Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mifciu faktycznie jak krótszy blanczek bo bedzie to icaxzej pracowało dołem będzie sztywniejsze i zbieżnośc inna będzie długasa,bardziej uległy bedzia,pamietam zbieznosci Kongerowskiego Tanga ,niczym piramidka był :lol:

co do obiazenia i wyważenia,to istotne jest bys potem uzywał najlepiej kolowrotka pod który wyważasz wedkę,

ja mam wypaczenie i musze zawsze wywazyć kij nawet te robione podemnie(bo kołowrotka niewysyłam w czasie projektowania,a to by było najwygodniejsze dla rodbuildera.

ja osobiscie wolałbym jak potrzeba pozostać przy dłuzszym kiju i wywazyc go nawet wieksza iloscia ołowiu, nie jest to odczuwale tak jak lecący na ryjek szczyt.wręcz odczuwa sie ulgę,a przeca wagowo jest wiecej gram B)

@casso, dobrze kombinujesz. Nie jest az tak wazne ze roznica miedzy tym blankiem 9' a 9'6 wynosi pare gramow.

Istotna jest tutaj nie masa lecz sila dzialajaca na nadgarstek, ta zas jest zalezna od dlugosci wedki, im dalej od reki tym ta sila bedzie wieksza, bo wiadomo, wzor opiewa, ze siła x ramię sily..

Do tego dochodza wzgledy ergonomiczne, zwiazane z podbieraniem, ktore zaczynaja sie pogardszac od 2,6 w gore (moje spostrzezenia).

Wedka na spora rzeke wg. mnie rzadko kiedy bedzie krotsza niz 2,6-2,7m ale powyzej to juz sie mozna zastanawiac bo np. wedka 2,75 z krotszym dolnikiem moze miec dlugosc uzytkowa rowna wedce 2,9.

Ta seria jest ciekawa bo wyglada, ze maja mala srednice zewnetrzna co da mniejsze opory powietrza.

To wszystko sklada sie na to, co sie odczuwa lowiac, tworzac badz nie, komfort lowienia.

Pomimo ze ciekawy blank to dalece nie nadaje sie na jazie. Jak napisalem, jako taki kompletny uniwersal to dazylbym w str. tego Talona badz tego Certifieda.

Gumo

• 3 lata później...
Gość White--fish

Stoję przed wyborem wędki do 1oz, uniwersału nad rzekę (Wisła, Bug, Narew). Zastanawiam się między seryjnie zbrojonym St.Croix Avid'em a Batsonem (XST, IST) z pracowni FC.

Odnośnie przynęt, będą to woblery sterowe typu minnow długości 8-10cm oraz wadze do 10g, woblery typowo boleniowe jak Thrill, Hermes, Tender i różne konstrukcje hand made. Nie zapominając tu o bezsterowcach typu RH85 (21g). Generalnie woblery od jakiś 8 do ok.20g. Gumy długości 3-4" na lekkich główkach (np. predator 3 + 3g główka, daje nam razem ok. 10g) czy boleniowe gumy RH (np. RH10/16g). Generalnie wędzisko musi dobrze operować przynętami o masie 10-25g.

Zastanawiam się nad długością wędziska. Czy będzie zauważalna różnica pomiędzy długością 8"6' (2,59m) a 9"0' (2,74m)? W rzeczywistości to 15cm, które przełoży się na odległość rzutową?

Pozdrawiam Łukasz

W większości sytuacji nad wodą, kiedy rzuty nie są technicznie wystudiowane i wyżyłowane, te 15 cm różnicy w długości będzie miało pomijalny wpływ na zasięg.

Może natomiast okazać się znaczące przy prowadzeniu przynęt: na płytkich łowiskach z urozmaiconym dnem, czy np. na kamienistych opaskach, dłuższy kij da większe możliwości manewru; za to krótszy bardziej sprzyja agresywnemu operowaniu przynętami gumowymi.

Osobiście, z reguły blanki St. Croix cenię wyżej niż Batsony, ale kije zbrojone fabrycznie cenię znacznie niżej od budowanych na indywidualne zamówienie u biegłych w swym rzemiośle rodbuilderów ;)

Edytowane przez chub norris

Łukasz ma rację, mit długości wędziska przekładający się automatycznie na jego zasięg wciąż pokutuje i trudno go tak naprawdę obalić publicznie ale mniejsza o to...

Nie warto kruszyć kopi o te 15 cm wygody  ;) choć osobiście w takich warunkach łowię od 2,7-3m  :lol:  :lol:  :lol:  co już jest nie wygodne pod gumę ale prze wygodne pod woby  ;) Te 2,7 to rozsądny kompromis pomiedzy gumowaniem a woblerowaniem i jak nie jesteś chłopcem typu 140 w kapeluszu to i prowadzenie z dalszej odległości tez będzie ok ;)

Gość White--fish

A o którym batsonie myślałeś? O ist1085f?

Analogicznie, wystarczyło sprawdzić. Mówiłem o Batsonach IST1025, IST1084 oraz XSR1025 i XST1084.

Jako ze jestem w posiadaniu Avida 8,6 1oz. (nie fabryczny)pozwole się wtracic i ......odradzam.Wydaje mi się,ze to za duza moc jak na taki uniwersal,choc podane przynęty obsluzy spokojnie.

