Skocz do zawartości
  • 0

Montaż echosondy

tomekkor

Pytanie

Witam. Jestem na etapie remontu łodzi motorowej. Lada dzień ( tydzień ) montuję podłogę ( kadłub laminowany, pusta przestrzeń pomiędzy kadłubem a podłogą ). Wpadł mi do głowy pomysł zamocowania przetwornika echosondy pomiędzy kadłubem a podłogą. Czy obraz pokazywany na monitorze nie będzie miał zakłóceń? Jestem laikiem w tej dziedzinie liczę na pomoc w celu uniknięcia błędów. Wiem, że minusem będzie fakt braku możliwości wymiany przetwornia w przypadku awarii, plusem zaś brak problemów przy slipowaniu łódki ewntualnie demontażu uchwytu do przetwornika i kabli. Łódź w hangarze nad samą wodą.  Z góry dzieki za podpowiedzi. Tomek.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zdecydowanie bardziej preferuje dyskusje tutaj niz wklejanie linkow...

Robilem swego czasu rozne proby, jako ze korzystalem z rozmaitych lodzi. Wyszlo mi, ze aby to rozwiazanie dobrze dzialalo nie moze byc pustek powietrznych na linii - czolo przetwornika - woda na zewnatrz lodzi (dobrze, gdy ksztalt induktora dobrze pasuje do przytwierdzenia go do dna)

Plaszczyzna przyklejenia przetwornika powinna byc jak najbardziej rownolegla do powierzchni wody.

W miare mozliwosci najlepiej jest ustalic najlepsze polozenie przetwornika doswiadczalnie (przeprowadzic proby przy roznych predkosciach) aby wyeliminowac mozliwe zaklocenia od silnika i zwiazane z przeplywem wody.

Przyblizone miejsce, gdzie umiescic wstepnie induktor powinno byc wskazane w instrukcji do sondy, ktora posiadasz...

Gumo

• 0

Radze najpierw przykleic czujnik czyms co nie ma porów z powietrza ale dostatecznie pewnie polaczy, np. silikon czy cos?

Jak po probach na 100% bedziesz pewien, ze jest ok. wtedy przykleic na zywice, dokladnie oczysciwszy i odtlusciwszy obie laczone powierzchnie.

Gumo

• 0

Fajne przemyślenia... Czy obecnie nie dobrym rozwiazaniem będzie zamocowanie uchwytu przetwornika i w konsekwencji samego przetwornika, w bocznej części łodzi, w okolicach rufy? 

Mam tam nawet specjalnie mocowanie do uchwytu, które wykonał do tej łodzi poprzedni właściciel. Będzi eto miejsce ok? Prawa, tylna cześć łodzi.

Pozdrawiam :)

• 0

No właśnie nie wem po co to wklejanie jak łódka jest na etapie remontu. Lepiej przygotować sobie coś na rufie i przykręcić do tego normalne mocowanie na stałe. A jak będziesz chciał sprzedać łódkę albo zmienić echo to będziesz rwał? Przykleić na epoksyd kawałek grubego tworzywa - np. z plastikowej deski do krojenia i do tego przykręcić przetwornik.

Edytowane przez psulek

• 0

No właśnie nie wem po co to wklejanie jak łódka jest na etapie remontu. Lepiej przygotować sobie coś na rufie i przykręcić do tego normalne mocowanie na stałe. A jak będziesz chciał sprzedać łódkę albo zmienić echo to będziesz rwał? Przykleić na epoksyd kawałek grubego tworzywa - np. z plastikowej deski do krojenia i do tego przykręcić przetwornik.

Czyli moja koncepcja jest słuszna? :-) Czy prawa część rufy będzie ok? :-)

• 0

U mnie śruby na razie nie będzie :). Wiosła :)...

Raz, że na moim zbiorniku jest zakaz używania silników spalinowych, a dwa, nie przepadam za nimi. W kolejnym sezonie wyposażę się dodatkowo w silniczek elektryczny, najpewniej Minn Kota. 

Łódź ma około 4-4,5m długości i 1,35 szerokości. Mocowanie do echo jest mniej wiecej z pół metra od rufy łodzi, po prawej stronie. Powinno być ok, co nie? :)

Aaaaa... Jak możecie polecic jakiś silniczek elektryczny do mojej łódeczki, to prośba o informację :). Waga łodzi zapewnei około 100kg. 

Edytowane przez seemoore

• 0

A których dwóch metalowych elementów ? Przetwornika czy uchwytu ? 

W każdym bądź razie z uchwytem przetwornika zamocowanym do przetwornika to się nie da połączyć.

http://jerkbait.pl/topic/65838-echosonda-garmin-striker%E2%84%A2/

tu się temat przeniósł ...