jajakub Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Cześć.Na początek chcę powiedzieć że wiem iż powielam wątek ale robię to celowo.Zaraz to wyjaśnię.Widzę że wielu z Was przymierza się do zabawy z woblerami z pianki, ale nie bardzo wie jak sie do tego zabrać.W związku z tym proponuję mały cykl artykułów jak zacząć.Chciałbym żebyście się wypowiedzieli czy jest zapotrzebowanie na taką mini instrukcję w stylu zrób to samNa pewno nie będzie to kurs produkcji przemysłowej ale dla swoich potrzeb w zupełności wystarczy.No chyba żeby ktoś chciał Mnie obdarować potem swoimi zabaweczkami Napiszcie jak się na to zapatrujecie.Ja to widzę może bardziej jako cykl prowadzony tu na forum, gdzie na bierząco można odpowiadać na pytania i ewentualnie uzupełniać powstałe braki.Prosiłbym też o pomoc kolegów którzy sa bardziej zaawansowanymi piankowcami niż Ja.No to czekam na opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Witam,mimo że już co nieco wiem ,to z chęcią dowiem się co i jak krok po kroku,bo pierwszy wobler jeszcze przede mną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 @jajakub znakomity pomysł - ja się na produkcji woblerów nie znam, ale też przeczytam z wielkim zainteresowaniem. Mam nadzieję że Koledzy lurebuilderzy przyłączą się do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 @jajakub pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Ja to chciałbym taki artykuł na stronę główną. Wiem bowiem, że produkcja woblerów z pianki może zakończyć się tragicznie dla konstruktora więc ... taki artykuł bardzo by mnie interesował ze wszystkimi ostrzeżeniami. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Na piankę się pisze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirwolf78 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Hej. Bardzo rzadko tu zaglądam, ale kurs chętnie poczytam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Ok,to moze pierwsze pytanie, dowiedziałem się ze jeden ze składników do robienia pianki jest trujący,w takim razie jak/i gdzie najlepiej robić takie wobki żeby to bylo bezpieczne?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Najlepiej by było w masce takiej z filtrami ale ja się ograniczę do przebywania w wentylowanym pomieszczeniu gdyż brak mi funduszy na maskę która kosztuje ok 60 zł. Pozatym pobranie obu składników do strzykawek nie trwa długo i kontakt z oparami też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Witam Widze ze temat zeszedł na dalszy plan i postanowiłem go odswiezyc podejrzewam ze posiadacie po kilka form i mam pytanko, w jaki sposob mieszacie pianke i czy rozrabiacie ją na jedną forme czy odrazu na kilka sztuk??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 @markles Ja sobie zrobiłem mieszadełko z drutu i mam je umocowane w wiertarce i bardzo szybko w taki sposób mieszam oba składniki pianki. A formę mam narazie jedna bo reszta uległa zniszczeniu:P Do kilku forem trudniej nalać piankę bo ona szybko rośnie a pozatym trzeba ją jeszcze bardzo mocno zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 benitotez mam jak narazie jedną forme zamknieta z doprowadzonym takzwanym wlewkiem wykonaną ze stali w technologi CNC ale docelowo chcialbym zrobic sobie kilka form z tym samym kształtem i pomyslalem sobie gdybym rozmieszał pianke na 3-4 formy byłoby szybciej i mniej babrania sie, mam pytanko jak dlugo trzymasz pianke w formie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zamiast kilku zrób jedną ale na kilka takich samych korpusów, z rozprowadzeniem piany od jednego wlotu.Wtedy wymieszasz więcej piany i zalejesz/wtryśniesz na raz powiedzmy 5 sztuk.Ważne jest tylko dobre rozmieszczenie aby piana sprężała się jednakowo we wszystkich korpusach.A pianę się trzyma w zależności od producenta.Miałem pianę którą trzeba było trzymać około 2h a optymalnie było 24h (karta charakterystyki produktu)Dopiero po tym czasie korpus nie ulegał odkształceniom po rozformowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ja wyjmuję wobka z formy po ok 15 minutach. Piankę wlewam do jednej połówki formy a potem ją zamykam. Nie mam żadnego otworu wylotowego, pianka wychodzi ze wszystkich stron ale za to wobek po wyjęciu z formy jest bardzo twardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 tak zgodze sie z Tobą, wyfrezowanie takiej formy powiedzmy na 5 korpusów nie jest problemem lecz odpowiednie zamknięcie jej tak zeby nie było zadnych wyplywow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 benito mógłbys podac nazwe tej pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 ja zakupiłem IZOPIANOL 30/60 w świadectwie analizy producenta czas startu 36s a czas żelowania 125s i mam problem tego typu że po 2h wyciagam niby gotowy korpus i po chwili szczelinami w korpusie wypływa jeszcze pianka i wydaje mi sie ze kiepsko wymieszałem składniki ale nie jestem pewien, mieliście kiedys taki przypadek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 @markles Ja mam tą piankę Izopianol 50/110 i nigdy mi się nie zdarzyło żeby pianka się nie utwardziła nawet przy ręcznym mieszaniu i nigdy nie trzymałem woblera 2h w formie, najwyżej 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 a jak dobierasz ilosc pianki do danego wobka??? byc może za dużo wstrzykuje pianki i na dodatek za szczelną mam forme! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ja tak na oko ale w praktyce to prawie pełna część formy (tj miejsce po odlanym wobku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
january Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 witam!Forma musi być szczelnie zamknięta i posiadać otwór wlotowy i wylotowy.Piankę mieszamy wyłącznie mechanicznie(około 2500 obrotów).Po wtrysnięciu odstawiamy w ciepłe (około 30 C)miejsce na około 1 godziny.Otwieramy formę i wyciągamy gotowy korpus.Ot i cała filozofia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 witam!Forma musi być szczelnie zamknięta i posiadać otwór wlotowy i wylotowy.Piankę mieszamy wyłącznie mechanicznie(około 2500 obrotów).Po wtrysnięciu odstawiamy w ciepłe (około 30 C)miejsce na około 1 godziny.Otwieramy formę i wyciągamy gotowy korpus.Ot i cała filozofia.Pozdrawiamwylot a wiec rozumie ze to otwor odpowietrzający czy jakis otwór przelewowy? jakiej srednicy go masz? i w jakim miejscu jesli mozna wiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
january Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 witam!chyba logiczne,że jeden otwór musi być na jednym końcu a drugi na drugim Pianki ma być lekko z naddatkiem a otwór wylotowy powinien być taki aby odpowietrzyć formę i pozwolić na wypływ nadmiaru pianki.To trzeba dobrać doswiadzczalnie,zależy to od temperatury i rodzaju pianki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 witam!chyba logiczne,że jeden otwór musi być na jednym końcu a drugi na drugim Pianki ma być lekko z naddatkiem a otwór wylotowy powinien być taki aby odpowietrzyć formę i pozwolić na wypływ nadmiaru pianki.To trzeba dobrać doswiadzczalnie,zależy to od temperatury i rodzaju pianki.Pozdrawiamno niewiem czy logiczne w formach wtryskowych odpowietrzenia stosuje sie w miejscu gdzie zbiera sie powietrze! i zazwyczaj nie są to otwory tylko płaskie przefrezowania lub przeszlifowania na głebokosc 0.02mm do 0.04mm , piszesz o otworze a wiec pytam sie orientacyjnie jakiej on jest srednicy bo podejrzewam ze nieposiadasz wiertła 0.2mm - 0.5mm . Moze zastosowałes fi1 -fi2 tego niewiem i dlatego pytam sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
january Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 witam!Wszystkie wloty i wyloty robię już na etapie tworzenia formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi