Skocz do zawartości

woblery z pianki- szybki kurs

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Na początek chcę powiedzieć że wiem iż powielam wątek ale robię to celowo.

Zaraz to wyjaśnię.

Widzę że wielu z Was przymierza się do zabawy z woblerami z pianki, ale nie bardzo wie jak sie do tego zabrać.

W związku z tym proponuję mały cykl artykułów jak zacząć.

Chciałbym żebyście się wypowiedzieli czy jest zapotrzebowanie na taką mini instrukcję w stylu zrób to sam

Na pewno nie będzie to kurs produkcji przemysłowej ale dla swoich potrzeb w zupełności wystarczy.

No chyba żeby ktoś chciał Mnie obdarować potem swoimi zabaweczkami :mellow:

Napiszcie jak się na to zapatrujecie.

Ja to widzę może bardziej jako cykl prowadzony tu na forum, gdzie na bierząco można odpowiadać na pytania i ewentualnie uzupełniać powstałe braki.

Prosiłbym też o pomoc kolegów którzy sa bardziej zaawansowanymi piankowcami niż Ja.

No to czekam na opinię.

• 4 miesiące temu...

@markles

Ja sobie zrobiłem mieszadełko z drutu i mam je umocowane w wiertarce i bardzo szybko w taki sposób mieszam oba składniki pianki. A formę mam narazie jedna bo reszta uległa zniszczeniu:P Do kilku forem trudniej nalać piankę bo ona szybko rośnie a pozatym trzeba ją jeszcze bardzo mocno zamknąć.

benito

tez mam jak narazie jedną forme zamknieta z doprowadzonym takzwanym wlewkiem wykonaną ze stali w technologi CNC ale docelowo chcialbym zrobic sobie kilka form z tym samym kształtem i pomyslalem sobie gdybym rozmieszał pianke na 3-4 formy byłoby szybciej i mniej babrania sie, mam pytanko jak dlugo trzymasz pianke w formie??? :unsure:

Zamiast kilku zrób jedną ale na kilka takich samych korpusów, z rozprowadzeniem piany od jednego wlotu.

Wtedy wymieszasz więcej piany i zalejesz/wtryśniesz na raz powiedzmy 5 sztuk.

Ważne jest tylko dobre rozmieszczenie aby piana sprężała się jednakowo we wszystkich korpusach.

A pianę się trzyma w zależności od producenta.

Miałem pianę którą trzeba było trzymać około 2h a optymalnie było 24h (karta charakterystyki produktu)

Dopiero po tym czasie korpus nie ulegał odkształceniom po rozformowaniu.

ja zakupiłem IZOPIANOL 30/60 w świadectwie analizy producenta czas startu 36s a czas żelowania 125s i mam problem tego typu że po 2h wyciagam niby gotowy korpus i po chwili szczelinami w korpusie wypływa jeszcze pianka i wydaje mi sie ze kiepsko wymieszałem składniki ale nie jestem pewien, mieliście kiedys taki przypadek??

witam!

Forma musi być szczelnie zamknięta i posiadać otwór wlotowy i wylotowy.Piankę mieszamy wyłącznie mechanicznie(około 2500 obrotów).Po wtrysnięciu odstawiamy w ciepłe (około 30 C)miejsce na około 1 godziny.Otwieramy formę i wyciągamy gotowy korpus.

Ot i cała filozofia.

Pozdrawiam

witam!

Forma musi być szczelnie zamknięta i posiadać otwór wlotowy i wylotowy.Piankę mieszamy wyłącznie mechanicznie(około 2500 obrotów).Po wtrysnięciu odstawiamy w ciepłe (około 30 C)miejsce na około 1 godziny.Otwieramy formę i wyciągamy gotowy korpus.

Ot i cała filozofia.

Pozdrawiam

wylot a wiec rozumie ze to otwor odpowietrzający czy jakis otwór przelewowy? jakiej srednicy go masz? i w jakim miejscu jesli mozna wiedziec

witam!

chyba logiczne,że jeden otwór musi być na jednym końcu a drugi na drugim :lol:

Pianki ma być lekko z naddatkiem a otwór wylotowy powinien być taki aby odpowietrzyć formę i pozwolić na wypływ nadmiaru pianki.To trzeba dobrać doswiadzczalnie,zależy to od temperatury i rodzaju pianki.

Pozdrawiam

witam!

chyba logiczne,że jeden otwór musi być na jednym końcu a drugi na drugim :lol:

Pianki ma być lekko z naddatkiem a otwór wylotowy powinien być taki aby odpowietrzyć formę i pozwolić na wypływ nadmiaru pianki.To trzeba dobrać doswiadzczalnie,zależy to od temperatury i rodzaju pianki.

Pozdrawiam

no niewiem czy logiczne w formach wtryskowych odpowietrzenia stosuje sie w miejscu gdzie zbiera sie powietrze! i zazwyczaj nie są to otwory tylko płaskie przefrezowania lub przeszlifowania na głebokosc 0.02mm do 0.04mm , piszesz o otworze a wiec pytam sie orientacyjnie jakiej on jest srednicy bo podejrzewam ze nieposiadasz wiertła 0.2mm - 0.5mm . Moze zastosowałes fi1 -fi2 tego niewiem i dlatego pytam sie :mellow: