Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird 788cxi HD DI Combo

joza67

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

nie do konca rozumiem chyba tak samo jak kazde echo. ustawiasz stozek jaki co pasuje (jesli masz 2 w instrukcji stoi ktory jak). pozniej ustawiasz kasacje szumow i czulosc by sie syfy  nie robily w toni  (ew zaklucenia powierzchniowe a jesli to nie pomoze to by pokazywal wode od 1m glebokosci). I tyle. Nikt ci nie powie jak ustawic bo nikt nie plywa twoja lodka na twojej wodzie. - moze sie okazac, ze woda "kwitnie" i trzeba bardzo czulosc zmniejszyc albo babelki powietrza robia syf kolo czujnika i nic z ustawiania). Zacznij od czulosci skierowanej na dno - jesli to twoje pierwsze echo to nei spodziewaj sie ferii lukow co 5m skup sie na braku zaklucen w slupie wody i dokladnym pokazywaniu dna. Masz jakis konkretny problem czy poprostu chcesz ustawic lepiej nie wiedzac czy jest dobrze?

• 0

Czyli mam rozumieć, że jak ustawię podstawową paletę kolorów i dno jest pokazane jako czerwona linia to czym jest ona bardziej cienka to dno jest twardsze a jeżeli jest gruba to dno jest miękkie ? A jak wygląda obrazowanie twardego i miękkiego dna w DI ? 

• 0

mam 597ci hd di i do niej bede sie odnosil. :

W standardzie echo pokazuje palete czerwone>niebieskie(?) od echa mocniejszego do slabszego.

I tak dno rysuje jako gruba czerwona linie:

o jak tutaj pod lawica okoni (te wszystkie smugi gora dol to zerujace okonie  - pewnie z 150 ich zlowilismy moze i wiecej w kilka h ;P

S000061.jpg

a jak masz ustawione WHITE LINE to echo najmocniejsze przocz bycia czerwonym ma dodatkowo bialy pas w srodku i np tak wyglada twarde dno bez porostow (znowu lawica okoni grana na fotce): widzisz cieniutka czerwona linie po lewej stronie? to ona pokazuje zarys dna a taka cienka bo dno twarde (co pokazane jest przez bialy pas pod nim): Prawda, ze latwiej zgadnac gdie dno twarde gdzie nie?

S00110.PNG

a na koniec masz fotke twardego dna z wodorostami czy innym mulem nad nim (stad gruba czerwona kreska pokazujaca dno):

S00086.PNG

teraz jasne po co white line?  a co do czulosci to ustawiasz tak by nie bylo syfow na ekranie (czasami sa u gory wtedy uzywasz surface cluttera a w extremalnych przypadkach dajesz min depth na np 1m to ci echo nie pokazuje pierwszego metra wody).

• 0

Wszystko fajnie i jasno wygląda w teorii. Niestety rzeczywistość brutalnie weryfikuje takie teorie. Prawda jest taka, że w pewnych warunkach niemożliwe jest określenie twardości dna lub też jest to bardzo utrudnione. Prostym przykładem są zaporowki z silnym zakwitem i cieplą wodą. Minionego lata niemal stanąłem na uszach, żeby uzyskać jednoznaczny odczyt twardości dna na moim Lowrance. Zbiornik znam niemal na pamięć, tak też wiedziałem, czego mam sie spodziewać na ekranie echosondy. Po dwóch godzinach poległem nie osiągając niczego.

W nieco chłodniejszej i bardziej klarownej wodzie nie ma najmniejszego problemu. Wystarczy odpalić echo na nawet na domyślnych parametrach i mamy jasną sytuacje gdzie dno jest twardsze a gdzie miększe. Tutaj wystarczy podręcznikowa wiedza manuala.