Skocz do zawartości

Loc tite - specyfik do fixowania srubek w obudowach kolowrotkow

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, ze jakis czas temu byla rozmowa w temacie Loc Tite i ktory produkt wybrac by bylo dobrze.

Pare osob deklarowalo wowczas, ze cos kupi i wyprobuje.

Jak przebiegly proby ?
Czy ktos moglby podzielic sie wiedza ktory produkt Loc Tite najlepiej sprawdza sie do zabezpieczania srubek w obudowach kolowrotkow ?

Dziekuje

Guzu

http://www.loctiteproducts.com/threadlockers.shtml

Edytowane przez Guzu

@guzu może być również coś takiego

http://www.aviatormodelshop.pl/pl/p218-uhu_schraubensicher.html

Sprawdza mi się to od 6lat. W Polsce do dostania w Castoramach. Aplikowanie to najlepiej dać dosłownie maleńką kropelkę na koniec gwintu. Jeśli ktoś przesadzi może mieć problemy z odkręceniem i pozostaje tylko podgrzanie śruby (ratowałem raz kołowrotek kumplowi poprzez dotknięcie łba śruby kolbą lutowniczą)

pozdro Maciek

Witam.

Od lat stosuję LOCTITE 641 - kolor żółtawy przezroczysty.
Ma zastosowanie w mocowaniu łożysk w gniazdach,tulei,sworzni itp. Znakomicie nadaje śię do zabezpieczania śrub w obudowach kołowrotków.
Co najważniejsze demontaż nie sprawia wielkiego problemu,oczywiście przy zastosowaniu odpowiednich narzędzi.
Ten preparat jeżeli chodzi o demontowalność nazwałbym średnim.

Drugim jest LOCTITE 270 -  kolor zielony.
To środek do specjalnych zadań - bardzo trudny demontaż.

Spaja częśći metalowe -warunek - bardzo dobrze spasowane,najlepiej łączy po lekkim ogrzaniu.

Ten preparat nazwałbym ciężkim.

Trzecim jest LOCTITE 222e - kolor różowy.

To najlżejszy preparat służący do zabezpieczania srub przed wibracjami i drganiami

Bardzo dobrze zdaje egzamin w naszym majsterkowaniu.

Stosunkowo lekki demontaż.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 1

Józiu -  to temat rzeka przy naprawach,majstrują sobie niektórzy i nie mają tego czućia -  pozrywane gwinty,urwane śruby itd.

I tutaj mają te preparaty zastosowanie,a szczególnie LOCTITE 270 na bazie którego można odtworzyć zepsuty gwint,ale to " wyższa szkoła jazdy ".

Są też połączenia na zawiasach kabłąka gdzie śruby wykonane z lekkich materiałów ( duraluninium ) np.STELLA należy koniecznie zabezpieczyć.

Te sruby nie dokecamy zbyt mocno (niejeden już urwał ).

I wiele innych zastosowań o których mógłbym pisać godzinami.

A tak na margineśie to nie jestem Guru :)

Pozdrawiam serdecznie

A tak na margineśie to nie jestem Guru :)

Dla mnie tak :) .

Już kumam temat,  jeszcze nigdy nie przekręciłem gwintu przy serwisowaniu ale to nie znaczy że nie może się zdarzyć ;) .

Dziękuję za informację, zwłaszcza że 3 stelki mam a śrubki u nich delikatne i o zerwanie gwintu nie trudno. .

Dziś kupiłem do pracy taki specyfik firmy CX 80 z symbolem RC-42, z tyły na instrukcji  jest jeszcze symbol L 242. Niebieski.Dla sprawdzenia zastosowałem,ponoć pełna wytrzymałość po 24h.Jutro sprawdzę jak przyjdę do pracy i napisze co i jak. Buteleczka 10ml kosztowała 18 zł.

Eksperyment zakończony, śruba średnica 6mm gwint metryczny, dwie nakrętki na jednej dużo kleju na drugiej mniej, obie nie do rozkręcenia palcami, kluczem tak choć ciężko.Pewnie się nadaje ale jeśli już to bardzo, bardzo mało bo może być problem z odkręceniem.