Skocz do zawartości
  • 0

WULGARYZMY we wpisach na forum

Guzu

Pytanie

Witam,

Chcialbym zaapelowac do Redakcji - Administracji - Moderacji i do Uzytkownikow by zwrocili wieksza uwage na jezyk jakim sie posluguja.

Z nieukrywanym zdziwieniem i zazenowaniem obserwuje coraz powszechniejsze uzywanie wyrazow powszechnie uwazanych za WULGARNE we wpisach na forum.

I nie chodzi mi o wykropkowywane formy.

Dbajmy o poziom naszego forum!

Dziekuje za zrozumienie.

Pozdrawiam

Guzu

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Guzu ma dobre intencje, forum zubozeje jesli bedziemy  ograniczali swoje posty do kilku kur.. Z drugiej strony az takiego przegiecia nie zauwazylem, moze w niektorych nieczytanych pzrezemnie tematach problem jest zawarty.Czasem jesli zaakcentujemy jakas wypowiedz jakims wulgaryzmem wywola on nacisk na to co mamy na mysli.Jesli natomiast bedziemy rzucali miesem na lewo i prawo (co byc moze sie juz dzieje) to fajnie , ze ktos ten problem poruszyl.

• 0
Witam,

Chcialbym zaapelowac do Redakcji - Administracji - Moderacji i do Uzytkownikow by zwrocili wieksza uwage na jezyk jakim sie posluguja.

Z nieukrywanym zdziwieniem i zazenowaniem obserwuje coraz powszechniejsze uzywanie wyrazow powszechnie uwazanych za WULGARNE we wpisach na forum.

I nie chodzi mi o wykropkowywane formy.

Dbajmy o poziom naszego forum!

Dziekuje za zrozumienie.

Pozdrawiam

Guzu

Podpisuję się pod tym.

• 0

Nie taka prosta bo jak sie czesc wyrzuci to temat moze stracic sens i caly musialby isc do kosza.Czasem ktos cos bardzo madrego napisze w naplywie weny gdzie jakis wulgaryzm, moze przeniesc emocje i tak naprawde traci sie wiele cennych informacji.Po to sa ostrzezenia, tymczasowe bany.Kazdy pod takim wulgarnym postem moze poprosic o deycje i wykasowanie danego slowa, rozwazni raczej by sie ustosunkowali.

• 0
Prosta sprawa - posty z wulgaryzmami od razu do kosza.

Ubytki w niektórych tematach trzeba by w grubych procentach wtedy liczyć. :lol:

Ciekaw jestem iluż to użytkowników przeszukuje teraz swoje posty pod kątem wiadomych wyrazów. ;)

Edit;

Właśnie wyłapałem pierwszą jaskółkę w nawoływaniu do językowej poprawności. W jednym szalenie zabawnym tytule wątku, mocno dwuznacznym, właśnie afroamerykanina w cudzysłów włożono. Jest ładnie, czysto i poprawnie, ale już nie tak śmiesznie. ;)

Edytowane przez Dagon

• 0

E tam, niepotrzebny ten cudzyslow :) teraz to dopiero znaczen nabierze.Od poczatku bylo wiadomo ze czarnuch to czarne shimano, teraz "czarnuch" to byc moze ma zwiazek z "czarnuchem" :) za niedlugo to juz calkiem swiat zwariuje i takie nazwy wlasne jak "pedal" beda uznawane za wulgaryzmy , idac do sklepu poprosimy o "podnozek nadajacy rowerowi bieg" :)

• 0

Dajcie spokój z tą przesadną poprawnością.

(Zwłaszcza gdy połowa wpisów na forum z ortografią i interpunkcją na bakier.)

Czarnuch powiedzieć nie można?Murzyn i pedał tez ma zniknąć ze słownika?

Co za czasy?

A innym wolno innych od "ch", bydlaków i innych wyzywać i jest OK?

http://www.pudelek.pl/artykul/31634/holdys_jaroslaw_kaczynski_to_chuj/

http://natemat.pl/163,nazwal-prezydenta-bydlakiem-i-pajacem-sledztwo-umorzone

http://m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,12387709,Walesa__Mowilem_o_durnym_zachowaniu_prezydenta_Kaczynskiego.html

Mnie w szkole uczono ,że to "Murzynek Bambo w Afyce mieszka" a nie żaden Afroamerykanin.

I tak czarnoskóry dla mnie zawsze będzie murzynem.

Szkop,szwab,cygan i rumun też zakazane w PL? :lol:

• Like 1

• 0

@Makamba poczekaj jeszcze kilka lat a ogłoszenia w dziale sprzedam będą wyglądały jak poniżej:

"Odsprzedam uszkodzonego afroamerykanina shimano, zakupionego na forum od kolegi o wątpliwej uczciwości, wyraźnie semickim pochodzeniu i odmiennej orientacji seksualnej, zrodzonego ewidentnie z nestorki najstarszego zawodu świata i ojca emigranta. Nie polecam szanownym kolegom użytkownika X. :P "

Edytowane przez Dagon
  • Like 3

• 0

Może po prostu ludzie są tutaj sobą?

Wyobraźcie sobie w realu pytasz wędkarza nad wodą " Bierze coś?"

Odpowiedź : "Ni sk......syna, nawet k......a nie dzióbną je.......e"

A jak by to wyglądało: "Niestety proszę Pana ryba dzisiaj nie żeruje" :D  :D  :D

Aż by się człowiek zastanawiał, czy z nim wszystko ok??? 

• 0
Właśnie wyłapałem pierwszą jaskółkę w nawoływaniu do językowej poprawności. W jednym szalenie zabawnym tytule wątku, mocno dwuznacznym, właśnie afroamerykanina w cudzysłów włożono. Jest ładnie, czysto i poprawnie, ale już nie tak śmiesznie. ;)

Ja dlugo byłem modem, wiem jakimi ścieżkami działania idą i jakimi zgłoszenia potrafią fruwać

Ułatwiam życie swoje i kolegów co musza albo ciąć i tłumaczyć się autorowi, albo olać i tłumaczyć się zgłaszającemu.

Ale, stara prawda, na polu walki o poprawność humor ginie pierwszy..

• 0

Właśnie by z poczucia humoru użytkowników nie kastrować przeciwny jestem ogólnej cenzurze, jest na forum sporo osób piszących zabawnie, ciekawie i przyjemnie dla oka, zdarza im się czasem użyć wulgaryzmu by to i owo w poście podkreślić lub ubarwić, jak każdemu się zdarza. Dlaczego twórczość taką wrzucać do jednego wora z obrzucającymi się po forum mięchem, za przeproszeniem, burakami? Umiarkowanie dobra rzecz, szkoda tego cudzysłowu trochę, ale intencje są dla mnie jasne.  :)

Edytowane przez Dagon

• 0

W regulaminie Jerka czytamy . 

"1. Chcemy aby jerkbait.pl był miejscem kulturalnej wymiany poglądów – szanuj swoich rozmówców i traktuj ich tak, jakbyś chciał żeby Ciebie traktowano."

Nie wiem , czy wulgaryzmy świadczą o tym co czytamy w 1 punkcie regulaminu . 

Pozdrawiam i do piątku , bo jestem na pewnym kursie gdzie nie mam dostępu do sieci .

• 0

Panowie. Wulgaryzmów jest coraz więcej, bo użytkowników jest coraz więcej. Użytkowników z niewielką i średnią ilością wpisów. A więc takich, którzy - nikogo nie obrażąjąc i nie oceniając pochopnie po ilości postów - nie zdąrzyli lub nie zamierzają tworzyć wartości portalu. Drażnią te wulgaryzmy bardziej niż kiedyś, bo w coraz większej masie wpisów, niestety cześciej niż kiedykolwiek korespondują z treściami o przecietnej jakości. To działa też w drugą stronę i użytkownicy starsi stażem, w jakiś sposób zasłużeni, obniżają czasem loty - "pozwaląc sobie". Możemy pogrozić palcem tym, co mają niewyparzony język, ale prawda jest taka, że kiedy spamu, handlu, trollowni i przedszkola na forum było mało, to dosadne słowa nie brzmiały tak źle ze względu na bardzo wysoką jakość wątków, częściej były na miejscu, "uchodziły", choć mogły się nie podobać, bo to nadal publiczne przeklinanie. To jest cena, jaką płaci Jerkbait za swoją popularność, mimo że nadal są przestrzenie, których żadne inne polskojęzyczne Forum nie zagospodarowuje tak kompetentnie i na tym trzeba się skupiać. Sam nie używam wulgaryzmów na piśmie, nie publicznie, nie mam takiej potrzeby. Może raz się zdarzyło przez tych kilka lat.  :rolleyes: 

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

edit. bo się nowe posty w tzw. międzyczasie pojawiły

ad @Dagon

Tylko z drugiej strony- rozgraniczać wulgaryzm wg tego, kto go użył? Jak "burak" rzucił mięchem, to post na śmietnik, a jak wyrwie się twórcy znanemu i lubianemu, to już nie? Inny to wulgaryzm? I wedle jakich kryteriów nas dzielić(na buraków i tych oświeconych? ;) )

Wte, bądź "wewte"- albo zupełna kasacja "bluzgów", albo zostawić to do decyzji admina, który obierze w tej sprawie stanowisko.

Żeby nie było, że zgrywam świętoszka. Absolutnie. Zdarza mi się, że to i owo się człowiekowi "wyrwie". Ale klepiąc w klawiaturkę z reguły kilka razy się zastanawiamy, co chcemy przekazać i jakich słów użyć. Jest czas, by odsiać emocje od "łaciny".

Pozdrówka

Kamil

Edytowane przez Kamil Z.

• 0

Nie o to kto wulgaryzmu używa mi  chodziło a o to jak i gdzie to robi, jeśli przekleństwo ma dodać kolorytu słowu pisanemu absolutnie mnie nie oburza. Co innego gdy służy „burackiemu” właśnie obrażaniu kolegów lub zwyczajnemu wyładowaniu frustracji, jeśli poczytnemu autorowi z forum puszczą nerwy i wyleje w epitetach publicznie żółć na innego użytkownika pod „buracką” kategorię sam się własną ręką właduje. Nie rozgraniczam Kamilu przeklinania względem autora a względem sposobu użycia. ;)