makamba Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zlokalizowałem pewien krótki ciek wodny wpadający z morza północnego i kończący się rozlewiskami na terenie jednej z wysp w Holandii (Texel).Orientujecie się czy byłaby szansa ,że wchodzi tam jakaś rybka z morza i ewentualnie jaka? Mam do tego miejsca ze 100 kilometrów i koszt 25 euro za przeprawę promową i nie chcę jechać nadaremnie.Wiem ,że najlepiej zapytać tamtejszych miejscowych , ale może ktoś ma na forum jakieś podejrzenia? Mieszkałem kiedyś kilka kilometrów od tego miejsca , ale nie widziałem go przedtem z "lotu ptaka". Wygląda to tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Mullety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tpe Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Makamba, jakie są różnice poziomu wody między pływami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Nie mam pojęcia. Kiedyś słyszałem od pracującego przy połowach krewetek polaka,że 6 metrów.Znalazłem tylko takie informacje :http://pl.wikipedia.org/wiki/Morze_Wattowe Znalazłem też w sieci taki cytat :"Na północny Holandii i Niemiec znajduje się europejski cud natury – Morze Wattowe. To niewielka część Morza Północnego, oddzielająca Wyspy Fryzyjskie od Europy – unikalna ze względu na cudowną przyrodę oraz potężne przypływy i odpływy."Tyle ,że to morze Wattowe to pas wody z drugiej strony wyspy , między wyspą a lądem stałym.Faktycznie podczas odpływu można po wynajęciu przewodnika przejść z lądu na niektóre wyspy na piechotę,po kolana w błocie.Na wyspę Texel tylko środkami pływającymi.14 grudnia na plaży w Texel znaleziono żywego , ogromnego humbaka i nie dali rady zepchnąć go do wody.Poczekali aż zdechnie. Od strony tych interesujących mnie rozlewisk płycizn żadnych już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) tez pomyslalem o muletach. a humbaka by w polsce na patelnie wpierdzielili zanim by sie skapnal, ze jest na mieliznie nie ma, ze za duzy jak sie ludzie chwala ile kg sluzu z suma sciagneli? Edytowane 10 Stycznia 2013 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Humbakowi pozwolono zdechnąć (jak to nzawano w godności) na oczach gapiów i telewidzów bo przez cały czas tej agonii pojawiały się bieżące informacje w mediach.Próbowali go helikopterem zaciągnąć na głębsą wodę , ale pękła im lina. http://www.youtube.com/watch?v=Je9YIaD2N14 Edytowane 10 Stycznia 2013 przez makamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) nie wyglada na jakiegos kosmicznie wielkiego. Tzn kawal Nie ryby Pewnie piach i woda zadania nie ulatwily - zreszta byle falka go tam chyba nie rzucila? Edytowane 10 Stycznia 2013 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 To chyba nie ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) A tu widać chyba to miejsce gdzie woda z morza wpływa w ląd. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez makamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Wyglada na typową miejscówkę gdzie by kręciły się mullety, przynajmniej u mnie po takich miejscach się kręcą U mnie też kaszalota machneło jakiś czas temu na plażę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 10 Stycznia 2013 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Sorry chodziło mi o tego humbaka.http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/ciekawostki,49/dla-tego-humbaka-nie-ma-juz-ratunku-modli-sie-za-niego-cala-holandia,70401,1,0.htmlA tu na drugiej fotce to co z niego zostało.http://www.990px.pl/index.php/2012/12/21/podsumowanie-tygodnia-20-2/ Wyczytałem,że w okolicach samej wyspy pojawiają się seabassy,belony i makrele.Popytam o te mullety. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez makamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Jak masz bassy sa i mullety pewnie - maja chyba większą tolerancję na temperatury. W Danii łowią je pełną parą więc i u Ciebie pewnie będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
makamba
Zlokalizowałem pewien krótki ciek wodny wpadający z morza północnego i kończący się rozlewiskami na terenie jednej z wysp w Holandii (Texel).
Orientujecie się czy byłaby szansa ,że wchodzi tam jakaś rybka z morza i ewentualnie jaka?
Mam do tego miejsca ze 100 kilometrów i koszt 25 euro za przeprawę promową i nie chcę jechać nadaremnie.
Wiem ,że najlepiej zapytać tamtejszych miejscowych , ale może ktoś ma na forum jakieś podejrzenia?
Mieszkałem kiedyś kilka kilometrów od tego miejsca , ale nie widziałem go przedtem z "lotu ptaka".
Wygląda to tak :
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi