Skocz do zawartości

Klenie 2013

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Grunwald

nagrałbyś filmik jak Ty te kleniochy poławiasz :-)

Marek, ciezko lowic samemu i nagrywac.Za kazdym razem juz po wypuszczeniu ryby lapie sie na tym ze moglem nagrac jak wypuszczam, jednak jak zrobie fote to od razu lece do wody wypuscic.Nie wiem o co chodzi z tymi wisniami i watrobami , i czy jest to aluzja ale jesli tak to powiem a raczej ujawnie tajemnice lowienia starych kleni po 50siatce.Ide nad wode i obserwuje, jak zobacze duzego klenia to staje przed nim i w rytm ruchu jego pletw, wykonuje ruchy rekoma.Klenie mysla ze chce sie przywitac i podplywaja, wystawiaja pletwe ja wystawiam dlon, nastepnie zadaje pytanie( ale usta musza przypominac usta rybie ) czy moge zrobic fote.Klenie sie zgadzaja wiec robie.Dzisiaj wybitnie nie chcialy brac wiec zalozylem 'wisnie', tylko musi byc wisnia z oczami :) ot cala filozofia :)

A myslalem ze forumowicze tutaj to powazne osoby. :)

post-50872-0-38791900-1376348055_thumb.jpg

post-50872-0-64730900-1376348056_thumb.jpg

Edytowane przez grunwald1980

Grunwald  cały sezon latam z gopro hero 3 na głowie...zajebista sprawa...masz zawsze wszystko....od zaciecia do wypuszczania...oczywiście ujecia z wody też, bo jest szczelna na 60 m ;) ...przestałem już robić fotki aparatem bo jakość jest taka że śmiało można wycinać stopklatki ;) a jak już sie zechce to robi tez fotki 13MP  :P polecam... można zawsze naciągnąć żonkę na nowy gadzet pod choinkę ;)

Wiem wiem przymierzalem sie ostatnio, jednak plany wyjazdu na obczyzne i gromadzenie budzetu ograniczaja mnie bardzo.Jak sie uda wyladowac w nowym miejscu, poznam wode i zaczne lowic ryby z duza czestotliwoscia to kamerke sprawie.Myslalem nawet o statywie, ale przedzieranie sie przez krzaki zakonczylo by sie tym ze statyw wyladowalby w wodzie :) Ostatnio wycholowalem ladnego klenia, miejsce bylo trudne pozatym nie brodzilem bo gleboko wiec uzylem podbieraka.Klenik w podbieraku lezal sobie na trawce przy brzegu a ja kombinuje jak tu ustawic aparat, zanim go ustawilem uslyszalem jak klen wywalczyl wolnosc :)

....no właśnie o to chodzi... a z "latarką" na głowie bedziesz panem sytuacji i pilot wifi na smyczy do kontrolingu też jest a na smartfonie masz podglad na zywo ;)  oblukaj jak juz bedziesz na obczyżnie ..... mozna wyrwać za śmieszny hajs...tylko pamietaj koniecznie black edition...jak już się przymieżysz daj znać na priv to ci podpowiem co i jak...ze wzgledu na swoj fach siedze w temacie  :D

Grunwald  cały sezon latam z gopro hero 3 na głowie...zajebista sprawa...masz zawsze wszystko....od zaciecia do wypuszczania...oczywiście ujecia z wody też, bo jest szczelna na 60 m ;) ...przestałem już robić fotki aparatem bo jakość jest taka że śmiało można wycinać stopklatki ;) a jak już sie zechce to robi tez fotki 13MP  :P polecam... można zawsze naciągnąć żonkę na nowy gadzet pod choinkę ;)

Owszem jest to bardzo dobra kamerka i bardzo dobrze sie sprawdza w każdych warunkach ale ... która żona szarpnie się na taki drobny upominek pod choinkę??? Dlatego ja pod choinką nalazłem (oczywiście sam to tam uprzednio zostawiłem) tańszy odpowiednik który również daje radę a budżet zbytnio na tym nie ucierpiał  ^_^

W tym roku na Odrze ciezko bylo dobrac sie do kleni. Wyzsza woda (jak na sierpien) nie ulatwiala zadania.

Sporo bylo rybek drobnych. Szczegolnie chetnie zjadajaych Lil Buga Salmo. Ale tych grubych naprawde niewiele.

W czwartek, gdy dzien chylil sie ku koncowi, trafilem "grubcia" na gleboko chodzacego baczka.

Rybka z kategorii 50+.

Zestaw : SC V 12 lb, Daiwa 2500R, plecionka 0,8PE.

klen%2520dd.JPG

grunwald 1980- nie było w mojej wypowiedzi żadnej aluzji,dałem do zrozumienia że dzięki Twoim wpisom w tym wątku było mi łatwiej dobrać się do ryb w praktycznie obcej mi rzece w warunkach dla mnie egzotycznych :) A co do wiśni -to właśnie tam udało mi się dwóch panów delikatnie zgnoić,bo przecież oni byli na swojej wodzie i nie mogli przeżyć że ktoś im spod nosa ryby łowi,a oni bez brania,faktu zwrócenia wszystkim rybom wolności nie zrozumieli wcale :( A z wątróbką ,chodzi o to że "u siebie" wciąż nie mogę takich panów przebić...... :angry:

@Tofik, tak czytalem to kilka razy i juz sam nie wiedzialem czy to byla aluzja czy nie, odniosles sie do wypowiedzi Marka o filmiku nagle wisnie :) ale przyznam , ze wstawanie o 4,30 rano brodzenie w dosc zimnej wodzie a pozniej powtorka wieczorem do 23 i tak codziennie daje mi sie we znaki i glowa nie funkcjonuje jak nalezy :) Pzdr

Owszem jest to bardzo dobra kamerka i bardzo dobrze sie sprawdza w każdych warunkach ale ... która żona szarpnie się na taki drobny upominek pod choinkę??? Dlatego ja pod choinką nalazłem (oczywiście sam to tam uprzednio zostawiłem) tańszy odpowiednik który również daje radę a budżet zbytnio na tym nie ucierpiał  ^_^

O ktorej mowisz??

Mam na myśli GO CLEVER, za cenę nieco ponad 200 zł. masz całkiem niezły efekt. Nagrywasz również pod wodą itp. Jedyny minus to nie wymienne baterie a co za tym idzie masz tylko godzinę nagrywania  :(  Ja używam jej tylko do ujęć podwodnych więc mi w zupełności wystarcza  ;)

Dzisiaj przed treningiem pomyślałem że wyskoczę na 2h na rybki. Była 16:30 gdy zacząłem łowić. Pogoda przed burzą, przelotne opady. Zacząłem łowić nowymi woblerami kolegi @bielika które miałem za cel przetestować. Trafiło mi się parę klenie 2 okonie i 1 pstrąg ale wszystko nie przekraczające 20 cm. Gdy zaszedłem na głębszą wodę dostrzegłem większego klenia i próbowałem mu podać woblera pod sam nos. Kleń zareagował na przynętę ale tylko ją odprowadził pod brzeg. Łowienie woblerami powierzchniowymi schodzącymi do 40 cm nic niestety nie dało, miałem się już podać ale zobaczyłem koło brzegu brzanę więc pomyślałem że założę coś schodzącego niżej. A że moje pudełko z woblerami nie jest za bogate założyłem championa A.Lipińskiego i już w 6 rzucie ciągnięcia przynęty 2,5m od brzegu nagle walniecie zacinam i czuje to o czym w tym roku marzyłem. Coś większego i nawet robi kilkunasto metrowe odjazdy, przez chwile myślę  czy mam brzane (moje marzenie złapać brzane na spinning) ale nie pokazuje się na powierzchni piękny kleni pierwszy w tym sezonie po około 17 wyjazdach na ryby. Pewne podebranie i banan na twarzy i wielka radość w końcu się udało!!!
Jeśli kleń się zapiął za pierwszą kotwicę dolną to znaczy że uderzył od dołu? Dzięki grunwald za parę rad.
A o to mój klenik 45 cm :)

post-47420-0-99926300-1376431386_thumb.jpg

post-47420-0-76879500-1376431412_thumb.jpg

post-47420-0-11341600-1376431543_thumb.jpg

• Like 1

@Adri@an, dobra robota:)

"pokazuje się na powierzchni piękny kleni pierwszy w tym sezonie po około 17 wyjazdach na ryby" --> kwintesencja wędkarstwa, wychodziłeś go :)

a Brzanowe marzenie też się w końcu spełni, najważniejsze to być nad wodą :P

Co prawda mamy już połowę sierpnia ale jakoś dopiero teraz znalazłem chwilę wolnego czasu aby w końcu nieco zacząć składać w całość materiały filmowe które udało mi się nakręcić w lipcu  B) 

Już niebawem mam nadzieje że będzie gotowa całość podsumowania lipca  ^_^

• Like 6

No nie pomyślałem o pw, rzeczywiście. Nie miałem też zamiaru wykpić. Zauważyłem literówkę, filmik fajny , więc zwróciłem uwagę.

A co do ustosunkowania się do ogólnego sensu Twojego postu: to się chyba nazywa, że jestem "hejterem" : ) Usatysfakcjonowany?

Prawdopodobnie piszesz do mnie, bo odniosłem się do Twoich zdjęć z kleniami. Czasem może lepiej się zastanowić (czego ja nie zrobiłem przy słowie "spinning") i nie pchać tu wszystkich zdjęć, bo są nie warte pokazywania. Rozważ.

eot.

Edytowane przez krzychun