Skocz do zawartości

Shimano Sustain FG

ŁukaszN

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...

Mnie również interesuje jak pracuje, czy cicho, miękko, czy ma luzy na koszu i na korbie.

Pracuje głośno ale dosyć miękko, luzy ma wszędzie gdzie się da ale myślę że dlatego że ma 25 lat .

Edytowane przez sacha

A to chyba już w dużym stopniu zależy od tego jak się będzie go użytkowało i o niego dbało.  Posiadam od nowości Sustaina FA czyli jakieś 18 lat.  Nie ma żadnych luzów a do tego chodzi cicho i bardzo płynnie. 

Taaaaaa, tylko mój ze względu na moje upośledzenie techniczne pierwszy przegląd, czyszczenie i smarowanie zaliczył na 10 rocznicę.

Ale później juiż o niego dbałem, od tamtej pory był 2x czyszczony i smarowany. Pewnie w rękach fachowca dałoby sie zdziałać 

Shimano-reaktywacja. 

Jednak biorę tego Sustaina. Zaważyła atrakcyjna cena. Niewiele ponad 6 stówek za nowy młynek z gwarancją pozycjonowany dużo wyzej niż Stradic czy Rarenium to okazja. 

A gdzie trafiłeś w takiej cenie ? Jeśli to nie tajemnica oczywiście ;)

A to chyba już w dużym stopniu zależy od tego jak się będzie go użytkowało i o niego dbało.  Posiadam od nowości Sustaina FA czyli jakieś 18 lat.  Nie ma żadnych luzów a do tego chodzi cicho i bardzo płynnie. 

Nie wiem,czy Sustain FA był metalowy,ale jego poprzednik miał duraluminiowy rotor i obudowę,więc te nowsze konstrukcje to raczej uległy materiałowemu uwstecznieniu ;) .

Niedawno było takie cudo do kupna:

http://www.ebay.com/itm/SHIMANO-VINTAGE-SUSTAIN-2000-IN-BOX-J-/130881916538?nma=true&si=p%252FSvrFPLeAkstLZ%252BDaV3oN3WayE%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

U mnie leżakuje nówka,tylko 1000,nie ma może tak super bezoporowej pracy jak choćby Stelle,ale czuć jakość :) .

Nie wiem,czy Sustain FA był metalowy,ale jego poprzednik miał duraluminiowy rotor i obudowę,więc te nowsze konstrukcje to raczej uległy materiałowemu uwstecznieniu ;) .

Niedawno było takie cudo do kupna:

http://www.ebay.com/itm/SHIMANO-VINTAGE-SUSTAIN-2000-IN-BOX-J-/130881916538?nma=true&si=p%252FSvrFPLeAkstLZ%252BDaV3oN3WayE%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

U mnie leżakuje nówka,tylko 1000,nie ma może tak super bezoporowej pracy jak choćby Stelle,ale czuć jakość :) .

Czuć jakość - Nie wiem jak to rozumieć  (mam nadzieję,że nie capi )

To "uwstecznienie materiałowe" ??? Nie jestem tak do końca przekonany

( obserwując swojego Vańka i porównując go z TP FA,którym też kręcę)

Oba to modele 4000. Klasyk waży 394g .Uwsteczniony raptem 240g.

Pozostałe parametry bardzo zbliżone (gładkość pracy,układanie żyłki)

O trwałości pogadamy za parę lat - na razie jest OK.

A ja wolę mieć "kawał" blachy w ręku,te kilkadziesiąt gram naprawdę nie robi wielkiej różnicy,w dzisiejszych czasach wielu facetów zniewieściało-to fakt,ale na szczęście nie każdy musi się nabawić kontuzji od pomachania ciut cięższym kołowrotkiem :D .

Sa ludzie, ktorzy doznaja kontuzji od machania "pustym" ramieniem - bez wedki czy kolowrotka :)

• Like 2

A gdzie trafiłeś w takiej cenie ? Jeśli to nie tajemnica oczywiście ;)

Sklep z Kostrzynia nad Odrą wystawiał za 600,00 + przesyłka. Ogłoszenie było na Tablica.PL. Ale transakcja nie doszła do skutku. Gość zlikwidował konto. A juz miałem przelewać kasę.....

Sa ludzie, ktorzy doznaja kontuzji od machania "pustym" ramieniem - bez wedki czy kolowrotka :)

Zawsze można jeszcze odchudzić kołowrotek odkręcając osłonkę rotora,"dupkę",wyjąć blokadę wstecznych biegów jak komuś niepotrzebna,ponawierać szpulkę i zejdzie się jeszcze te paręnaście-parędziesiąt gramów :lol: ,coś na zasadzie robienia "wydmuszki" z fury,która będzie startować w wyścigach ;) .

• Like 1

• 1 rok później...

Myślę i myślę...mogę mieć ten kołowrotek rozm.2500 w dobrej cenie a nic o nim nie wiem...Nie mogę nawet pomacać bo nikt ze znajomych chyba nie posiada.

Mogę kupić w tych samych pieniądzach nowego  Biomka albo właśnie tego Sustain...i co teraz?? :D :D

Najlepiej zapytaj Pana Majeranku jak się "czarna trumna" (nazwa nieprzypadkowa) sprawuje... :rolleyes:

• 1 rok później...

Ja mialem odmienna sytuacje.Krecilem w fotelu dwoma Sustainami i byly ok. Dodatkowo jeszcze innym polowilem i tez ok. Biomaster niestety trafil mi sie nie tego,cos pukalo cykalo,a w srodku duzy luz w pionie i poziomie.Oddalem na drugi dzien po konsultacji z warszawskim serwisem,chociaz sprzedawca przekonywal,ze ma dwa i one tak maja.