dawid_ Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Jesli kupisz scorpiona 1001 albo cokolwiek innego w tej klasie to komfort łowienia pojawi się przy lżejszych wabikach. W przypadku TRC66MF bedzie to np. 5cm twister na 6g główce albo tonący 5 cm butcher Salmo z pianki, wykonany na wtryskarce . O TO MI CHODZIŁO Wystarczy jak zejdę oczko niżej i będę mógł łowić spokojnie 8-10gr. W takim razie decyzja zapadła - kupuję scorpiona Casting nie jest taki prosty dla kogoś wychowanego na spinningu, ale dzięki wam powoli się w tym wszystkim orientuję. Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 to dobra decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Hasior jak zaczepiłem scorpiona 1001 do 10 funtowego avida o akcji X fast to bylem w lekkim szoku, bo żadne 5g nie chciało dobrze latać. Później oczywiście latały nawet lżejsze wabiki bo do kija X fast trzeba się przyzwyczaić. Faktem jest, że kijki o takiej akcji są dobre do jiga albo do agresywnego prowadzenia woblerów. Jednak rzuty z bardzo sztywnych patyków sa mało komfortowe. Przez jakiś czas wierzyłem, że scorpion 1001 to młynek faktycznie do minimum 5g wabików. Podobnie curado 101D czy Chronarch 51. jednak jak zaczepiłem 101d do kija 2-10g o większym ugięciu niz ten avid to mimo, ze na szpuli był ciężki jak cholera fluorocarbon to udawało mi się rzucac nawet takie maleństwa jak H3F (wykonany z pianki na wtryskarce !!) kleniowce typu bonikto czy maleńkie alaski Dorado. Na żyłce 020 jest jeszcze lepiej, bo szpula jest odczuwalnie lżejsza niż z fluorocarbonem. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 tak jest przy małych wabikach kijech o głębokim ugięciu moze zdziałac cuda jak porządnie sie naładuje to potrafi sporo ruszyćnawet takie szpule jak w mojej archaicznej calcucie ,juz sobie wyobrażam jaka masz frajdę z tego shikari a x fasty faktycznie w czasie machniecia słabo laduja ale prowadzenie wobla juz wczasie sciagania daje wiecej mozliwosci fikania podrygiwania sztywniejszym kijkiem niemniej jednak ja raczej skłania sie do głebszego ugiecia jesli chodzi o małe waliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Hasior ale mój shikari ISJ 601 nie jest kijem ładującym sie gleboko. To blank typu spinjig. Nazwa sama mówi za siebie. To kijek idealny do gumek czy mniejszych woblerków. To, że ładuje sie od 2g mimo sporej mocy 10 lbs wynika z perfekcyjnego uzbrojenia, idealnie dobranego do tego akurat blanku. Ponadto co może być istotne, ATC/shikari sa zdecydawanie lepiej opisane niż St croix. Przy calej sympatii do tej ostatniej. Wczoraj miałem okazję lowić oboma kijami uzywajac tych samych przynęt i stopien naladowania szczytówki był podobny w obu kijach. ja kij o głebszym ugięciu, taki typowy mod/fast wolę do wabików 10-25g bo wówczas przy dużym naładowaniu kija można je posłać na gigantyczne odleglości, nawt jak kij jest nie długi pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 kurcze Jerzy to ten kijek musi byc naprawdę niesamowity jak to jest fascik z takim uzbrojeniem i ladowaniem od 2 gr,na targach być może nawet ogladałem podobna wedkę uzbrojona spiralnie Lukasz miał to zgrane z chronem i fajnie latały małe blaszki,bedę chyba musiał sprawdzic ten kijek,w sumie to niemam takigo UL może więc czas pozdro hasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 hasiorISJ 601 jest poprostu sczególnie udanym blankiem. Pogadaj z Łukaszem powinien mieć takie blanki jeszcze na stanie. Ciekawy jest tez ten sam blank ale w długosci 6,6. Także wybór jest spory.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 @TomCast, odpaliles juz watek o dluzszych kijach do casta? Jestem zywo zainteresowany tym tematem, mysle to o lososiach. Drugie ewentualne przeznaczenie, to troszke mocniejszy kij na szczupaki przy polowie z brzegu. Mysle ze rzuty by sie wydluzyly, a przy polowie z brzegu ma to ogromne znaczenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Spokojnie, muszę porobić foty, bo mam obecnie dwa dłuższe kijki. Najpóźniej do weekendu sie z tym wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 no ja mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Hasior ale mój shikari ISJ 601 nie jest kijem ładującym sie gleboko. To blank typu spinjig. Nazwa sama mówi za siebie. To kijek idealny do gumek czy mniejszych woblerków. To, że ładuje sie od 2g mimo sporej mocy 10 lbs wynika z perfekcyjnego uzbrojenia, idealnie dobranego do tego akurat blanku. Ponadto co może być istotne, ATC/shikari sa zdecydawanie lepiej opisane niż St croix. Przy calej sympatii do tej ostatniej. Wczoraj miałem okazję lowić oboma kijami uzywajac tych samych przynęt i stopien naladowania szczytówki był podobny w obu kijach. ja kij o głebszym ugięciu, taki typowy mod/fast wolę do wabików 10-25g bo wówczas przy dużym naładowaniu kija można je posłać na gigantyczne odleglości, nawt jak kij jest nie długi pozd JW Teraz Jurku ja nic nie rozumiem z tych symboli Ale tak serio mówiąc to jak ja szukam wędki 10-12lb to kupuję blank Elite 8lb i śpię spokojnie. Blank Shikari, właściwie zbudowaną na nim wędkę, miałem w ręku raz w życiu więc nie będe się wypowiadał na temat ich wartości użytkowych. Dla mnie technika jest najważniejsza bo ona zrekompensuje na prawde wiele. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi