Skocz do zawartości

Sea Bass na muchę

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Dane mi było złowić do tej pory trzy bassy na muchę, ale nie zapomnę tego nigdy. Może złowiłbym więcej, ale jakoś słabo mi idzie posługiwanie się muchówką w morskim klimacie Irlandii... Nie wiem, czy to z powodu źle dobranego sprzętu, czy marnych umiejętności, ale łowienie w oceanie na muchę w moim przypadku to istna męka...

Może zmieni się to w tym sezonie, nad wybrzeże zawitał Kuba i myślę, że prędzej, czy później zacznie łowić bassy na muchę.

Zapraszam do dyskusji nad morskim muchowaniem :D

Fotki moich muchowych bassów:

http://basshunting.blogspot.com/2010/10/sea-bass-flyfishing.html

I super filmik z Francji:

Hej

Myślę, ze to kwestia specyficznego sprzętu, głownie linki i wyrobienia się w posługiwaniu nim.

Ja mam spory problem z rzucaniem poniżej #6. Nie wiem o co chodzi, jakie błędy popełniam (tzn wiem, ale nie wiem jak je wyeliminować) ale o ile wędką #9 czy #6 powiedzmy że daję sobie radę, frunie to jak chce i gdzie chcę, to z lekkim mam spory problem. Wielu znajomych muszkarzy ma znowuż na odwrót, i super sobie radzi z lekkimi wędkami, a z #9 czy #10 i umotanym futrzakiem na końcu wyczynia najdziwniejsze figury.

Największym problemem jest wiatr, o ile do powiedzmy do 25km/h jest sprzymierzeńcem czy bardzo nie przeszkadza, o ile potrafimy znaleźć miejsce gdzie nie wieje prosto na twarz, o tyle niech wzrośnie o 10km/h i robi się szaleństwo. Furkoczą ciuchy, linka wyfruwa z wiatrem, jeśli rzucamy ostro na wiatr to potrafi się zatrzymać w miejscu i spaść 10m od nas. Masakra. Zwykle wtedy szukam miejsca by choć trochę w zad duło, rzucam bardzo otwartą pętlą i w miarę to frunie, choć bywa że jak wieje nierównomiernie, z podmuchami mocnymi to się plącze przy odrzucaniu. Nie wiem co na to poradzić, po za pójściem na kurs do FlyHouse czy innego certyfikowanego instruktora. Choć to też bardzo specyficzne warunki są i nie wiem na ile do odtworzenia na kursie.

Niemniej jednak, to co mi się sprawdza to kij fast, ale nie petarda i bardzo zwarta, dosć krótka, ok 9m głowica. To przy zefirku jakoś tam daje radę. Z resztą - ostro trenuję przed sezonem, łażę po płyciźnie do złudzenia przypominającej miejsce z filmu, może bardziej urozmaiconej i śmigam czasem po kilka godzin. Trening czyni mistrza podobno, a chwilowo ryb nie dowieźli, więc zostaje samo machanie muszyskami coraz to innymi. Tyle się pocieszam, ze jak już przyjdzie ten kwiecień, będę sie czul na miejscach jak w domu, odpadnie mi odkrywanie gdzie iść do uskoku itp, co robię teraz.

Osobnym "faktorem" są prądy pływów i naumianie się jak na taką płyciznę wchodzić, by syfem podnoszącym się spod butów nie zapaćkać sobie całej miejscówki. 
Odnoszę wrażenie ze na ostrożne ryby w tak płytkich miejscach może to mieć negatywny wpływ.

Plan na ten sezon chytry - łowić wyłącznie na muchę, choć się złamałem, bo blachy od Termosa oblukać chciałem i pośmigać nimi

Jeszcze śledź w oleju... :P

Przeprowadzić się trzeba i tyle

coraz bardziej nad tym dumam, patrząc co się dzieje za oknem...

Kuba, teraz i tak chyba nie jest dużo lepiej. Nawet na tym filmie są niezłe fale ;-) Ale, uwaga!!!!!, już z kilku niezależnych źródeł słyszałem, że czeka nas lato stulecia!!!!

Kurcze, te morskie basy są  śliczne :)

Złowiłem do tej pory ok. 15 setek bassów i tylko jeden był jakiś chory - postrzępione płetwy, pasożyty. Reszta była w 100% zdrowa! Oprócz potokowca i srebrnego łososia, bassy to najładniejsze ryby jakie było dane mi łowić.

• 1 miesiąc temu...