Skocz do zawartości

Klenie 2013

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dziś pojechałem po burzy nad odrę w poszukiwania klenia.Jak wysiadłem z samochodu to myślałem że od razu zawijam się na chatę tylu komarów to dawno nie widziałem.Na szczęście znalazłem w bagażniku  jakąś starą wiatrówkę,gdyby nie to na pewno bym się zmył (tysiące komarów) i tak mówiłem sobie że max 30 min i do domu.Tak dłonie atakowały i wkurwiały że mega.Ale jak zobaczyłem co się dzieje na wodzie to postanowiłem się trochę pomęczyć.Tak żerujących ryb to ja dawno nie widziałem,a nawet chyba nigdy.Na odcinku max 100m,klenie i bolenie tak szalały że hoho :o  byłem w szoku było chyba ich kilkanaście.Raz ataki przy brzegu raz dalej następnie  w jednym momencie z 5 ataków naraz  w innych miejscach,normalnie nieraz tak wychodziły pod sam brzeg że je całe było widać,wielkie kleniuchy i spore bolenie wydaje mi się że wydziałem nawet brzane przy rafie tak przewaliła się  że widziałem złotawy mocno odcień i ogon mi pasował do brzany.I tak non stop przez 1,5h no kurde szczena mi opadła widząc to wszystko a trochę przebywam nad rzeką.A najlepsze jest w tym to że nic nie złapałem :) Próbowałem od smużaków po chempiony,bullety,jakieś bonito po bardziej boleniowe przynęty i nic,skradałem się kucałem,byłem cicho itd. A tu lipa a i tak było warto by nigdy wcześniej takiego czegoś nie widziałem.Jutro jadę w to samo miejsce też pod wieczór ale z czymś na komary i z nadzieją że którąś z tych rybek da się skusić.

Pozdrawiam.

Bolki atakowały ukleje, a klenie się bzykały. Nic dziwnego, że nie gryzły. Na fajne widowisko trafiłeś, ale lepiej im teraz nie przeszkadzać.

Przeszkadzał, więc będzie hybryda.

Dajcie tym kleniom sie wytrzeć.

Powinni to prawnie uregulować.

Edytowane przez krzychun

Czekałem na to 3 lata ale się doczekałem... nowy rekord :) Od 1 maja wynosi 57cm, stary pobity o 3cm. Coraz bliżej magicznej 60 :)

A wygląda to tak:

post-47922-0-91186700-1368207876_thumb.jpg

post-47922-0-07289100-1368207898_thumb.jpg

I powrót do Sanu

post-47922-0-47939800-1368207935_thumb.jpg

Ogólnie klenie dobrze brały tylko na początku długiego weekendu, można było złowić dużo dużych kleni nawet w pół godziny. Później zaczęła się pielgrzymka spinningistów na moje miejscówki i te klenie które mnie interesują najbardziej ( 50+) nie chciały nawet skubnąć.

Mniejsze dalej atakowały woblery ale już nie tak intensywnie.

Tutaj kuzyn i 45cm:

post-47922-0-51697100-1368208297_thumb.jpg

W tym tygodniu już było dużo lepiej, klenie trochę odpoczęły po najeździe na długi weekend i zaczęły dobrze gryźć. Złowiłem jeszcze jednego dużego klenia, ale nie mam ani zdjęcia ani dokładnej miary bo wyszedłem na wodę tylko z wędką i małym pudełkiem w kieszeni :)  Oceniam go na ok. 55, 56 cm ( mierzone na palce i po wędce :) )

Sprzętowo:

G.Loomis GL2 STR1082s 6-10lb; 1/4-1/2 oz

Shimano Super 1500 gt-rc

Żyłka 0,18 albo 0,20 nie pamiętam dokładnie

Przynęty:

przy dużej wodzie bezkonkurencyjna była mała żabka Rebel ( na to padł rekord  :) ) , później robal Rebel i inne przynęty

w tym tygodniu, na dużo niższej wodzie najlepsze były imitacje chrabąszcza majowego np. Salmo tiny BC. Na niego złowiłem tego klenia na ok 55,56cm :)

Trochę się rozpisałem i wyszło mi takie podsumowanie prawie dwóch tygodni spędzonych w Bieszczadach :)

Pozdrawiam,

Marcin

• Like 2

Na początku Marcin Graty  -  super kleks  :)

Mój dzisiejszy wypad na kleniuchy zaowocował kilkoma sztukami w tym jednym  44 cm

Testowałem kilka nowych wobków  ,ale brały tylko na jednego

post-50095-0-48876300-1368211909_thumb.jpg

post-50095-0-67805900-1368212017_thumb.jpg

....kubaS 1 w malowaniu osy rządził  :D

Kuba więlkie dzięki  - wobki pracują super , w nurcie rewelacja , lotność rewelacja - Gratuluję talentu ;)

Czekałem na to 3 lata ale się doczekałem... nowy rekord :) Od 1 maja wynosi 57cm, stary pobity o 3cm. Coraz bliżej magicznej 60 :)

A wygląda to tak:

attachicon.gifkl1.jpg

attachicon.gifkl2.jpg

I powrót do Sanu

attachicon.gifpb57.jpg

Ogólnie klenie dobrze brały tylko na początku długiego weekendu, można było złowić dużo dużych kleni nawet w pół godziny. Później zaczęła się pielgrzymka spinningistów na moje miejscówki i te klenie które mnie interesują najbardziej ( 50+) nie chciały nawet skubnąć.

Mniejsze dalej atakowały woblery ale już nie tak intensywnie.

Tutaj kuzyn i 45cm:

attachicon.gifmac45.jpg

W tym tygodniu już było dużo lepiej, klenie trochę odpoczęły po najeździe na długi weekend i zaczęły dobrze gryźć. Złowiłem jeszcze jednego dużego klenia, ale nie mam ani zdjęcia ani dokładnej miary bo wyszedłem na wodę tylko z wędką i małym pudełkiem w kieszeni :)  Oceniam go na ok. 55, 56 cm ( mierzone na palce i po wędce :) )

Sprzętowo:

G.Loomis GL2 STR1082s 6-10lb; 1/4-1/2 oz

Shimano Super 1500 gt-rc

Żyłka 0,18 albo 0,20 nie pamiętam dokładnie

Przynęty:

przy dużej wodzie bezkonkurencyjna była mała żabka Rebel ( na to padł rekord  :) ) , później robal Rebel i inne przynęty

w tym tygodniu, na dużo niższej wodzie najlepsze były imitacje chrabąszcza majowego np. Salmo tiny BC. Na niego złowiłem tego klenia na ok 55,56cm :)

Trochę się rozpisałem i wyszło mi takie podsumowanie prawie dwóch tygodni spędzonych w Bieszczadach :)

Pozdrawiam,

Marcin

Na górnym widzę, że nadal coś pływa ciszy oczy.