Skocz do zawartości
  • 0

Impregnat

phalacrocorax

Pytanie

Remek w teście wędki Rozemeijer 2 jerk-it napisał: Osoby, które przywiązują do tego wagę powinny dodatkowo zabezpieczyć korek impregnatem, który jest dostępny w niektórych pracowniach wędkarskich. Trochę mnie to zaintrygowało. Może mi ktoś napisać coś więcej o takim impregnacie. Co się dzięki niemu osiąga, w jaki sposób się go stosuje i czy można go gdzieś kupić?

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sebek, coś w tym jesiennym żarciu brzan musi być. Ja badając przepławkę w Brzegu Dolnym też największą aktywność brzan odnotowałem jesienią. Natomiast ten koleś z Piły, łowił na Gwdzie, niemal w centrum miasta, rekordowe brzany na żółte twistery właśnie późną jesienią i zimą....

• 0

@Remas,

nie kombinuję nic aż tak ciekawego.

W tym roku odkurzyłem jeden ze starych kijów i stwierdziłem, że jest chyba najlepszy jaki mam na bolenie (złowiłem na niego najwięcej bolków i mam do niego zaufanie). Jest to stary Power Grip.

Chcę go trochę przezbroić i zmodyfikować rękojeść na tą grafitową. Potrzebne większe czucie :mellow:

Czasami bywa tak, że duże bolki biorą bardzo delikatnie i często za późno się zacina. Może ten grafit spowoduje, że będę bardziej przytomny podczas delikatnego brania... :D :D

Wędek też już nie mam aż tak dużo bo część sprzedałem, a część oddałem Mateuszowi. :D Zostały mi tylko najczęściej używane i te najlepsze...hehehe

• 0

Pozdrawiam,

@rognis_oko, w letnim sezonie 05 połapałem na Wiśle w nocy.

Ściąganego w nurcie ripera, jak nie był to dzień suma, atakowały bolenie. Czasami, pomimo PP fi 0,41 i ciężkiego sprzętu, czułem jak rapa płynie za riperem, seryjnie łapie za ogonek i łup - jak za dnia!

Moim zdaniem podostrz haczyk riperka i nie zapomnij o wieczornym paciorku! ;)

Czakam na opisy wędek megabassa. :unsure:

• 0

@Rognis

Z taka opinia nt. grafitowych uchwytow vs. korek zetknalem sie na TT - mysle ze ciekawa

(...)

It is heavy. Woven graphite is about 3 times the weight of cork of a comparable length. Many believe that sensitivity is increased with the woven graphite over a cork handle. But I only believe that to be true with Tennessee handles where you are actually gripping the graphite. Unless you actually grasp the woven graphite while using the rod instead of the reel seat you are gaining nothing with the different handle material on a rod with a reel seat.

Matt Davis

(...)

pozdrawiam

• 0

Spotkałem sie z opinią że kompozyty to mieszanina włókien i żywic najczęściej poliestrowych lub rzadziej epoksydowych krótko mówiąc nasączona mata lub tkanina. A z takiej struktury przez lata uwalniają się szkodliwe związki np. ksylen czy toluen. Czy zatem wielogodzinne trzymanie w rekach takiej rękojeści nie jest szkodliwe? O szkodliwości korka nie słyszałem.

Pozdrawiam.