Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bezszmerowo minął nas Efftex..
Ale szczątki ,czy też okruszki nowości dziś u Żbika obejrzałem . Nowości z St.Croix na 2008 ..
Wreszcie dotarły Avidy w długości 10'6 według IPC skonstruowane . I jestem pod wrażeniem . Trzy czwarte uncji ma moc , szybkość , chęć do tyrki , siłę , upór . I autentyczne ,wyrażne progresywne ugięcie . Prawie długi Elite ..
Zupełnie inny blank niż dotychczasowe Salmony tej firmy . Także Inshore'y i Elite'y w nowych wcieleniach mogą zachwycić .
Cen jeszcze nie ustalono .
Lobbystycznie może powyższe trącić , ale intencja jest czysta .
Uwielbiam to ..

• 1 rok później...

Porównać nie porównam, ale na dziewięciostopówce VI+ Talona do 3/4 uncji i 15 funtów mocy (9'0MF2) ma od wielu lat spinning mój redakcyjny kolega @Gumofilc, no i jako że widziałem ten kij w akcji nieraz a i sam trochę pomachałem mogę powiedzieć że jest to jeden z najlepszych blanków tej konfiguracji jaki miałem w rękach. Najlepszy bo najbardziej uniwersalny - naprawdę moim zdaniem Talonowi w tym modelu udało się zawrzeć bardzo dobry kompromis który dla mnie jest punktem odniesienia do innych konstrukcji.

Oczywiście tam gdzie mówimy o markowych produktach, tak jak w tym przypadku, możemy mówić co najwyżej o osobistych preferencjach bo na zły wyrób raczej się nie natrafi :D I nie zamierzam ukrywać że mi najbardziej leżą właśnie wyroby Talona. Talon nie robi szumu medialnego wokół swoich wyrobów, nie przeprojektowuje co sezon modeli, materiałów itp - przez co niektórzy mogą odnieść wrażenie że konstrukcje tej firmy zdążyły się zestarzeć. Ja jestem innego zdania - uważam że wiele blanków Talona jest po prostu tak świetnie przemyślanych, zaprojektowanych - że nie ma co już w nich poprawiać :D

Łowię AVS90MF2 i jestem nią zachwycony. Fakt, nie mam porównania do w/w kijów stąd moje zdanie nie będzie w pełni obiektywne. Traktuję go jako lekki uniwersał. Doskonale spisuje się już z woblerkami 2-5cm w podchodach jaziowo-kleniowych, kilkunastogramowymi boleniówkami (choć niektóre jak HERMES potrafią już solidnie wygiąć blank pod prąd), gumą uzbrojoną w główkę 5-15 gr czy obrotówką w rozmiarze 1-4. Świetnie się ładuje, ponadto nie odnotowałem żadnego poważniejszego spadu. Traktowany jako uniwersał służy mi także jako podstawowe narzędzie do polowania na brzany, blank potrafi pięknie je umęczyć i wyciągnąć (dla odmiany AVSMHF2 jest wg mnie dla nich za twardy)

jak napisał mój przedmówca bardzo uniwersalny kij do większości zastosowań nad rzeką fajnie męczy ryby jest dość ustępliwy z gumą od 5 do 15 gram da sobie rade później może być problem ciepła w miarę głęboka akcja pozwala w miarę komfortowo i bez zbytnich stresów połowić klenie na woblery 4 5 cm boleniowki do 7 9 cm ale z oszczędną pracą (salmo thrill już był lekka przesadą) obrotówki 2 3 jak najbardziej to co mi się w moim podoba to to ze zakładam szpule z 0,18 i wobki po 5 cm i kusić klenie, bolenie i da sie połowić a za chwilę zakładam linkę 10 lb wobler 12 cm i mogę próbować łowić sandacze w nocy

wydaje mi się,że 9`0 może być nieco bardziej z akcja szczytową niż 9,6

Witam,

@Fatso- najlepiej bedzie chyba jak udasz sie do Fishing Center. Nie jest to zlosliwa uwaga pod zadnym pozorem. Obejrzysz sobie blanki czy gotowe wedki i bedziesz mial wieksza szanse wybrac cos co ci najbardziej bedzie pasowalo. Uzytkowo nie bedzie miedzy nimi za wielkich roznic a te male powoduja wybor takiej a nie innej wedki.

