Skocz do zawartości

Kołowrotek do 400zł

ch4ron

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie potrzebuje nabyć drogą kupna kołowrotek do uniwersalnego kijka rzecznego(kleń/jaź/okoń/czasem boleń), mogę wygospodarować 400zł na ten sprzęt. Jako, że wiedza moja na temat sprzętu jest znikoma, a doświadczenie jeszcze mniejsze zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze. Z góry dziękuję za pomoc!

Hej jesli ma byc nowka to pewnie cos ze stajni Ryobi (zauber,excia,applause) spro ( red,blue,black arc) penn (sargus,battle) z shimano jak i daiwa to jesli chodzi o cos do 400 zl to ludzie raczej odradzaja.Jesli zaufasz (komercyjnym??) testom to poczytaj na fishing-testy albo rapa-testy. Pzdr

Edytowane przez grunwald1980

Do tej pory myślałem nad Shimano Exage 3000 w wersji Matchowej, z dwoma rączkami, tylnim hamulcem i płytką szpulą, ale jak zacząłem czytać opinie, to się zniechęciłem.

Jaka firma zajmuje się rozprowadzaniem Spro na terenie Polski. Są łatwo dostępne?

W zasadzie w tej kategori cenowej trudno polecać coś poza klonami ryobi, no chyba, że coś z penna. Ale polecałbym jednak redarca lub zaubera (brzydszy). Dragona nie. Nieco gorszy nawój plecionki, co szczególnie czuć na mało lotnych przynętach a hamulce w szpulach lubi trafić szlag.

Gdy porównuję reda z równolegle używanym przez kolegę dragonem to mam wrażenie, że po dwóch latach red znacznie lepiej się trzyma. To może być kwestia egzemplarza. Z drugiej jednak strony, gdy firma na swój 'flagowy' egzemplarz wybiera model uproszczony to chyba i gdzie indziej też tnie koszty, co na jakość wpływa.

Ja w tym przedziale mogę polecić Ryobi Arcticę, 2 lata nim łowię, przekręciłem kilkaset godzin i praktycznie pod moje łowienie (obrotówki max 3, wobki do 7cm, średni uciąg rzeki, rozmiar 1000) maszynka pracuje dosyć płynnie, luzy minimalne od nowości, zaskakująca trwała obudowa i równy nawój, to są jego główne zalety, jestem z niego bardzo zadowolony, jeszcze mnie nie zawiódł  :)

Z tym emblemem to zapewne ten ból, że jedną szpulę ma a dokupienie następnej i nastepnej to spory wydatek. To naprawdę dobry i uwaga: trwały kołowrotek ale trzeba doliczyc troszke do tej ceny aby komfortowo, na rzekę , na rybki się  wybrać.

Edytowane przez FidoAngel

No to w tym budżecie i przy tych parametrach jakie podałeś to celuj w używke jakiegoś czarnuszka lub stradica gtm.

Czasami trafiają sie w stanie dziewiczym.ktore przeżyją niejedną nową konstrukcje.

Edytowane przez Karol Krause