mentos Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ja juz mam zrobione formy i pierwsze proby z piana za soba nie udane,mysle ze przy malej pomocy naszego kolegi z forum lasso wszystko opanuje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 To ja mam taką prośbę,może zamieszczą Panowie zdjęcia swoich form i gotowych woblerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 mentos, jak na pierwsze w zyciu formy, wyszly Ci bardzo dobrze! teraz jeszcze kilka prob i beda wobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Mam pytanko do piankowców, jakim podkladem malujecie surowe korpusy przed akrylem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Nie maluje korpusów akrylem.A co do podkładu to może być np: coś z samochodowych szczegulnie tych do plastikuChoc zwykły poliuretan też daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 jak nie akryl to co innego proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Ja nie twierdzę że akryl jest zły.Po prosyu nigdy nim nie malowałem.Z racji bogatego wyboru kolorów zawsze opierałem się na lakierach z mieszalni samochodowych, ale nie tych akrylowych.Choć po ostatniej zmianie przepisów (wprowadzenie farb wodo-rozcieńczalnych) też muszę poszukać czegos nowego.A czy dany podkład nada się na piankę i pod akryl to niestety na 100% można sprawdzić tylko doświadczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 a jak cenowo wyglada taki lakier z mieszalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Wiesz co zależy jak na to patrzeć.Ja za 100 płaciłem koło 8zł.Niby bez rewelacji z tym że to jest koncentrat do rozrabiania z rozpuszczalnikiem.Ja taką 100 używałem koło 2 lat i to kolor najpopularniejszy (srebrny)Zaletą tych lakierów jest to że zamknięte w plastikowych opakowaniach wytrzymują bardzo długo (nie wolno tylko rozrabiać z rozpuszczalnikiem w całośći a tylko to co jest nam potrzebne do malowania w niedługim czasie)Wadą jest to że najmniejsze opakowanie które znalazłem to właśnie ta 100 a przy malowaniu niewielkiej ilości przynęt możesz tego po prostu nie zdążyć zużyć (w końcu wszystko się kiedyś psuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 No i wybór kolorów napewno jest wiekszy w takiej mieszalni, musze pomyslec nad tym! to jest ciekawe. No tak ale potrzebny będzie aerograf a niestety niemam go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neones Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 witam Jakiej pinki należy użyć i co to są za składniki które trzeba zmieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 widzę panowie ze używacie pianki przemysłowej dlatego jeden ze składników jest bardzo trujący ja pracuje w pracowni modelarskiej w londynie wykonuje formy z lateksu kauczuku silikonu i stosuje kilka rodzajów pianki która jest wykorzystywana do efektów specjalnych w filmach sa takie pianki które można nakładać na twarz i niema zdanej szkodliwości pianka z której ja robie wobki zwiększa obietosc czterokrotnie nie gazuje nie jest trująca i ma 500kg udźwigu na m3 ale nie wiem czy wiecie ze w stanach 90 procent wobkow wykonywane jest z żywicy tak zwanej lekkiej pływalność podobna do pianki ale taki wobek jest niezniszczalny choć pianka której używam ma większa moc nisz wasz izopianol ja z tej żywicy wykonuje slaidery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 A jeszcze jedna ważna rzecz do wobkow wykonywanych z pianki znacznie lepsze są formy latexowe lub kauczukowe niż formy wykonane z żywicy kauczuk i latex nie przywiera do pianki dzięki czemu niema konieczności używania rozdzielaczy jak w przypadku form z żywicy a co za tym idzie same zalety nie trzeba myc wobkow z tłustych rozdzielaczy i niema problemu z malowaniem bo farba pięknie sie trzyma pianki poza tym używając konkretnego latexu można uzyskac efekt łuski w formie i każdy odlany wobek bedzie ja mial lub niesamowita gladkosc forma z zywicy jest łatwiejsza w wykonaniu lecz efekt koncowy jest niskiej jakosci latexy sa stwozone do wykonywania form ale nasz polski jest troszke za mieki moim zdaniem pianka jak rośnie może go odkształcać dlatego w pracowni wykonujemy wiekszosc form latexowych lub kauczukowych i taka forma sluzy wiele lat jesli ktos bedzie mial pytania to prosze pisac postaram sie wam ulatwic walke z odlewami piankowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi