guciolucky Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Wszystko jest kwestią tego czy kij ma być precyzyjnie skierowany do danych potrzeb czy ma być jeszcze trochę bardziej uniwersalny i to właśnie ta uniwersalność a w zasadzie podświadome do niej dążenie przeszkadza w wyborze. Wiele starych konstrukcji, choć lubianych, ma w sobie pewne niedoskonałości, które są poprawione w konstrukcjach nowszych ale za to mniej uniwersalnych i tu następuje pętla. Zawsze zastanawiam się czy do łowienia kleni potrzebuję kij z dolnikiem na suma i szczytem na jazia? Posmakowałem już kilku rzek i okazało się, że zamiast jednej wędki mam ich mały stosik a i tak przydała by się jeszcze jedna lub dwie... nie ma uniwersalności oj nie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Dominik to co piszesz o Raduni i Wdzie, choć tam nie łowiłem mogę sobie dobrze wyobrazić gdyż przed wieloma laty miałem taki sam dylemat na pewnym pstrągowym odcinku Pilicy. Długi polny odcinek a potem leśny. Dylemat swój rozwiązałem tak, że parkowałem na granicy obydwu odcinków i na leśny zabierałem króciaka a na polny dłuuugasa nie musząc szukać kompromisu w postaci jednego kija, który na jednym był za ciut za długi na drugim ciut za krótki.Taktyka czasem rozwiązuje dylematy sprzętowe bez dodatkowych wydatków i porządkuje różnego rodzaju zaszufladkowania w naszej głowie.Może warto zamiast mielić kołami w błocie odpuścić i nie szukać tak daleko idącego kompromisu? Jeśli takie odcinki są naprzemienne to może też warto zrobić dwa przeloty odcinka dobrze się dopasowując do każdego z nich?Może warto także przeanalizować stanowiska ryb, które na nich łowisz, także ich pory aktywności bo inaczej się obławia rzekę łowiąc z prądem inaczej pod prąd w czym pomaga krótsze lub dłuższe wędzisko. Inaczej się wydłubuje ryby z zakamarków domowych a inaczej się to robi na ich żerowiskach, gdy ściąga się aktywne ryby. Poziom wody także dużo potrafi zmienić jak chodzi o stanowiska i dopasowanie sprzętowe do nich...Oczywiście własne upodobania decydują i tu nasuwa mi się także przykład z praktyki. Łowiłem ze swoim wieloletnim towarzyszem pstrągowych wypraw na pewnej leśnej niezbyt szerokiej rzeczce,- ja jako wygodnicki używałem króciaka 7", on jako zdeklarowany oszczędnik Odrzańskiego długasa 9"6',- wyniki mieliśmy podobne...Różnicą była taktyka i technika łowienia ale jednym i drugim kijem dawało się, tylko w nico inny sposób obłowić każe miejsce używając innych przynęt. Mnie także łatwiej się chodziło po krzaczorach z króciakiem i nieco szybciej, kolega musiał bardziej uważać i chodził wolniej ale wypad na ryby to przecież nie wyścig a złowienie ryby jest możliwe prawie każdą wędką Pisze to bo obawiam się, że znalezienie założonego optimum długości do pozostałych założeń może okazać się w praktyce zbędnym i kosztownym poszukiwaniem,- ale oczywiście mogę się mylić bardzo... Edytowane 3 Marca 2015 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 U mnie klamka zapadła robię M1 9,6' do 8lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Długość: 9’ (i tego się trzymajmy). Tia... trzymajmy się . Cały misterny plan zrobienia kleniowo-pstrągowego uniwersału sie oddala. Tym bardziej się oddala, im bardziej mi sie podoba ten MATAGI TR78 Super Nimble Minnow . Co to jest te 40 cm . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buba11 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Witam.Mam pytanie jaki byłby w przybliżeniu koszt stworzenia wędziska na blanku muchowym pod klenie i pstrągi? cw 2 - 15 może mniej XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 mało informacji , na razie to 500-3000zł zalezy co chcesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad79 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Panowie nie przesadzajmy, za 500 zł to chyba że kolega zbuduje go sam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Panowie nie przesadzajmy, za 500 zł to chyba że kolega zbuduje go sam fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 No nie wydaje mnie sie , na srebrnych minimach , blanku za stówkę i pianeczce dało by radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 No nie wydaje mnie sie , na srebrnych minimach , blanku za stówkę i pianeczce dało by radę .a jaki to blank za stówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 a jaki to blank za stówke Chyba coś jak sraxon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 E tam... A batson spg? A blanki no name z eBay? . A CRB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 jest CRB fajne króciaki, bardzo przyzwoite za nieduża kasęno name z ebay sam kupowałem, ale przy obecnym kursie USD to już się nie opłacaBatson SPG pod inne zastosowanieKolea na początku zaznaczył że chodzi o spinn na blanku muchowym i tutaj robi sie problemjedyne rozsądne rozwiązanie to MHX Panfish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad79 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgadza się ale nawet na blanku za 100 zł nie ma szans go zbudować w zarejestrowanej firmie płacącej podatki.Szybka wycena:Blank 100 zł Przelotki minima tichrome match + sic 100 zł ( w najlepszym wypadkuUchwyt DPS 16 silver 25 złRękojeśc + pierścienie 100 złzaczep 12 złWykonanie + pokrowiec 400 zł Wysyłka 30 zł Razem 767 zł Raczej się nie da , chyba że zrobi to ktoś prywatnie za browara 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Robienie wędki na blanku za 100 ma tylko sens jeżeli się to robi albo samemu albo u kumpla jak to nazwałeś "za browara" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) DOBRA PANY. POTRZEBUJĘ PROPOZYCJI I OPINII.RYBA-KLEŃ,PSTRĄGRzeka-szerokość od 10 do 35 metrów,rzeka nieuregulowana nurt słaby,miejscami średni,często zmienia się dno ,średnia głębokość 20-50 cm,zdarzają się dołki 1-2 metry,Wystaje duzo kamieni,rzeka z przezroczysta wodą,potrzebuję rzucać 20-30 metrów(PRECYZYJNIE),lowię tylko i wyłącznie WAHADELKAMI 2-6 GRAM.Potrzebuję czegoś 2,6 metra w górę,o akcji szybkiej,ciętej,żeby kontrolować wahadełko,będę łowił nanofilemDO WYDANIA 1000ZŁ.Z góry dzięki za propozycje. Edytowane 9 Października 2019 przez gerro28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) jeśli przełkniesz nieco krótszego to polecam talona .Wahadełka i wobki to jego żywioł. Pracuje środkiem, nie jak ówczesne fasty/ex-fasty. Poszperaj na forum, sporo o nim było80Trout 2,44m 2 5-21g 6-12lb Edytowane 9 Października 2019 przez pmiszk1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 jeśli przełkniesz nieco krótszego to polecam talona .Wahadełka i wobki to jego żywioł. Pracuje środkiem, nie jak ówczesne fasty/ex-fasty. Poszperaj na forum, sporo o nim było80Trout 2,44m 2 5-21g 6-12lbDzięki myslałem coś o max 10g wyrzutu kleń max 50cm pstrag 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 nie sugeruj sie opisem kija, zapewniam Cie że hol klenia czy pstrąga o jakich piszesz dostarczy Ci emocjija bym bardziej go opisal 8-10lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 nie sugeruj sie opisem kija, zapewniam Cie że hol klenia czy pstrąga o jakich piszesz dostarczy Ci emocjija bym bardziej go opisal 8-10lbA poślę 2 gramowe wahadełko na odległość 30 metrów tym kijem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Ze sklepowych to konger paladin river raid 274cm, używkę kupisz koło 600pln, a naprawdę fajny kij. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Ze sklepowych to konger paladin river raid 274cm, używkę kupisz koło 600pln, a naprawdę fajny kij.O to to w tym kierunku,problem w tym,że wertuje już neta 2 dni i mam mętlik od tych panfishów,kongerów i innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 łowiłeś już tam w ten sposób? Nie masz problemów z zacięciem przy tak długich rzutach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) łowiłeś już tam w ten sposób? Nie masz problemów z zacięciem przy tak długich rzutach?MAM BO MAM ZA KRÓTKĄ WĘDKĘ.Szczerze to bym nawet 3 metrówka ogarnął,żeby sobie pracować w wodzie 30cm wahadełkiem na zadnej głębokości. Edytowane 9 Października 2019 przez gerro28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 RZEKA to wisłoka bardzo dzika,nieregulowana z trudnymi miejscówkami ,kamienie stoją pionowo miejscowi mówia na to słendy-prostokątne kamienie leżące lub stojące pionowo w rzece.Mam rozpracowane miejscówki,ale woda jest jak kryształ podejście klenia z 10-15 metrów jest niemożliwe,pstrag to inna bajka bo on w dołkach przy wlewach siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi