peresada Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 witam!ostatnio trochę kiepska pogoda i nie ma jak się za ryby zabrać wiec rozebrałem wszystkie moje multiplikatory celem konserwacji. dodatkowym impulsem był również fakt trochę innej pracy systemu DC w moim conquescie. bo rozebraniu go na części pierwsze zauważyłem na magnesach które stanową integralną część szpuli biały osad. domyślam się że to sól bo ostatnio trochę łowiłem w oceanie, tyle tylko że zawsze po użyciu porządnie go płukałem w słodkiej wodzie. po gruntownym oczyszczeniu ww. magnesów młynek działa jak wcześniej. spotkaliście się z czymś takim? dodam jescze że osad odkładał się tylko na dwóch z pośród czterech magnesów . pewnie ma to związek z fizyką ale dla mnie ona zawsze była jak czarna magia pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Cezorator pewnie to wytłumaczyłby właściwie - jak dla mnie zadziałały w roztworze jonów - morskiej wodzie jak nieprzyrównując katoda i anoda albo insze coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Cześć,Ciekawy temat. To co zauważyłeś na magnesach, czyli biały osad to prawdopodobnie wapń, który wytrącił się z roztworu wody z solą. Ten magnesik, dokładnie jego wierzchnia strona tworzy swego rodzaju katodę. Zjawisko to raczej u nas nie będzie zauważalne. My w szkierach łowimy w wodzie, w której stężenie soli wynosi, z tego co pamiętam 3-5%. Ty natomiast łowisz w wodzie, gdzie zasolenie dochodzi do 35%. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 ee tyle to chyba w morzu martwym nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi