Skocz do zawartości
  • 0

Ponton + silnik, proszę o pomoc.

dawid_

Pytanie

Czy jest możliwość takiego dobrania zestawu ponton + silnik, żeby nadawał się do noszenia w rękach (dosłownie 50m) i napełnienia powietrzem dopiero nad wodą? Jeżeli tak, to co polecacie?

Szukam rozwiązania na moją nieszczęsną Wisłę. Najlepsze miejscówki zaczynają się 15 min piechotą od miejsca w którym mieszkam. Nawet tam, z powodu trudnego terenu, często nie mogę dojść do wody, a nawet jeżeli dojdę, to ciężko jest rzucić 40m, żeby sięgnąć głośno żerujących ryb. Z resztą chyba nikogo nie muszę przekonywać do wyższości łowienia ze środka pływającego (wizja ściągania wabika od krzaków, zamiast do, jest piękna)

Będę wdzięczny za każdą pomoc :D

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W Tokarexe jest ponton Fiord z paweżą,utwardzana podlogą.Wiosną kosztował 1200zl.Wazy o ile dobrze pamietam 19kg.Jest do niego plecak(torba),wiec 50 metrow smiało przebrniesz.

Sam takiego używam.Niestety nie mam silnika,wiec tu nic nie poradzę.

• 0

To prawda, ze ponton stawia dosc spory opor podczas przemieszczania. Trzeba sie sporo nawioslowac aby to sie przemieszalo. Nie wiem jaki jest prad na Wisle ale do pontonu silnik 2,3 hp benzynowy albo cos elektrycznego 1-1,5 kW powinno do przemieszczania smialo wystarczyc.

• 0

p.s.

do wedkowania bardziej przyjazne sa pontony gdzie podloga jest z plyt alu.

a jak wtedy go składać?

DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI :D

Pomyślałem że mogę obyć się bez silnika. Prąd u mnie znikomy, a szkoda bawić się w silnik, żeby oszczędzić sobie 10-15 min wiosłowania. Poza tym wtedy jest mniej do noszenia. W końcu silnik i akumulator ważą trochę. Za to echosonda to dobry pomysł :D

• 0

Najlepszy byłby taki ponton o nowoczesnym wyglądzie (takie U):mellow:

Coś w TYM stylu, ale w przystępnej cenie. O ile dobrze widzę, to taki sprzęt ma podłogę nieco wyżej niż te boczne komory, co skutkuje tym, że pływa jak katamaran. Stawia mniejszy opór w wodzie :D