Skocz do zawartości

Klenie 2013

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dlatego dobrze jest spacerować w kasku :D

Może pozostawać w locie bez przerwy przez 2 do 3 lat. Ląduje przede wszystkim podczas okresu lęgowego, budując gniazdo i karmiąc pisklęta. Tak słyszałem nie jestem ornitologiem.

siedzą sobie u mnie w dziurach nad balkonem.. wlatuje do dziury i wylatuje.. hehe 

Powołując się na źródło Ptaki Polski Andrzeja G. Kruszewicza  cytuję.   Jerzyki w powietrzu nie tylko żerują, piją, jedzą i zbierają materiał na gniazda, ale nawet kopulują i śpią, a właściwie ucinają sobie krótkie drzemki, zawisając w powietrzu pod wiatr, na wysokości 2 do 3 km.

Dzięki za gratki.

Ostro gryzły tylko przez kilkanaście minut na smużaki, wyszły na szybko coś przegryźć i za moment znikły. W tym krótkim czasie około dwudziestu kilku brań i zbiórek, z tego wyjęte tylko trzy sztuki i dwa spady ładnych kluch, reszta niestety nie zapięta ale tak to jest na smużaki. A na zwykłe wobki  trzeba było się produkować żeby coś wydłubać.

u mnie na osiedlu gniazdowała masa jerzyków, niestety na wiosnę ocieplili blok i zalepili wszystkie dziury.. teraz ptaki wróciły do miejsc lęgowych i uderzają głowami nie mogąc wlecieć  do dziur.. szkoda.. 

obserwacja jak latają to coś wspaniałego, kto widział to wie..

Edytowane przez thibar

I tak jest niestety coraz częściej. Na warszawskiej Białołęce powstała pierwsza wieża lęgowa dla jerzyków. Ludzie niszcząc im miejsca gniazdowe mogliby w zamian stawiać więcej takich konstrukcji, tym bardziej że jerzyk to najlepszy niszczyciel komarów. Jak tak dalej pójdzie jerzyk podzieli los innych gatunków gnieżdżących się przy ludziach. Już teraz w miastach wróbel to gatunek zanikający. Szkoda by było tego pięknego ptaka.

• Like 1

Marek, ode mnie już były gratki na innym forum, ale tu jeszcze napiszę, że foty są przepiękne.

Ja łowię głównie w nocy, a wtedy ciężko o fajne zdjęcia...wczoraj na Warcie 2 kluski powyżej 40cm (zdjęcie jednej poniżej) i potężna lufa z ładnym odjazdem, niestety klucha przechytrzyła mnie podczas holu...miała spokojnie powyżej 50cm.

img0324x.JPG

Rybki wyjęte z płytkiego przelewu na nieśmiertelnego sieka bzyka.