Skocz do zawartości

Klenie 2013

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

piękne rybki a miejscówki bajkowe.... :) szczere gratulacje nie tylko za te ryby ale za całokształt podejścia do kleniowania,co z resztą widać nie tylko na tym forum... ;) życzę dalszych sukcesów...ja wracam dopiero za dwa tygodnie i mam nadzieję,że również "coś" do wątku dorzucę...pzdr

Nieźle dajecie , wczoraj po długiej przerwie wypad na zbiornik lecz okazało się woda tak wysoka że nie możliwości łowienia , szybka decyzja i jedziemy na rzeczkę która wpływa do zbiornika , nad wodą okazało się , zabawa przednia wpadło trzy kleksy , sandacz i parę teczaków , fotka tylko jednego klenia 45+ , nie było komu focić , później przyszła burza i brania ustały.

post-49700-0-02886500-1373786937_thumb.jpg

post-49700-0-74451500-1373787009_thumb.jpg

Wczoraj popołudniu nagle okazało sie że mam chwilę czasu wyskoczyć nad wodę! Prace ziemno betonowe skończyły sie o wiele wcześnie niz to było planowane. Więc nie pozostało mi nic innego jak tylko wsiąść w auto i zasuwać nad wodę. Rybki wczoraj współpracowały wyśmienicie. W sumie udało mi sie przechytrzyć nieco ponad 10 kleni oraz kilka okonków. Niektóre klenie brały niczego sobie. Wystarczał im zwykły nieco schodzący smużak pod powierzchnię, wolne prowadzenie po łuku i siadały jeden po drugim. Ale kilka set metrów niżej na kolejnej miejscówce należało się juz nieco postarać. Ryby ignorowały wszystkie prezentowane im wabiki. Po kilku próbach w końcu okazało sie że jednak trafiłem im w gust. Reagowały tylko na klasycznego smużaczka pływającego po powierzchni wody którego wystarczyło prowadzić na luźnej żyłce lekko podszarpując szczytówką tak aby woblerek tylko nie znacznie się przynurzał puszczając małe kółeczka na wodzie!!! Koncert brań natychmiast zaczął się od nowa a kolejne klenie ponownie lądowały w podbieraku B) 

największy 47 cm 

y6me.jpg

• Like 4

A mi sie dzisiaj wypiął największy kleń jakiego miałem na kiju ... Co prawda nie był duży ok 45 cm, ale na rzeke o szerokości kilkumetrów to spora sztuka. Nie chciałem go męczyć i dość szybko miałem go przy brzegu, miał sporo siły i wypiął mi się przy samych nogach...

Wczoraj popołudniu nagle okazało sie że mam chwilę czasu wyskoczyć nad wodę! (...) Rybki wczoraj współpracowały wyśmienicie. W sumie udało mi sie przechytrzyć nieco ponad 10 kleni

@winko

strasznie gula robisz ... normalnie, chyba dam ci ignora

:) ;) :P :D :lol:

• Like 1

Klenie kilkanaście dni temu zakończyły, bardzo długo trwającą w tym roku, akcję tarłową.

Staram się łowić ryby codziennie począwszy od kwietnia, śledzę dokładnie jaka jest ich kondycja. Klenie, które kończyły tarło zmieniały stanowiska i sytuowały się znacznie niżej niż zwykle, stawały się także znacznie mniej podatne na złowienie lub wręcz nie dawały się złowić.

Obecnie zwiększa się agresja osobników, które jako pierwsze miały okazję odbyć tarło. Kilka razy miałem okazję analizować cały profil dobowy żerowania kleni, starałem się łowić w żerowisku i dowiedzieć kiedy i jak długo trwa ich polowanie (mam oczywiście na myśli klenie żerujące na rybach), średnio wykazują agresję od 20 do 60 minut 2-3 razy na dobę. Aktualnie używam woblerów kalibru 5-7cm, najlepiej łamanych. 

Rozciągnięcie tarła i związana z jego zakończeniem wędrówka poszczególnych osobników w dół rzeki, spowodowały znaczne rozłożenie stad w korycie rzeki. Opisana wyżej sytuacja powoduje, że grupy kleni składają się z małej liczby osobników przez co ich agresja związana z konkurencją jest równie słaba a to nie sprzyja łowcy. Klenie obejmujące stanowiska na większej głębokości są teraz trudne do złowienia gdyż nie mają ochoty podnosić się do przynęty a jej celne podanie "pod nos" graniczy z cudem.

Moja taktyka polega na znajdowaniu pojedynczych aktywnych ryb, które podnoszą się do uklei lub mniejszych osobników własnego gatunku. Polowanie nie trwa długo więc staram się więcej czasu poświęcić na analizę i obserwowanie łowiska niż majtanie woblerem. Mniejsze ryby pływają blisko powierzchni i zdradzają swoją obecność poprzez oczkowanie za małymi owadami dotykającymi powierzchni wody są to miejsca gdzie w pobliżu mocnych zawirowań znajdują się mniejsze połacie gładkich jej powierzchni to właśnie tam małe rybki mają szansę uchwycić owada, który ma krótkotrwały kontakt z meniskiem. Zanik oczkowania pozwala domniemywać, że właśnie mamy klenia w zasięgu i wtedy nasz wobler winien skróconym wachlarzowym ruchem znaleźć się w centrum wcześniej ustalonego rewiru co zwykle kończy się tym co lubię najbardziej...

• Like 11

Gratulacje dla łowców za fajne ryby.

Kilka słów i fotek z wieczorno-dziennego łowienia na owadopodobne woblery.

Rzeka, poprzez podniesioną wodę, broniła dostępu do swoich mieszkańców,ale kilka fajnych ryb udało się wyholować.

Asortyment gatunków też był dość bogaty.

Była ładna wzdręga,jaź 40+,dwa klenie 40+ ,oraz jeden 53+,a wisienką(ciężkostrawną :wacko: ) na torcie- boleń 74cm.Kilka przyzwoitych ryb mi spadło ,a kilku po prostu nie udało się zaciąć.

344d26a03ed1198em.jpg 7f8f9b38525bbbc7m.jpg a9a5f7244eefb8c1m.jpg 05ad9311436779a5m.jpg 987a3998d7040ea5m.jpg 6c36db4b2162661cm.jpg

Sprzętowo bez zmian.Owady wyrób własny.

Pozdrawiam Tomi B) .

• Like 6