JacekL Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) czy mógłbym prosić szanownych miłosników sprzętu retro o podanie kilku parametrów kołowrotka abu cardinal c3, chodzi mi głównie o wage kołowrotka oraz jego wielkość, do czego można by go porównać wielkością ze współczesnych kołowrotków np. shimano 2500 czy troche mniejszy? czy miał ruchomą rolkę przy kabłąku czy też nie? czy mocno skręcał żyłkę? jak to idzie w abu z wielkością np. C3, C4, C5 który jest większy a który mniejszy? Dziekuje za odpowiedzi. Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego np. Abu C4, jakie ma słabe punkty? Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez JacekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ma ruchomą rolkę,bez łożyska.Wielkościowo ciut większy niż shimano 2500.Wagowo był chyba zbliżony do Penna Battle 2000 czyli około280-300gr. Jak miałem to u mnie tylko pleciuge ciągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n15 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 C3 jest najmniejszy, a C5 największy. Rolka na kabłąku na łożysku ślizgowym teflonowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Dam Qick (np.1202)- w których modelach była terkotka? z góry dziękuje za odpowiedz Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Wojti była wersja z terkotką i bez terkotki tego modelu.Moim zdaniem najlepszy rozmiar w serii o świetnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc odgrzeję kotleta. Dostałem w prezencie kołowrotek DAM Quick 330N w idealnym stanie mechanicznym, wizualnie na 4 bo ma jakieś ryski i drobny odprysk pewnie od przekładania w szufladzie.Jako, że u mnie sprzęt musi łowić a nie leżakować to zastanawiam się gdzie go zastosować. Ktoś używał takiego z plecionką? Wydaje się mocarny, więc może akurat nada się jako trollingowy nawijak albo na rzeczne trocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Kołowrotek jest rzeczywiście mocarny i niezwykle trwały. W latach 70-tych ubiegłego wieku był chętnie stosowany do połowu pomorskiej troci i szczupaków w całym kraju. Z większością sumów też by sobie zapewne poradził. Jednak kupić go wówczas w naszym kraju - graniczyło z cudem.Był produkowany w czasach, gdy żadnych plecionek (może oprócz dakronowych) nikt jeszcze nie produkował, więc i kołowrotków do nich nie produkowano.Kołowrotek do plecionki powinien krzyżowo nawijać żyłkę na szpulę, a DAM Quick 330N i wszystkie późniejsze wersje np. 330P czy też te ze szpulą kołnierzową np. Quick 2002 i pozostałe rozmiary z tych serii, żyłki w ten sposób nie układały.W Quick'u 330N i pozostałych z tej serii rolka prowadząca się nie obraca, więc plecionka znacznie szybciej niż żyłka wyżłobiła by w niej rowek.Reasumując wg mnie do plecionki te kołowrotki się nie nadają.Mam ABU Cardinal 77 i 44, które podobnie jak ww. Quicki układają żyłkę, ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy by nawijać na nie plecionkę. Mam do tego współczesne kołowrotki.Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 panowie pytanko:mysle o kupnie kolowrotka do okoniowki. Pojawila sie oferta sprzedazy dam'a quick 1000fd. Od kiedy sie pojawil chcialem jednego (slimaki etc..) mam kilka pytanek jesli ktos go mial w rekach/rozpozna ze schematu:czy antyrewers jest natychmiastowy czy taki jak w ss whiskerze? jest wogole sens kupowac go do okoniowki? (90% gumki 3-10cm glowki 2-15g). uzywal ktos tego kolowrotka do podobnych zadan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Witam serdecznie. Mój pięcioletni syn w tym roku zaczął swoją wędkarską przygodę. Jego pierwszym kołowrotkiem jakiego używa jest właśnie Abu Cardinal 44. Mam nadzieję, że z biegiem lat będzie łowił właśnie na takie antyki. Nad wodą starsi wędkarze, co wiedzą co to za kołowrotek chętnie zagadują, że fajne połączenie młodości ze starym mocnym sprzętem wędksrskim. Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi