona do blanku, więc zostaje do jiga.

Ryobi nie znam

Saltexa w ręku nie miałem, ale myślę że na jeden się skuszę.

Wybrałem tez kilka innych wysoko ocenianych modeli (w sensie 2)

Edytowane przez Kuba Standera
  • Like 1