Osobiscie zawsze lubilem wedki zbudowane na blankach Talona. Mam troche dluzszego ( 10') do 3/4 oz i jestem bardzo zadowolony. Lowilem nim bolki w Polsce, pstragi w UK czy spore szczupaki w Szwecji. Polecam.

Pozdrawiam,

Bujo

Oooooooo ja też mam takiego samego Talona jak kolega @Bujo :D,mój ma matowy blank.Ciskam nim wobki od 4g do 20g czasem ponad.Wyśmienity kij na bolenia ale i nie tylko.Po wizycie w FC stwierdzono ze kij ma już z 10 lat :D.Wcześniej tym kijem łowił na Wiśle i Odrze klenie,bolenie,szczupaki kolega @pirania74.

Jestem w posiadaniu też Batsona XST1264F RX8 3,20 c.w 10-28 linka 10-17, Fast Med,lecz jakoś nie mam chęci nim łowić...może na jesieni.Zakochałem się w Talonie B).

W FC byłem i pogadałem sobie. Pogadać mogę również przez telefon. Kijów na tych blankach akurat nie było. Poza tym u P. Matuszewskiego jest szansa jedynie na Talona, czy Batsona. St.Croix nie ma i nie wypowiada się na ten temat. Ktoś miał okazję porównać ww. kije?

Pzdr

Fatso

W FC byłem i pogadałem sobie. Pogadać mogę również przez telefon. Kijów na tych blankach akurat nie było. Poza tym u P. Matuszewskiego jest szansa jedynie na Talona, czy Batsona. St.Croix nie ma i nie wypowiada się na ten temat. Ktoś miał okazję porównać ww. kije?

Pzdr

Fatso

Witam,

@Fatso- myslisz ze sa osoby na forum, ktore porzadnie przelowily wszystkimi kijami o tej samej dlugosci i c/w? Nie mowie tutaj o kilku rzutach tylko o paru miesiacach przynajmniej zeby wysnuc jakies miarodajne wnioski. Bedzie ciezko. Ja z StCroix nie mialem do czynienia wiec podobnie jak Irek nie moge ci doradzic. Batson tez jest super kijkiem podobnie jak Talon. StCroix prawdopodobnie tez. Wybor jest Twoj :D

Nie napisales tez informacji odnosnie przynet jakich zamierzasz uzywac co jest bardzo wazne.

Pozdrawiam,

Bujo

Cuda to tylko w Erze )

Nie trzeba jednak łowić kijem kilka miesięcy, żeby go choć trochę poznać. Nawet parę rzutów taką, czy inną przynętą, da jakieś pojęcie. Szczególnie jeżeli machamy zwykle np. Avidem, a rzucimy parę razy Talonem, czy Batsonem i wiemy z grubsza czego się po nich spodziewać. A przynajmniej czy nam leżą, czy też nie. Ja akurat takiej okazji z ww. kijami nie miałem, dlatego pytam. Jerkbait ma tylu użytkowników, że chyba ktoś, kto choć trochę pomachał co najmniej dwoma z tych kijów, znajdzie się. Jak nie, to też nie ma tragedii.

A w kwestii przynęt...wszelakie. Twarde i miękkie, drewniane i metalowe. Z tym, że głównie żyłka.

Teraz mam Batsona IST 1024F, ale chodzi za mną coś 2,75. Miałem krótko Blue Rapida o takich parametrach, ale jednak nie pasował mi. Jakiś taki zbyt ceramiczny. Widać jestem trochę niżej modułowy. Mam dość silne wrażenie, że gdyby połączyć ugięcie Blue Rapida z większym ciepłem pracy niższego modułu, byłoby to to. Batson z kolei jest trochę hotshotowaty, ale jednak bardziej mi pasuje. Kombinuję dalej... :D

Pzdr,

Fatso

A ten cholerny Avid chodzi za mną od dawna. Chyba wreszcie ja pochodzę za nim <_<

Witam,

@Fatso- najwazniejsze zebys byl zadowolony. Byly kiedys idealne blanki odpowiadajace Twojemu opisowi, niestety nie robia ich juz pare ladnych lat ( chodzi mi o stare modele CD Exclusive). Wielka szkoda :(

Jest tez Gatti, niezbyt popularny w Polsce, ale tez bliski twoim wymaganiom.

Jesli Avid chodzi za Toba od jakiegos czasu to....... :D

Pozdrawiam,

Bujo