Skocz do zawartości

TICA TAURUS TP 2000 S

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem przed sezonem przesmarować moją ulubioną maszynkę :wub:

post-48761-0-86626700-1358375460_thumb.jpg

post-48761-0-78684800-1358375516_thumb.jpg

Smar jakiego używam to mobilith shc 460 natomiast oliwka jak widać na zdjęciu

post-48761-0-55785500-1358375628_thumb.jpg

Kołowrotek kupiłem jako nowy i po otwarciu pokrywy obudowy zauważyłem że mechanizm jest praktycznie suchutki

post-48761-0-88684100-1358375762_thumb.jpg

Przekładnia główna wykonana z mosiądzu(marine brass)

post-48761-0-88811900-1358375953_thumb.jpg

post-48761-0-18793000-1358376151_thumb.jpg

Lożysko oporowe troszkę przepuszczało dlatego je zdemontowałem i wyczyściłem, teraz działa bez zarzutów ;)

post-48761-0-78398600-1358376274_thumb.jpg

Rolkę prowadzącą smaruję najczęściej smarem wymieszanym z oliwką dzięki temu działa ona dłużej bezszelestnie post-48761-0-61469100-1358376526_thumb.jpg

Smaru na główne koło zębate nigdy nie żałowałem :D

Ładnie, ale ja tyle oliwki nie leję na łożyska . Tylko 1-2 kropelki Quantuma.  Za to zasmarowuję z dwóch stron Mobilithem na gęsto. Szczególnie od zewnątrz na dwóch łożyskach podparcia korby. Zawsze wodę przyhamuje trochę.

I zawsze umozliwi byle syfkowi przyklejenie sie do lozyska ;)

Moze akurat takie mieli na montowni ?

Moze zaopatrzeniowiec zamowil takie bo byly troche tansze ?
Przeciez to nie jakies ciezkie przewinienie. Lozyska otwarte. Stelle SW 2001 tez mialy lozyska otwarte.

Jesli komus sie lepiej wedkuje wiedzac ze ma zamkniete to zawsze mozna sobie wymienic za niewielka sume ;)

Pozdrawiam

Guzu

Naturalnie, że nie jest to dla mnie problemem :) . Miałem raczej na myśli, taka moja teoria:

- może były wyprodukowane w innych latach, podobno Tica produkowała na początku Taurusy w Japonji, póżniej w Chinach ?

- może te większe miały aspiracje na takie bardziej " saltwater", dlatego bardziej uszczelnione łożyska ?

Takie tam, moje gdybanie przed poranną kawą  :P  :D .

Mój wcześniejszy taurus miał po obu stronach koła zębatego łożyska zamknięte także zdziwiłem się gdy w tym młynku ujrzałem otwarte "bal bearingi". Zapomniałem dodać że oliwką konserwuję tylko zamknięte łożyska a łożyska otwarte mieszanką oliwki z mobilithem :)

• 3 miesiące temu...

Nie neguję, iż w zależności od lat i miejsca produkcji poszczególne serie kołowrtoka Tica Taurus TP 2000 S mogą się różnić modelami łożysk montowanych w nich montowanych fabrycznie, ale z moich informacji wynika, iż w mniejszym modelu jakim jest 2000S część łożysk była otwarta podczas gdy w większych modalch 3000 i 4000 oraz największych 5000 i 6000 łożyska były już zamknięte (mowa o modelach z tego samego okresu pordukcyjnego / dostawy).

Młynek na zdjęciu 1 postu jest w pierwszych lat produkcji (bardziej cenionej) - drewnaiany uchwyt korby. W późniejszej produkcji był juz taki duzy palstikowy knob.

Ja pierwsze Taurusy kupowałem w Polsce i były z uchywtem drewnianym (było to pewnie niemal 10lat temu)

Ok 2 lata temu jak widziałem ostatinie nowe kołowrotki w sklepie i te egzemplarze posiadały paltikowe uchwyty.

Modele z szybszym przełożeniem widywałem tylko z plastikowymi uchwytami.

To oczywiście nie neguje wypowiedzi kolegi Endryou, bo nie mam pewnosći skąd sklepy ściągały swoje egzemplarze.

Ta również wypowiedź Endryou nie neguje mojej wypowiedzi, gdyż pewnie pewności nie mamy z których zapasów (jak starych) sprzedawane są Taurusy z USA.

• 11 miesięcy temu...