Obawiam że że ten delikatnijszy do 3/4oz może się klaść pod woblerem czy gumami RH (waga ok. 20g).

W większości sytuacji nad wodą, kiedy rzuty nie są technicznie wystudiowane i wyżyłowane, te 15 cm różnicy w długości będzie miało pomijalny wpływ na zasięg.

Może natomiast okazać się znaczące przy prowadzeniu przynęt: na płytkich łowiskach z urozmaiconym dnem, czy np. na kamienistych opaskach, dłuższy kij da większe możliwości manewru; za to krótszy bardziej sprzyja agresywnemu operowaniu przynętami gumowymi.

Osobiście, z reguły blanki St. Croix cenię wyżej niż Batsony, ale kije zbrojone fabrycznie cenię znacznie niżej od budowanych na indywidualne zamówienie u biegłych w swym rzemiośle rodbuilderów ;)

Drugim akapitem rozjaśniłeś mi trochę umysł. Mometami te 2,6 może być krótko jeśli chodzi o brzeg.

Od dawna marzy mi się coś z St.Croix, kiedyś jak XRods jeszcze działał miałem Blue Rapida itd.

Z zaproponowanych przez Ciebie blanków sugeruję Batsony z RX8. Wprawdzie trochę podatniejsze w dole od Avidów i jakby ciut mniej lbs'ów miały, ale do 1 oz. zdecydowanie są. Są też czulsze i mają ciut delikatniejszą szczytówkę, co ułatwi machanie przynętami z dolnego przedziału. A jakbyś jeszcze uwzględnił XST1144F w tytanach .... ajjj :ph34r:  miodzio :wub:

Doradzam Batsona RX8  XST1085F, jeżeli nie lubisz bardzo długich kijów ten będzie idealny. Bardzo ładna praca i operowanie przynętami w podanym przez ciebie zakresie. Mam takiego operuje nim na Warcie i sięgam wszędzie gdzie potrzeba.

Avid 8'6 do 3/4 to super kij, ale te 21 gram woblera go pognie, jest idealny do spiritow, hermesow, innych drobno pracujacych woblerow. Rh 10 moze na plecionce ogarnie, gumy 3' na główkach do 10 gram.

Tak poza tym - kij bajeczny.

Moze avid 9' do 1 oz bylby dobry - podobno bardziej spolegliwe te 9 są, ale to tylko ze slyszenia...

Cześć

Avidami nie machałem, ale miałem okazję ,,macnąć" Batsona XST1025. Moim zdaniem sprosta Twoim wymaganiom.

Już lekką przynętę poda i pod niewielką rybką ładnie zapracuje, a przy przyłowie czegoś większego też nie powinienieś mieć problemów.

SS

Potwierdzam że uncjowe Avidy - SC III - 8'6" i 9' to dobre kije, ale czy Ci podejdą - zależy od tego czym łowisz teraz.

Jakiś czas temu i ja byłem bardzo nakręcony na St.croix i stałem się posiadaczem AVS90MHF2 uzbrojonego fabrycznie oraz blanku SCIII70ULM2, który uzbroiłem samodzielnie.

Mnie te kije nie powaliły, obu już nie mam, moje odczucia z ich używania były takie jak bym się cofnął w czasie o dwie dekady.

Osobiście bardziej polecam batsona rx8.

Udanego wyboru.

drzejko

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Avid 1 1/4 oz ma spolegliwą szczytówkę, która siada pod kopytem 3 na główce 10g, a co dopiero 1 oz ... Mocne to, solidne, rzucać można i cięższymi wabikami, ale z nadawaniem odpowiedniej pracy przynętom jest tak sobie. 

:unsure: :wacko: :blink: ..a łowiłeś chociaż uncjówką czy wróżysz z fusów???

• Like 1

No jak łowiłem nie uncjówką, ale uncjówką plus jedna czwarta uncji i szczytówka była spolegliwa, to w uncjówce będzie mniej spolegliwa? Nie poderwie się nią tak gumy z dna, jak wieloma innymi kijami, które miałem.

PS
Avid to naprawdę nie jest żadne bóg wi co. Miałem, łowiłem, przy Dragonie HM 62 Pike, który gumę 4 cale na główce 12 po prostu wyrywa z dna (nie wspomnę o HM-ie 80 Hot Shot), to jest taki sobie kij.

Edytowane przez Wilk_

Patu, przypuszczam, że znasz się lepiej ode mnie. Może źle się wyraziłem. Nie w tym sensie "kucał", że było mu ciężko, że był przeciążony! Nie próbowałem, ale przypuszczam, że wytrzymałby rzuty pięćdziesięcioma gramami. Mówię o tym, że uginała się szczytówka przy podbijaniu kopyta 3 na główce 10g. To zupełnie inna półka, ale dam przykład: mam Xtreme 2.3m do 18g i przy podbiciu opisanej przynęty ona startuje z dna jak torpeda, a w Avidzie tego nie było. O to mi chodzi. Tak, to kij jest mocny, nawet ta uncjówka jest potężna - mocniejszy model miałem, a uncjówką parę razy rzucałem - ale mnie na przykład przeszkadzało to, że nie mogę z gumą zrobić wszystkiego, co chcę.