Skocz do zawartości

Klenie 2013

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Takiego już nigdy nie trafię ale chociaż zostaną wspomnienia bo mało brakowało...

Oj trafisz :) patu dobrze mowi nie jedna stracisz nie jedna zlowisz, pozatym Ty umiesz lowic.Wycwiczyles sie w trudnym terenie i jak dopadles Odre to w pierwszym rzucie klen, ogromny jan, stracona zyciowka i niejednego lowiacego zyciowka na otarcie lez. Ja tez lzy ocieram, po kilku stratach no ale coz zdarza sie :)

A dzisiaj po feralnym dniu

post-50872-0-28736700-1376945839_thumb.jpg

post-50872-0-93329300-1376946128_thumb.jpg

post-50872-0-52649200-1376946130_thumb.jpg

• Like 4

Ja się uparłem że będę łowił Kleksy na bezsterowce i łowię.Kwestia prowadzenia wabika.Najlepiej głęboko z pukaniem o dno,podbicia i po nich przerwa na opad.Po dzisiejszym dniu nie można już mówić o przyłowach.Będę rozwijał temat.Tym bardziej że jak walnie to jest minimum 45-50cm.Brania na przemian Bolenie/Klenie.

post-46714-0-66906200-1377107154_thumb.jpgpost-46714-0-22926500-1377107175_thumb.jpg

Sprzęt wędka-Daiwa Zillion 6'3,multi Ryoga 1016L.Plećka 15lb na końcu fluorocarbon 0,38mm.Wobek Raptor8 BS imitacja czebaczka.

post-46714-0-84413400-1377107310_thumb.jpg

• Like 3

Akurat te były łowione na duże Raptory BS'y a mam też mniejsze,tylko są trudniejsze w prowadzeniu ale spróbuje je jeszcze dociążyć.Najszybciej łapią temat koledzy którzy  łowią na muchę.Prowadzenie jest bardzo podobne jak przy mokrej i streamerze.Jedynie sprzęt inny.Moim zdaniem przy tej metodzie design ma kluczowe znaczenie.Na mojej Wiśle jest mnóstwo czebaczka amurskiego stąd wziął się kształt i malowanie Raptorów BS.Pomysł na bezsterowce Kleniowe wziął się stąd że nie lubię robić wobków SDR po za tym trochę mnie znudziły konstrukcje ze sterem no i na rynku tego tyle.BS'em bez problemu można obłowić najgłębsze dołki.Łowienie ciekawe trzeba kombinować.Duży wachlarz gatunków-Boleń,Kleń,Sandacz,Okoń.Problemów z zasięgiem nie ma.Wobki ważą ok.12g.Można łowić grubo jak widać,zmniejsza to ryzyko zostawiania na dnie pieniędzy.Temat będzie mocno rozwijany.

Edytowane przez Tomy

Ja się uparłem że będę łowił Kleksy na bezsterowce i łowię.Kwestia prowadzenia wabika.Najlepiej głęboko z pukaniem o dno,podbicia i po nich przerwa na opad.Po dzisiejszym dniu nie można już mówić o przyłowach.Będę rozwijał temat.Tym bardziej że jak walnie to jest minimum 45-50cm.Brania na przemian Bolenie/Klenie.

Witam, jak często przy tej metodzie i przynęcie łowisz sandacze, sumy i szczupaki?

Mam wrażenie, że klenie i bolenie powinny tu być przyłowem a nie odwrotnie.

Edytowane przez FidoAngel

Tomy , Czy klenia nie przeszkadza taki gruby Fc  i plecionka ? Nie zauwazyles mniejszej ilosci bran czy cos :P ?  Bo jak nie to chyba na zylke 0.18 trzeba sie przerzucic :P

Mam wrażenie że na dużych rzekach to nie przeszkadza.Żyłka to trochę inny temat.Odbija i złamuje światło przez co jest widoczna.Fluorocarbon jak jest w wodzie-znika ja go przynajmniej nie widzę a żyłkę tak.Plecionka nie przeszkadza bo odcinek FC to 50-60cm.Branie Klenia na bezsterowca jest podobne do strzału Bolenia z opadu.

Witam, jak często przy tej metodzie i przynęcie łowisz sandacze, sumy i szczupaki?

Mam wrażenie, że klenie i bolenie powinny tu być przyłowem a nie odwrotnie.

To były woblery typowo pod Bolenia,potem przeszły lekką metamorfozę co zmieniło pracę na bardziej zamaszystą.Klenie zaczęły do tego tłuc a Boleniom też to spasowało.Expressem nie łowię nigdy bo to jest nuda i daje słabe efekty no i te woblery nie nadają się do takiego  prowadzenia z resztą nawet nie próbowałem.Fido Sandaczy nie łowię bo te ryby u mnie zostały pożarte przez gruntowców,ale Maek łowi na Leviathany ładne Sandokany.Sumy no nie wiem w nocy nie lubię łowić w dzień wole Bolenie i Klenie.Dla mnie są to woblery Kleniowe.Jest to nowe podejście do tematu.Coś innego a ja zawsze się wyłamywałem z szablonów.Trzeba sobie to tylko przestawić w głowie i uwierzyć a potem z tą wiarą spróbować. 

ale chyba nie tylko stad? ;)

No masz!Wydało się.Pomysł poddał właśnie Pitt. :D ale to chciałeś coś z oczkiem w łebku.No ale pomysł faktycznie urodził się na naszych privach.Jadę dzisiaj testować maluchy.

post-46714-0-90969900-1377163685_thumb.jpgpost-46714-0-98300900-1377163706_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

Dzisiaj slabo ale udalo mi sie znalezc nowa miejscowke, woda spada i ryby sie przenosza, ale na razie mam dosc :)

A ja jak na dzień dzisiejszy jestem zmuszony do odłożenia moich zestawów kleniowych i to do świąt!!! Niestety choćbym chciał to się nie da, obecnie znowu jestem w Niemczech a jedyne co pozostało mi po kleniach jak na ten sezon to miłe wspomnienia z nad wody:

• Like 9