Skocz do zawartości

woblery z pianki- szybki kurs

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Ja nie twierdzę że akryl jest zły.Po prosyu nigdy nim nie malowałem.

Z racji bogatego wyboru kolorów zawsze opierałem się na lakierach z mieszalni samochodowych, ale nie tych akrylowych.

Choć po ostatniej zmianie przepisów (wprowadzenie farb wodo-rozcieńczalnych) też muszę poszukać czegos nowego.

A czy dany podkład nada się na piankę i pod akryl to niestety na 100% można sprawdzić tylko doświadczalnie.

Wiesz co zależy jak na to patrzeć.

Ja za 100 płaciłem koło 8zł.

Niby bez rewelacji z tym że to jest koncentrat do rozrabiania z rozpuszczalnikiem.

Ja taką 100 używałem koło 2 lat i to kolor najpopularniejszy (srebrny)

Zaletą tych lakierów jest to że zamknięte w plastikowych opakowaniach wytrzymują bardzo długo (nie wolno tylko rozrabiać z rozpuszczalnikiem w całośći a tylko to co jest nam potrzebne do malowania w niedługim czasie)

Wadą jest to że najmniejsze opakowanie które znalazłem to właśnie ta 100 a przy malowaniu niewielkiej ilości przynęt możesz tego po prostu nie zdążyć zużyć (w końcu wszystko się kiedyś psuje)

• 8 miesięcy temu...

widzę panowie ze używacie pianki przemysłowej dlatego jeden ze składników jest bardzo trujący ja pracuje w pracowni modelarskiej w londynie wykonuje formy z lateksu kauczuku silikonu i stosuje kilka rodzajów pianki która jest wykorzystywana do efektów specjalnych w filmach sa takie pianki które można nakładać na twarz i niema zdanej szkodliwości pianka z której ja robie wobki zwiększa obietosc czterokrotnie nie gazuje nie jest trująca i ma 500kg udźwigu na m3 ale nie wiem czy wiecie ze w stanach 90 procent wobkow wykonywane jest z żywicy tak zwanej lekkiej pływalność podobna do pianki ale taki wobek jest niezniszczalny choć pianka której używam ma większa moc nisz wasz izopianol ja z tej żywicy wykonuje slaidery

A jeszcze jedna ważna rzecz do wobkow wykonywanych z pianki znacznie lepsze są formy latexowe lub kauczukowe niż formy wykonane z żywicy kauczuk i latex nie przywiera do pianki dzięki czemu niema konieczności używania rozdzielaczy jak w przypadku form z żywicy a co za tym idzie same zalety nie trzeba myc wobkow z tłustych rozdzielaczy i niema problemu z malowaniem bo farba pięknie sie trzyma pianki poza tym używając konkretnego latexu można uzyskac efekt łuski w formie i każdy odlany wobek bedzie ja mial lub niesamowita gladkosc forma z zywicy jest łatwiejsza w wykonaniu lecz efekt koncowy jest niskiej jakosci latexy sa stwozone do wykonywania form ale nasz polski jest troszke za mieki moim zdaniem pianka jak rośnie może go odkształcać dlatego w pracowni wykonujemy wiekszosc form latexowych lub kauczukowych i taka forma sluzy wiele lat jesli ktos bedzie mial pytania to prosze pisac postaram sie wam ulatwic walke z odlewami piankowymi