Skocz do zawartości

Varioverse

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Tak lookam, co by sobie wiosną prezent sprawić.

Używał ktoś tego dłuższy czas?

Jak się sprawuje?

Miałem okazję połowić tym kiedyś, niestety dosć krótko i sprawiał bardzo dobre wrażenie, ciekaw jestem jak spisuje się w akcji.

Jakby ktoś gdzieś o jakiejś używce słyszał ;)

Kuba z opisu wygląda, że może to być rewolucja w młynkach muchowych, ale jak jest w praktyce?

"

HDC Varioverse Wielu może pomyśleć, że innowacja w kołowrotkach wyczerpała się na świecie, że rewolucja nie jest już możliwa. Cóż, jednak jest. Połączyliśmy siły z Georgi i Stefanem Chivarov, projektantami opatentowanego (EP 1993353) genialnego mechanizmu Varioverse™, który jest ostateczną odpowiedzią na kołowrotki muchowe pracujące w ciężkich warunkach i z dużymi rybami. Posiada nie tylko duży zakres możliwości charakterystycznych dla kołowrotków Anti-Reverse ale poczynił gigantyczny krok do przodu w porównaniu z innymi kołowrotkami systememu Direct-Drive.Z kołowrotkiem HDC nie będziesz miał kłopotów z niewygodnymi pokrętłami regulacji hamulca w czasie walki, nie musisz się obawiać że przeciągniesz maksymalny opór szpuli i zerwiesz przypon. Nie musisz się bać szybko obracającej się korbki podczas odjazdów ryby. Po prostu zatnij rybę, zaufaj swoim odruchom i wyholuj ją. Jedyne o co musisz zadbać przed rozpoczęciem połowów to regulacja górnej granicy hamulca walki w zależności od wytrzymałości przyponu. Poślizg szpuli uruchamia się automatycznie utrzymując maksymalną siłę hamulca obojętnie czy kręcisz w tym czasie korbką czy nie.HDC to w rozwinięciu Handle Drag Control co oznacza, że poprzez zwijanie lub przekręcenie korbki do tyłu można błyskawicznie zmienić opór hamulca w zależności od obranej taktyki walki. Aby ponownie komfortowo wysnuć linkę z kołowrotka i wykonać rzut wystarczy cofnąć korbkę, aż do momentu gdy się zatrzyma- szpula obraca się teraz z minimalnym oporem. Sprytne…Jako unikalne dzieło sztuki inżynieryjnej kołowrotek HDC ma jeszcze inne zalety. Nawet wysokiej klasy kołowrotkom systememu Direct Drive trudno konkurować z HDC pod względem lekkości, minimalnej liczby części, prostego demontażu bez konieczności użycia narzędzi oraz bardzo łatwej konserwacji. HDC posiada piękną i twardą anodowaną powłokę w dwóch odcieniach. Hamulec tarczowy składa się z dwóch dysków wykonanych z masywnych włókien węglowych i stali nierdzewnej, wszystkie łożyska i sprężyny wyprodukowano Japonii i Europie. HDC jest dostępny w trzech rozmiarach 7/9, 9/11 oraz 11/13"

W praktyce kołowrotek jest moim zdaniem zajebiaszczy.

Ustawiasz max moc hamulca a później nawijasz lub odwijasz i hamulec masz max lub odpuszcza  -fajnie to działa.

Ciekaw jestem tylko - jak sobie to np by poradziło jako kołowrotek na naprawdę walczące ryby?

Takie co zabierają 150m za jednym razem ;)

Ja mam słabość do tej marki ;)

Tu jest ciekawa dyskusja na temat systemu hamulcowego: http://www.salmonfishingforum.com/forums/thread24321.html

Fajny bajer, ale czy naprawde potrzebny, to mam watpliwosci. Do czego chcesz go stosowac?

Ja sobie na ten sezon sprawilem Vision GT, fajnie to wszystko wyglada z Cult, mam nadzieje, ze sprawdzi sie tez w boju.

Cześć! Ciekawy patent,ale mam wątpliwości.Podstawowa jest taka że gdy przywykniesz do takiego systemu to powrót do zwykłego kołowrotka może być kłopotliwy.Pewne odruchy ułatwiajace łowienie pozostaja i bedziasz musiał w pewnym sensie "pamiętać",który z egzemplarzy jest na wędce,a nawet którym z zestawów aktualnie łowisz.Nie puszczenie korbki w czasie odjazdu ryby przy kołowrotku klasyku może się skończyć jej  zerwaniem.Jest na to sposób :) wymarzony przez producenta jak sądzę.Mianowicie wszystkie Twoje kołowrotki powinny posiadać ten system  po jakimś czasie -w miarę krótkim -oczywiście ;) Wtedy znów będzie "prosto"

Obite przez korbkę paluchy-bezcenne :)

pzdr.kardi