Skocz do zawartości

Jaki myłynek pod Bolka?

5384

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Jak w temacie szukam opinii na temat jakiegoś kręcioła pod bolka.

Myślałem o stradicu ale sam już nie wiem....

Poproszę o opinię boleniarzy którzy sprawdzili swoje maszynki w boju :D

A i jeszcze jaka wielkość ma być 2500, 3000 czy może 4000?

Z góry dzięki

Pozdro B)

Zauber 4000 to zacny kołowrotek.Ja dwa ostatnie lato połowiłem na Stradic 4000FB.Zaleta to wysokie przełożenie,jak napisał Zorro dba o nadgarstki.Wada to wysokie przełożenie ,boli przedramię. :D Tak na poważnie to do boleniowania jest O.K.Tyle że mój jest Malezja i jego trwalość mnie niezadowalała,dlatego przyszły sezon będzie należał do Turka 3000.

Edytowane przez pisarz

Stradica można łatwo zajechać przy ciężkim łowieniu. Ja tak załatwiłem 4000FC uklejami RH12. Teraz mam TP4000Mg i dopóki się nie rozleci nie wymienię na nic innego, a to prędko nie nastąpi. Kręciłem ostatnio nową stellą i nie widzę znaczących różnic w porównaniu z moim TP.

Witajcie

Tak jak pisał kolega Czoper miałem, chyba najlepszą maszynę pod bolka ( TP 4000H) ale nie przewidziałem że mi się przyda. Po prostu wolałem latać na ryby ze stelką. W piwnicy nastrugałem boleniowych wobków i terach "Hiuston mamy problem"  :D .

Z racji tego że chciałbym coś szybkiego czyli: 5,7 do 6,2 to pomyślałem o stradicu no i cena przystępna :)

Nie ukrywam że na bolki to wyskoczę okazjonalnie w tym sezonie ;)

mam jeszcze trochę czasu coś pomyślę i jak namierzę to podpytam ;)

Dzięki za pomoc

Edytowane przez 5384

Stradica można łatwo zajechać przy ciężkim łowieniu. Ja tak załatwiłem 4000FC uklejami RH12. Teraz mam TP4000Mg i dopóki się nie rozleci nie wymienię na nic innego, a to prędko nie nastąpi. Kręciłem ostatnio nową stellą i nie widzę znaczących różnic w porównaniu z moim TP.

Widzisz Krisu Ty łowisz RH12,ktoś inny wobkami do 12 gram :) Pod ciężkie łowienie mogę od siebie polecić TP4000FA,pod lżejsze Stradica 4000FJ(sezon przekręcił,łatwo nie miał:-)

Który rocznik masz Mg?

Edytowane przez wildriver

najlepiej taki, co dobrze do kija pasuje, hamulec ma sprawny i linke dobrze przy wyrzucie oddaje, powiedzialbym prawie, czyli tak samo jak zawsze :)

przy okazji zapytam, gdzie/czy jest roznica w wielkosci (poza pojemnoscia szpuli) pomiedzy shimano TP 3000 i TP 4000 model '05 powiedzmy, lub TP 4000 MG a TP 3000S MG '06? bo jakos sie dopatrzec nie moge ... a juz prawie wytrzeszczu oczu dostalem?  :)

• Like 1

Witajcie

Tak jak pisał kolega Czoper miałem, chyba najlepszą maszynę pod bolka ( TP 4000H) ale nie przewidziałem że mi się przyda...

Chyba to taaka ryba ;) jesli nie bedzie problemem dla Ciebie waga to polecam TP sw4000/5000HG z 02r. zobaczysz jaka jest roznica w pracy tych kolowrotkow.  Ktos juz wczesniej proponowal TP sw. tylko nie okreslil z ktorego roku.

Bierz tego z 2002r. po pierwsze kreci przyjemniej od tego nowego i jest srednio dwa razy tanszy.

Niedawno kupilem tournamenta-Z 4000 iT z mysla o hardcorowym polowie do rzecznej orki. Sprzet piekielnie mocny, ale niestety jesli idzie o kulture pracy to do TP sw4000HG 02r. mu troche brakuje.

Wildriver nie wiem, kupiłem go od Patu. Musiałbym chyba na pudełku sprawdzić. Podoba  mi się to, ze jest bardzo lekki. Razem z moim cts12lb cały sprzęt to piórko a moc okrutna. Stradic fajna rzecz ale raczej do lżejszych przynęt. Wabiki takie jak RH12 błyskawicznie weryfikują wytrzymałość młynka. Stradiki nawet w rozmiarze 4000 się do nich nie nadają za duże przeciążenia.

najlepiej taki, co dobrze do kija pasuje, hamulec m asprawny i linke dobrze przy wyrzucie oddaje, powiedzialbym prawie, czyli tak samo jak zawsze :)

przy okazji zapytam, gdzie/czy jest roznica w wielkosci (poza pojemnoscia szpuli) pomiedzy shimano TP 3000 i TP 4000 model '05 powiedzmy, lub TP 4000 MG a TP 3000S MG '06? bo jakos sie dopatrzec nie moge ... a juz prawie wytrzeszczu oczu dostalem?  :)

Piotr oszczedzaj oczy! to nie zeby - dwa razy nie rosna!

Roznia sie szerokoscia szpuli. Reszta jest taka sama. Rotor jest taki sam. Po prostu jak zalozona jest szpula 3000 to odstep miedzy nia a bokami rotora jest wiekszy, niz wowczas gdy jest to szpulka 4K.

Warto pamietac ze piszemy o 3000 a nie o C3000 ...

Pozdrawiam

Guzu

Wildriver nie wiem, kupiłem go od Patu. Musiałbym chyba na pudełku sprawdzić. Podoba  mi się to, ze jest bardzo lekki. Razem z moim cts12lb cały sprzęt to piórko a moc okrutna. Stradic fajna rzecz ale raczej do lżejszych przynęt. Wabiki takie jak RH12 błyskawicznie weryfikują wytrzymałość młynka. Stradiki nawet w rozmiarze 4000 się do nich nie nadają za duże przeciążenia.

Stradica używam do klasycznych wobków boleniowych,do ok.9cm dł.TP mam do orki  ;)

'03

http://www.daily-fishing.ru/snasti/reels/shimano_03_twin_power_mg/

Czy ten '06?

http://www.daily-fishing.ru/snasti/reels/shimano_06_twin_power_mg/

Pamiętam,że Patu łowił tym z 2006 na pewno i chwalił.

Witam

Jacek {to do JAZ-a}  , jak Ty to robisz , że już dziesiąty sezon łowisz bolki na Stelkę 2500FA ?

Nieważne czy letnie , jesienne  czy też zimowe , jest i efekt i przyjemność i łapka się nie męczy.

No ja nie mogę wypowiedzieć się w tym temacie, bo jeszcze za używanie kołowrotka w rozmiarze 2500 pod bolka dostanę "bana" :D .

Przeczytałem wątek od początku i widzę, że poniżej 4000 nie można schodzić, no i ok.