Skocz do zawartości

Wędka i kołowrotek do GT poppingu

kingadivers

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.alanhawk.com/reviews/tlsmn.html

Nie sadzę, by przeoczył taki szczegółjak smar, zacina się antirevers przy wyższym obciążeniu hamulca. Moja wina, skrót myślowy. 

Tica bardzo się mi podoba, to fakt.

Edytowane przez Kuba Standera

Kręciłem młynkiem Saltex 8000 w sklepie przez chwilę (i również w tym samym czasie Saltigą 6500). Gabarytowo podobne do siebie. Co prawda trudno po takim kontakcie wydawać jakiekolwiek opinie, jednak, tzw. pierwsze wrażenie co do Saltexa jak najbardziej pozytywne. Nie wyczułem jakichś luzów, klekotania, itp. hamulec na sucho działał płynnie nawet przy mocnym dokręceniu. Ogólnie sprzęt wydawał się spoko.  

• Like 1

A gdzie sie wybierasz ? 

bo naprzyklad jadąc do Omanu , bedziesz potrzebowaj troche mocniejszy sprzet niz np na fiji czy sri lanke 

na oman zestaw to pe8-10 (80-120lb) i fc 200lbs :D z tak doj#@$ym heblem by nie oddal linki :D 

polecam opanowac wczesniej wezeł FG, i wyposazyc sie koniecznie w rekawiczki 

• Like 1

A gdzie sie wybierasz ? 

bo naprzyklad jadąc do Omanu , bedziesz potrzebowaj troche mocniejszy sprzet niz np na fiji czy sri lanke 

na oman zestaw to pe8-10 (80-120lb) i fc 200lbs :D z tak doj#@$ym heblem by nie oddal linki :D

polecam opanowac wczesniej wezeł FG, i wyposazyc sie koniecznie w rekawiczki 

Grubo :D To co tam lowicie w Omanie?

Inny gatunek, podobny sprzęt - tuńczyki na Gibraltarze.

Stawiamy swoją łódkę, taki chytry plan :)

FG knot i slim beauty opanowane ;)

Dobre węzły. Sam zazwyczaj stosuję fg knot- nigdy nie pękł. Przypon zawsze urywałem poza węzłem. Chociaż oczywiście nie łowię takich ryb jak na Twoim filmie.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

A tak z ciekawosci, bo moze kiedys bedzie dane. Sa jakies travele do takiego poppingu?

Okuma cos tam robi, ale bardziej pod jigging

http://www.okumafishing.com/product/view/rods/saltwater-1/nomad-travel

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/24411/cPath/21_38_45_2602_2924/saltwater-fishing.html

Travel popping rod 

• Like 1

A tak z ciekawosci, pod taka lzejsza morska wedke jak Shimano Blue Romance S.T.C. Top Water, cw: 50-80g, pewnie cos kolo 30lb, to jakiej wielkosci kolowrotek bylby w miare optymalny?

Shimano Stella 6000 hg albo jeszcze lepiej 4000 xg z 6000 lub 7000 szpola 

post-59476-0-24518800-1457496960_thumb.jpg

• Like 1

• 9 miesięcy temu...

Mam pytanko dla łowców morskich potworów szukam kołowrotka o mocnej konstrukcji z bardzo mocnym hamulcem .Koledzy zaprawieni w boju polecają Stelle 20000 ale cena powala na kolana możecie polecić jakąś alternatywę ?. Sprzęt używany będzie głównie do poppingu ,na GT ,Makrele i tym podobne rybki w rozmiarze xxl więc monstrualnej wielkości multiki morskie odpadają w normalnej wielkości multiplikatorach poszczają hamulce dlatego szpulowiec .Nie jest to moja opinia tylko chłopaków których GT powyżej 40 kg zostawiają z pustą szpulą :) .

Mam pytanko dla łowców morskich potworów szukam kołowrotka o mocnej konstrukcji z bardzo mocnym hamulcem .Koledzy zaprawieni w boju polecają Stelle 20000 ale cena powala na kolana możecie polecić jakąś alternatywę ?. Sprzęt używany będzie głównie do poppingu ,na GT ,Makrele i tym podobne rybki w rozmiarze xxl więc monstrualnej wielkości multiki morskie odpadają w normalnej wielkości multiplikatorach poszczają hamulce dlatego szpulowiec .Nie jest to moja opinia tylko chłopaków których GT powyżej 40 kg zostawiają z pustą szpulą :) .

Mamy już wątek poświęcony tego typu sprzętowi, przeniosłem Twoje pytanie

Mam pytanko dla łowców morskich potworów szukam kołowrotka o mocnej konstrukcji z bardzo mocnym hamulcem .Koledzy zaprawieni w boju polecają Stelle 20000 ale cena powala na kolana możecie polecić jakąś alternatywę ?. 

Jak Stella odpada, to Saltiga zapewne też.

Przyjrzałbym się niższym modelom Daiwy jak Saltist czy BG SW oczywiście wielkość która zmieści minimum 300 metrów odpowiednio mocnej linki.

Ewentualnie duże Penny czy Okumy.

A nawet wcześniej w wątku wspominany Konger Saltex.

Przede wszystkim kieruj się szybkością zwijania (zalecane co najmniej 120 cm/1 obrót korbki), mocą hamulca (od 15 kg) i pojemnością szpuli (co najmniej 300 m

plecionki 90 lbs/PE6). Fakt, że ciężko Ci będzie kupić młynek spełniający te kryteria w cenie poniżej 2000 PLN, więc  szukając czegoś tańszego musisz pójść na kompromis. U moich kolegów początkujących w łowieniu GT i innych ryb oceanicznych poza wspomnianym Saltexem sprawdził się nieco tańszy Ryobi Carnelian,

ten największy( chyba 12000 FD).

Jeśli chcesz wydać ok. 2000 zł, to szukaj Daiwa Catalina 6500H. a jeśli ok. 4000 zł, to Shimano Stella 18000 lub 14000. Model 20000 jest bardzo mocny, ale wolniejszy. Nadaje się do vertical jigging.

Ja osobiście mam 2 kołowrotki Vanstaal vs150 i vs150X do ciężkiego łowienia,może nie są to młynki o pracy stelli,ale przy swojej wadze 340 gram .mieszczą masakrycznie dużo linki lekko ponad 300m plecionki 50 lb,PP nie wspominajac już nowocześniejszych linek X8 czy X12 których wejdzie jeszcze lepiej.Nie łowiłem nigdy GT ale jesli chodzi o moc młynka to napewno da radę,a jak znajdziesz troche balików i gwoździ ,to tratwę sobie nim zbijesz jak młotkiem;)

• 6 lat później...